Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

Nevíte jakou přílohu připravit k masu s omáčkou? Inspirujte se u našich sousedů a vyzkoušejte kluski, bramborové nočky pocházející ze slezské části Polska. Skvěle chutnají v kombinaci se škvarky a smaženou cibulkou.

Hodnocení receptu je 4,6 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 127 kJ /
986 kcal
Bílkoviny23,70 g
Tuky22,03 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 252 mg
Sodík 3,27 g
Sůl8,03 g
Sacharidy162,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě, dáme pozor, aby se nerozvařily. Uvařené, přecezené brambory ještě horké šťoucháme do hladka. Krok 2: Chvilku necháme zchladnout natolik, aby se ještě teplé daly zpracovat. Přidáme máslo. Pokud by masa vychladla a nebude lepit, přidejte ještě máslo. Krok 3: Teplou masu vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 části, jednu část vyjmeme z mísy, na její místo nasypeme bramborovou moučku. Dosolíme, přidáme žloutek, přidáme odebranou čtvrtinu, vypracujeme dohladka. Krok 4: Vypracujeme kuličky a promáčkneme uprostřed. Nebo můžeme vyválet váleček, pokrájet a promáčknout. Krok 5: Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařící vody. Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno. Krok 6: Vaříme. Jak vyplavou, vyndáme dírkovanou lžící a poklademe na síto okapat. Stačí chvilka a pak je přendáme do mísy. Krok 7: Můžeme podávat posypané smaženou cibulkou.

TIP: Top 7 - Bramborové recepty

Zveřejněno 5. 1. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/51N8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/51N8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (27)

Děkuji za recept, jsou výborné, jednoduché, jen se po nich zaprášilo. Recept si ukládám a rozhodně jsem je nedělala naposledy....

ivulinka:Pokud má výrobce moje ruce a mé břicho, pak si nemůže přát víc...

Hlavní fotka je zkopírovaná z polského webu, pravděpodobně přímo od výrobce.
http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html

A to je zajímavej recept,nikdy sem o tom neslyšela,to asi že su od té Hané.Ukládám si to:-K:yes:

Možná někomu pomůže tohle video;-):-8:-K
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc

Já znám od svých polských příbuzných trošku jinou variantu na tyto kluski - brambory, Amylon, hladká pšeničná mouka, sůl dle chuti. Brambory se uvaří, rozštouchají a nechají malinko zchladnout. Pak se přidá rovnou Amylon a zpracujeme těsto, pokud se lepí., dle potřeby přidáme mouku. Těsto musí držet při sobě. Vyválejí se kuličky, udělá důlek a pak se vhodí do mírně vroucí vody, vaří se jen aby vypluly na povrch. Je to hlavně jako příloha k omáčkám.
Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže :-p:yes:

Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let :-O:-O
Takžee vidíte, co existuje variant!!!!

heleno, můžeš sem přidat svůj recept na české bramborové šišky dle vaší rodiny? Prošla jsem snad všechny dostupné recepty a všude se přidávala mouka nebo mouka s krupicí.
V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.

pavelk: já dávám kluski do vařící vody a když přidám trochu škrobu tak se mi neslepí. Když vařím pierogy tak mi zůstanou zavřené a nevytečou, jak se mi většinou stane, když zapomenu.:-//

No nevím o co se tu přete, ale takovýto recept je i na české bramborové šišky. Rozdíl je jen ve tvaru. Alespoň vnaší rodině se takto dělávali a já pokračuji. Bramborová moučka se přidává hlavně u starých brambor, kdy je v nich již málo škrobu. Ale nic se nepokazí, když na takovéto množství přidáte 1-2 lžíce. Záleží také, jaký druh brambor použijete.:-K

gmptop: díky

gmptop:Vysvětli mi ´jedno,proč je důležité dát do vody trochu škrobu ?!:-O

Nadja: stačí, já z toho těsta dělám nejen kluski, ale i kopytka, pierogy. Kopytka - vyválím z těsta váleček a ten posekám na cca 2 cm kousky v úhlu asi 45 stupnňů. Na pierogy to vyválím, formičkou vyřežu kolečka naplním, tvarohem, houbama, mletym masem atp. Při vaření je důležité do vody dát tu trochu škrobu.

gmptop: Když jsi přidal fotky, předpokládám že jsi kluski dělal. Můžeš tedy odhadnout a napsat, kolik jsi asi spotřeboval škrobu? Stačí mi, když si koupím 1 krabičku (=200 g)?

ja osobne kluski slaskie miluji. Davam bod:yes:

tejaja:Ano,voda musí být pod bodem varu a ten recept určitě vložím!:-)

Tématické fráze:
polské kluski, polske kluzky, slezske kluski, bramborové kluski, polské klusky, kluzki, polske knedliky, knedliky kluski, polské knedlíky kluzky, bramborové knedlíky kluzki, polské kluski recept, slezské kluzki, kluzski, kluski knedliky, polske kluzki, kluski polske recept, recept na polske klusky, recept na kluzki, jemné bramborové knedlíky kluski, polské bramborové noky

Suroviny:
brambory, žloutek, ghee, sůl, moučka bramborová

Přidat fotografie receptu