Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový smetanový dort (mousse)

Horké letní dny si žádají osvěžující dobroty. Na víkendové posezení s rodinou nebo přáteli můžete připravit třeba tento lahodný smetanový mousse s čerstvými jahodami. Dobře vychlazený potěší i v tom nejparnějším dnu.

Hodnocení receptu je 4,9 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 10 min

55 min (45 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

Forma o průměru 23 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 616 kJ /
2 537 kcal
Bílkoviny44,57 g
Tuky145,41 g
Vláknina13,22 g
Cholesterol 1,18 g
Sodík 427 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy255,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Piškot: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem. Ušleháme sníh z bílků. Opatrně smícháme žloutky se sněhem. Mouku prosejeme a smícháme s kukuřičným škrobem. Jemnými pohyby ze shora dolů ji zapracujeme do vaječné směsi. Krok 2: Těsto rozetřeme do formy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut. Po vychladnutí piškot vykrojíme podle tvaru a velikosti formy. Takto upravený piškot dáme na dno dortové formy. Krok 3: Jahodový krém:
Plátkovou želatinu namočíme do studené vody a necháme jí nabobtnat. Z jahod si odebereme asi 120 g a rozkrájíme je na malé kousky. Zbytek jahod rozmixujeme společně s cukrem ručním mixerem. Krok 4: Ve 100 ml horké vody rozpustíme nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Do rozpuštěné želatiny zamícháme dvě lžíce rozmixovaných jahod a tu smícháme se zbytkem rozmixovaných jahod. Necháme zchladnout. Krok 5: Smetanu ušleháme dotuha. Do šlehačky pak pozvolna přiléváme směs jahod a želatiny a jemnými pohyby ze shora dolů promícháváme. Nakonec vmícháme kousky jahod. Jahodovosmetanovou směs nalijeme do formy na piškot a dáme ztuhnout do lednice. Krok 6: Dokončení: Jahody nakrájíme na plátky a poklademe jimi vršek ztuhlého dortu. Krok 7: Dortovou želatinu připravíme podle návodu výrobce, necháme ji trochu zchladnout. Lžící nalijeme na jahody trochu želatiny a dáme ji ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí nalijeme na dort zbytek želatiny a dáme dort do lednice dobře ztuhnout.

TIP: Želé, agar, želatina - jak pracovat s různými druhy zahušťovadel

Zveřejněno 15. 2. 2012

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodový smetanový dort (mousse)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7Rm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodový smetanový dort (mousse)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7Rm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí a dort vypadá nádherně. :-K

pohoda.b@post.cz: použijí se plátky té vymačkane želatiny, viz postup

Neumím to s plát. želatinou, plátky se nechají ve voděa po nabobnutí se vymačkají a vyhodí tu vymačkanou želatinu nebo voda vyleje? Fakt nechápu.:-((

Další verze, tentokrát à la tiramisu.
Použil jsem 5 plátků želatiny.
Na piškoty jsem dal rozmixované a propasírované maliny a na to jahodový krém.

Jahodový krém jsem udělal z poloviční dávky, všechny jahody jsem rozmixoval, přidal tři plátky želatiny a plnil do pohárů. Po ztuhnutí krému v lednici jsem na povrch dal pokrájené jahody a zalil rozmixovanými jahodami do kterých jsem přidal trochu cukru a želatinu. Před podáváním jsem poháry ozdobil šlehačkou.

Miquel: Dokonalé...:yes::yes::-)

Tentokrát jako jahodový smetanový tunel, bez vrchní části želatiny a jahod. Piškot jsem zvlhčil pomerančovým likérem a povrch jsem pocákal bílou a tmavou čokoládou.

Robin: Hlavní důvod je ten, aby piškot byl co nejslabší, jen takový základ pro lepší manipulaci s dortem.
Myslím, že kdyby se dalo všechno těsto do 23 cm formy, tak by se mohlo stát že už se navrch nevejde želatina. A ani nevím jak by se zrovna tento piškot zachoval ve větší vrstvě ;-)

Zobrazit starší odpověď

Dana61: Děkuji:-K

úžasné :yes::yes::yes: jsi třída:yes:;-)

Joj, takových krásných výtvorů :-O A určitě moc dobrých :yes: Já chci taky chlapa, co se takhle "patlá"! :-D :-):-8

Děkuji mnohokrát všem:-K:-K

Úúúúúúúúúúúúúchvatný :-K:-*

tak ten je skutečně krásný...:-):yes:

Sarovka::-K:yes::yes:

Miquel: V tom případě bych nechtěla vidět tvé výtvory, kdyby to byl velký koníček nebo práce:-O:-K Chtěla bych někoho v okolí kdo si takhle krátí volné chvíle:-K

No jo,no...:-K:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
smetanový dort s jahodami, jahodovy dort, smetanový dort, dort s jahodami, studený jahodový dort, mousse dort, mousse dorty, jahodovo-smetanový dort, mousse dort recept, dort mousse, jahodovy dort na plech, dorty recepty, jahodovo smetanivy dort, smetanový dort snů, pěnový jahodový dort, jahodový pěnový dort, jahodovosmetanový dort, smetanový piškotový dort, piskotovy jahodový dort, smetanovi dort

Suroviny:
vejce, cukr, mouka hladká, škrob kukuřičný, jahody, želatina, cukr, smetana ke šlehání, voda, jahody, želé dortové

Přidat fotografie receptu