Jak na výrobu kynutého těsta
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Dostala jsem několik SZ se žádostí o detailnější vysvětlení výroby kynutého těsta mimo pekárnu, tak jsem vám to dnes i všechno odfotila.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 5. 2020 09:37
17. 5. 2020 19:39
17. 5. 2020 19:27
11. 12. 2015 18:14
Celkem na to jdete zbytečně moc vědátorsky. Věřte mi
11. 12. 2015 17:41
http://www.cuketka.cz/?p=788
další bylo dílem úvah a experimentů. Rozhodně jsem sem nenapsal nic, co bych nevyzkoušel.
Zítra budu vařit knedlíky, postup si pečlivě zaznamenám a pro Vás popíši.
K oné lžičce octa: Když jsem poprvé zkoušel variantu se smícháním všech tekutin, bál jsem se (možná zbytečně), zda droždí neublíží rozptýlení ve slané vodě. Proto jsem tu vodu mírně okyselil. Zde se, prosím, uvádí že: "Kvasinky potřebují dusík, řadu organických sloučenin a minerálních látek, vyžadují spíše kyselé prostředí (!) a obvykle i malé množství kyslíku."
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92248.a...
8. 12. 2015 11:03
8. 12. 2015 10:53
8. 12. 2015 10:36
8. 12. 2015 10:26
Kapka octa v těstě ho dělá víc kyselkavě voňavým a chuťově malinko nakyslým, tak jak má správně chlebové těsto vonět. Jiný význam pro kvasinky to nemá, věřte mi
S "téměř neaktivním" droždím nikdy normálně neupečete, v tom se opravdu mýlíte.
7. 12. 2015 13:50
V jednom případě, když bylo droždí trochu podezřelé, trvalo o něco déle, než vyběhlo.
A že se pučení droždí lépe daří v prostředí mírně kyselém, je snad fakt nesporný? Jiný význam ta kapka octa nemá.
Že se droždí v cukru rozteče, je vitální reakce. Zcela mrtvá bílkovinná "formelína" by se ani nehnula. I "téměř neaktivní" je přece jen aktivní, trvá mu déle, než se oklepe, ale pak jde vše normálně.
6. 12. 2015 15:06
Neučte lidi (tady začátečníky), prosím, k doždí přidávat kyselý ocet....že ho údajně potřebuje - kvasinky potřebují jednoduché cukry, enzymy a teplo. Určitě ne ocet.
A naopak, nepíšete, že droždí necháváte zmladit, ale rovnou zaděláváte.
...že se droždí s cukrem rozteče, určitě neznamená (není důkazem), že je droždí aktivnítakhle se rozteče i droždí velice staré, téměř neaktivní.
4. 12. 2015 13:04
Tuto kašičku pak rozmíchám ve vlažné tekutině vytvořené ze všech tekutých a rozpustných ingrediencí dle daného receptu (voda, mléko, vejce, sůl...) a přidám i lžičku až lžíci octa, aby se utvořilo dobré prostředí pro pučení droždí. Posledně jsem u knedlíků neodolal chuti po experimentu, a místo octa jsem přilil láku z kysaného zelí. Knedlíky byly vynikající, ale třeba to nebylo zrovna tou vodou ze zelí.
Touto homogenní tekutinou pak z mouky zadělám těsto. Výhodou je, že takto zadělané těsto má všechny ingredience naprosto stejnoměrně promísené. Ve výsledku má pak střídka všechny bublinky stejně veliké.
Vyzkoušeno mnohokrát u knedlíků i u chleba. U sladkého pečiva dosud ne. Ale až se k němu někdy dostanu, zarizikuji to i zde.
11. 10. 2015 14:22
11. 10. 2015 13:55
24. 5. 2014 13:39
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 23 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Právě bylo uvařeno:
Rychlá rajská omáčka (bez masa)
barcasuch uvařila před 22 minutami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Nicoolka uvařila před 46 minutami
Mandarinkové řezy
pavlapavlina uvařila před 59 minutami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
malami uvařila před 1 hodinou
Domácí rizoto
Karelka uvařil před 2 hodinami
Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Alex29 uvařila před 2 hodinami
Krémová polévka z mrkve a fenyklu
BronislavaP uvařil před 2 hodinami
Šťavnatý citronový koláč
jakkuzzi uvařila před 2 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
kimlo uvařil před 4 hodinami
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 14 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kynute testo jak na kynute testo když nekyne těsto proč těsto nekyne kynuté těsto postup proč nekyne těsto těsto kynuté pod vodou když těsto nekyne těsto kynuté pod vodou recepty těsto nekyne kinuté těsto postup na kynute testo kynute testo nekyne kynuté těsto rady výroba těsta na ryby kynutétěsto výrobky z kynutého těsta kynuté těsto pod vodou těsto nenakynulo postup kynutého těsta
Suroviny: droždí
Jak na výrobu kynutého těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7Q9
44 názorů