Medové jidáše
Jidáše bychom měli podle tradice jíst na Zelený čtvrtek za svítání, prý pak budeme zdraví po celý rok. Na jemném a příjemně nasládlém pečivu si ale pochutnáte kdykoli v průběhu roku. S tvarováním vám mohou pomoci i vaše děti.
Suroviny pro 35 kusů
35kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 527 kJ / 6 340 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,08 g |
Tuky | 212,22 g |
Vláknina | 38,14 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 1,66 g |
Sůl | 4,05 g |
Sacharidy | 932,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžíci mouky (odebranou z celkového množství) a 1 lžíci krupicového cukru. Vše promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
Krok 2: Změklé máslo dáme do mísy robota, přidáme med a žloutky a vyšleháme do pěny.
Krok 3: Do máslové směsi přidáme mouku, kvásek a zbytek mléka. Nakonec přisypeme sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
Krok 4: V robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě asi 60 minut.
Krok 5: 2 velké plechy vyložíme pečicím papírem.
Krok 6: Vykynuté těsto přesuneme na vál a rukama propracujeme. Z těsta odebíráme kousky o váze asi 50-60 g, z každého vyválíme hada a vytvarujeme jidáše.
Krok 7: Jidáše klademe na připravené plechy a necháme ještě 10 minut kynout.
Krok 8: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 9: Jidáše potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby. Pečeme 15-20 minut a ještě horké potíráme medem s troškou horké vody.
Krok 10: Na závěr můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Zveřejněno 29. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yMgw
Moje poznámka
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yMgw
Nejnovější recepty
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 1 hodinou
Špaldoto s medvědím česnekem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 19 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno 31. 3. 2025 11:19
Sezamové sušenky
Přidáno 31. 3. 2025 09:18
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Věnečky
jana.smajclova před 10 minutami
Fazolky v sýrové omáčce
Sahula před 45 minutami
Králík na česneku a hořčici
Valis před 52 minutami
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Aluse81 před 55 minutami
Hrnkový perník nadýchaný
Jířa Gerlová před 1 hodinou
Bílá polévka z hlívy ústřičné
Ajca1 před 2 hodinami
Lilková směs na dva způsoby (na toasty nebo karbanátky)
ZboSy před 3 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
Kamice před 4 hodinami
Krkovička z trouby
lunav1 před 5 hodinami
Bramborové špecle
ZboSy před 6 hodinami
Tématické fráze:
jidáše,
medové jidášky,
jednoduchý recept na jidáše,
jednoduché jidáše,
slané jidáše,
jidáše recept,
sladké jidáše,
recept na jidaše,
jidas,
sladký jidáš,
vláčné jídáše,
jidáše slané,
top recepty jidáše,
recepty -jidáši,
recept na jidášky,
jidášky recept,
slaný jidáš,
jidáše z medového těsta,
recept jidáše,
jednoduché velikonoční jidáše
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
med,
droždí čerstvé,
máslo,
žloutek,
citron,
sůl,
cukr krupice,
máslo,
med,
voda,
cukr moučkový
Komentáře (10)