Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sýr (bez syřidla)

Výroba domácího sýru znovu získává mezi lidmi na oblibě, málokdo ale ví, že chutný sýr si můžete vyrobit i bez použití syřidla. Hotový sýr můžete dochutit podle libosti, výborný je také s česnekem nebo s čerstvými bylinkami.

Hodnocení receptu je 4,9 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby odležení

70 min (10 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby odležení )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 300 kJ /
311 kcal
Bílkoviny17,07 g
Tuky15,70 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 56 mg
Sodík 200 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy25,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem, přivedeme téměř k varu a odstavíme. Krok 2: Než směs začne téměř vařit, přilijeme citrónovou šťavu. Tvaroh se jemně roztaví a mléko srazí. Krok 3: Mléko se srazí i bez citrónové šťávy působením kyselosti tvarohu. Je vhodné ji přidat pro jistotu. Krok 4: Celou směs slijeme (přecedíme) a necháme odkapat. Krok 5: V hrnci rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit. Krok 6: Natavenou směs přendáme do libovolně nádoby, (formy), ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Krok 7: Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme.

TIP: Jak využít sýry v kuchyni

Zveřejněno 23. 2. 2013

Poznámka autorky aisha

Sýr jsem dělala poprvé a vůbec není špatný. Nepřidávala jsem žádné bylinky, ani kořeni, abych vyzkoušela chuť samotného sýru. Příště zkusím přidat i trochu smetany. Výtěžnost sýru byl 350-400 g.

inspirace na: http://conovehonakopci.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr (bez syřidla)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wgW8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýr (bez syřidla)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wgW8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Bohužel kvalita našich kupovaných surovin nic moc. Výtěžnost minimální, více odpadu, syrovátka, voda.

Taky se mi nesrazilo. Přitom mléko i tvaroh od farmáře. .....

Ahoj.jak prosim natavujete syr?mne se to pripalilo docela na dno kastrolu

Já si dělám sýr ve fermentoru kuvings. Je to fakt lahoda.

Táák a sýr už je v ledničce na uležení. Při cezení jsem koštla a bude určitě dobrý. Neměla jsem citron, ale použila jsem ocet a ukázkově se to vysráželo. :-p

Vyskoušel sem to bez sody nemá to chybu je chutnejší než ze sodou doporučuji bez sody<3<3<3<3<3<3

Moc dobry :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Tak jsem taky vyzkoušela :-8 dělala jsem z poloviční dávky, tedy 250g tvarohu a 250ml mléka z automatu. Bála jsem se, abych nepresolila tak jsem dala jen 2 špetky a je to málo. Při zahřívání se hmota začala sama srážet i bez citronu, nakonec jsem jej ale přidala.. No asi jsem tavila moc kvalitně - vznikl mi sýr podobný eidamu, stejně tvrdý a žlutý i chuť je podobná. Úplně jiný než na vašich fotografiích. Výsledkem je 93g skoro eidamu ;-)

Nevím, kde jsem udělala chybu. Mléko plnotučné ze sklinky ( mlékomat nemáme) 2 plnotučné kostky tvarohu, ale nesrazilo se mi to. Je to pořád tekuté i po přidání citronové šťávy.:-( a já se tak těšila na sýr.... co stím budu dělat, asi vyliji. Škoda :-//

prečo tam ide sóda ? ta musi zmenit chut ?

Hmotu se mi bohužel nepodařilo rozpustit v kompaktní hmotu. Je to směs hotového sýru, polorozpuštěného a nerozpuštěného tvarohu. Nevim proč, zahrival jsem ho víc jak pul hodiny, zkoušel málo i hodně. Nevíte proč?

Jirka:Nikdy jsem neděla z krabicového méka,vždy přímo ze statku od kravičky:-))a dvou kostek tvarohu,vždy se zadařilo..dělám s ořechama,zeleným nakládným pepřem,prostě co je zrovna v lednci:-))

Zdravím, rád bych se zeptal na následující. Včera jsem zkoušel z následujících surovin. Koupil jsem červené mlého Pilos (ca 4% tuku) a tvaroh také od Pilos (také ca 4% tuku) Ani nevím jestli je takový tvaroh plnotučný. Vím, že by krabicové mléko být nemělo, ale mlékomat nemáme. Nebo jaké mléko máte prosím vyzkoušené? Já zatím říct jak to dopadlo nemůžu, sýr zatím doma chladne, ale tavení se vcelku dařilo. Jsem zvědav na výsledek, ale výtěžnost jsem z polovičního množství (vše po 275g) jsem měl nižší. Výsledná hroudička ca 160g. Předem díky za vaše rady k surovinám. Jirka.

1974andrea:ten můj měl konzistenci jako takový tvrdší balkánský sýr a trochu se lepil na nůž.Ale asi to bylo tím špatným poměrem mlíka a tvarohu.Podle komentářů by měl být hodně tvrdý.Sýr jsem ochutila jen solí.Když jsem dala ochutnat dceři,tak vůbec nepoznala,že je to z tvarohu.:-))Dnes budu dělat druhou várku už přesně podle receptu,tak uvidím,jak to dopadne.Napíšu.:-))

Zdena z JM:Jenom nepozornost tohle způsobila, ne blbost :-D Zdeni, ještě mi řekni, jako jaký sýr to má konzistenci a přidala jsi do něj sůl?

Tématické fráze:
domací syr, výroba domácího sýra bez syřidla, výroba sýra bez syřidel domácí, výroba domácího sýru bez syřidla, domácí eidam, domací eidam recept, domácí výroba eidamu, domaci syr recept, výroba sýrů doma, přírodní domací syr z tvarohu, domácí sýr z tvarohu, výroba domácí mozzarella, výroba domácího sýrů bez syřidla recepty, recept na domaci syr, syr z tvarohu, výroba sýra doma, domácí syr eidam, výroba sýru eidam, výroba domácího eidamu, jak vyrobit domácí sýr

Suroviny:
tvaroh polotučný, mléko, soda jedlá, šťáva citronová, máslo, sůl, kmín celý, paprika sušená sladká, chilli, kurkuma, česnek, bylinky

Přidat fotografie receptu