Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medové jidáše

Jidáše bychom měli podle tradice jíst na Zelený čtvrtek za svítání, prý pak budeme zdraví po celý rok. Na jemném a příjemně nasládlém pečivu si ale pochutnáte kdykoli v průběhu roku. S tvarováním vám mohou pomoci i vaše děti.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

amalia amalia

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 20 min

120 min (100 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 35 kusů

35kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 527 kJ /
6 340 kcal
Bílkoviny156,08 g
Tuky212,22 g
Vláknina38,14 g
Cholesterol 907 mg
Sodík 1,66 g
Sůl4,05 g
Sacharidy932,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozdrobíme do misky a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžíci mouky (odebranou z celkového množství) a 1 lžíci krupicového cukru. Vše promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut). Krok 2: Změklé máslo dáme do mísy robota, přidáme med a žloutky a vyšleháme do pěny. Krok 3: Do máslové směsi přidáme mouku, kvásek a zbytek mléka. Nakonec přisypeme sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Krok 4: V robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě asi 60 minut. Krok 5: 2 velké plechy vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Vykynuté těsto přesuneme na vál a rukama propracujeme. Z těsta odebíráme kousky o váze asi 50-60 g, z každého vyválíme hada a vytvarujeme jidáše. Krok 7: Jidáše klademe na připravené plechy a necháme ještě 10 minut kynout. Krok 8: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 9: Jidáše potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby. Pečeme 15-20 minut a ještě horké potíráme medem s troškou horké vody. Krok 10: Na závěr můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

TIP: Velikonoční symboly v naší kuchyni

Zveřejněno 29. 3. 2012

Poznámka autorky amalia

Z této dávky peču jidáše na Velkou noc dvakrát. Pokaždé zmizí do posledního kousku, ani pocukrovat je nestihnu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medové jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yMgw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medové jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yMgw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Těsto výborné. Jidášky nadýchané jako peříčko. Určitě zařadím do receptů, ke kterým se vracím. Děkuji

jani, judáše sa ti krásne vydarili, čoho dôkazom sú tvoje fotografie:yes: Ďakujem:-)) Želám peknú Veľkú noc:-K

Amálko, včera jsem se zase po roce vrátila ke Tvému receptu :-) nemotala jsem malé, ale jeden maxi kousek ;-)
Přidávám foto :-K

Upekla jsem z poloviční dávky a myslela jsem si, že je nemůžeme spořádat ;-):-) tolik sladkých i slaných dobrot na stole:-8 ale opak byl pravdou:-D:-D než jsem se otočila:-O byly pryč, protože jsou vynikající, křehké, vláčné, ne moc sladké (to mi vyhovuje), jednoduché :yes::yes: Díky:-K dodávám foto a samozřejmě bod:yes:

:-:yes::yes:K

jsou výbornéééé:yes::yes::yes::yes::yes:

tak už mam zaděláno, těsto se nelepí.....zatím se mi to moc líbíííí:-K

:-p+:yes:

:yes:

Dlouho už si pohrávám s myšlenkou udělat si jidáše, Amálko;-), ještě jsem je nezkoušela:-/:yes:

Tématické fráze:
jidáše, medové jidášky, jednoduchý recept na jidáše, jednoduché jidáše, slané jidáše, jidáše recept, sladké jidáše, recept na jidaše, jidas, sladký jidáš, vláčné jídáše, jidáše slané, top recepty jidáše, recepty -jidáši, recept na jidášky, jidášky recept, slaný jidáš, jidáše z medového těsta, recept jidáše, jednoduché velikonoční jidáše

Suroviny:
mouka hladká, mléko, med, droždí čerstvé, máslo, žloutek, citron, sůl, cukr krupice, máslo, med, voda, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu