Jahodové dezerty a jiné dobroty: Užijte si jahodovou sezónu naplno. Máme pro vás ty nejlepší recepty
Jahody rychle dozrávají a barví se do červena. Nejlepší jsou čerstvé a to je zároveň ten správný čas na různé pečené i nepečené dobroty z ovoce, jehož pěstování je nenáročné a chuť skvělá. Přednost mají moučníky, jejichž součástí jsou jahody bez tepelné úpravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jahodové pochoutky s tvarohem
Tvaroh, stejně jako další mléčné výrobky, se k jahodám velmi dobře chuťově hodí. Můžete jednoduše připravit rychlý tvarohový pohár a ozdobit ho čerstvými jahodami, nebo raději vyzkoušet něco složitějšího. Chutnat to bude v každém případě. Máme pro vás recepty na křehký tvarohový koláč s jahodami nebo na tvarohový dort Míša. A pokud máte málo času, můžete si připravit rychlejší verzi -pohár Míša zdobený jahodami.
Šlehačkové dezerty s jahodami
Miska s čerstvými jahodami, ozdobenými kopečkem šlehačky, je úplně dostačující k pochutnání, ale opět pro vás máme další mnohem "rafinovanější" recepty. Můžete vyzkoušet čokoládové košíčky a minivětrníčky s jahodami a šlehačkou. Nebo třeba jahodové řezy s mandarinkami a mascarpone krémem. Tyto zákusky se hodí i pro slavnostní příležitosti.
Pudink v kombinaci s jahodami
Opět stačí uvařit pudink a jednoduše připravit pudinkový pohár s dětskými piškoty, doplněný jahodami a kopečkem šlehačky s čokoládovými hoblinkami. Vytvořit můžete i další zákusky podle našeho receptáře, do kterých budete potřebovat pudinkový prášek. Ten může být buď součástí korpusu (těsta pro spodní část moučníku) nebo naopak v horní vrstvě poslouží k zalití jahod podobně jako želatina, nemá ale její průhlednost a konzistenci.
Jahody zalité želatinovou vrstvou
Nebo přece jen dáte raději přednost dezertu s průhlednou vrstvou z želatiny? Jahody jsou pro ni jako stvořené. Můžete je doplnit i dalším ovocem např. borůvkami nebo malinami, které si donesete čerstvě natrhané ze zahrady. Pokud nemáte zkušenosti s želatinou, určitě se nejprve podívejte do našeho dalšího článku.
Nepečené dezerty s jahodami
Na přípravu nepečených dobrot jsou jahody výtečné. Pro tepelnou úpravu je jich skoro škoda, pokud jich nemáte nadbytek. Do nepečených dezertů vybírejte pouze kvalitní a čerstvě sklizené jahody, neměly by být přezrálé (takové se více hodí na výrobu marmelád nebo džemů).
Jahodové buchty a koláče na plech
Tyto moučníky patří nerozlučně k létu. Můžete upéct koláče z kynutého těsta bohatě posypané drobenkou nebo rychlé moučníky. Obě varianty jsou skvělé i s jiným ovocem, které nabízí právě probíhající sezóna. Jahody v tomto případě mohou být drobnější a zralejší, větší kusy rozkrojíme.
Z jahod se dá připravit mnoho dalších dobrot, jen kdyby jejich sezona tak rychle neutíkala. Výhodou je pěstovat opakovaně plodící jahodníky, případně více odrůd s různou dobou dozrávání, abychom si toto chutné ovoce mohli dopřávat co nejdéle. Vyzkoušejte i jahodovou zmrzlinu nebo propadlovou pudinkovou buchtu s jahodami podle následujícího videa. Můžete se v ní těšit na dvoubarevný kyprý korpus s vanilkovým pudinkem, jahodami a vrstvou ze zakysané smetany.
Budeme rádi, když nám do komentářů pod článkem napíšete, jaké jahodové dobroty máte nejraději vy a jaké úpravě s jahodami dáváte přednost.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 17 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit jahodový džem. Jahody výborně doplňuje rybíz, který má dobré želírovací schopnosti
Nastal čas těch nejlepších jahodových moučníků. Podle videa je zvládne i začátečník
Jak připravit nejlepší jahodové koláče. Letní recepty na buchty s pudinkem, tvarohem nebo jogurtem
Komentáře