Garam Masala #1
Suroviny
Porce: cca 10 lžic
Nutriční hodnoty
Energie | 1 022 kJ / 244 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,30 g |
Tuky | 9,00 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 44 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 30,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
http://www.youtube.com/watch?v=NwVwUsNm6Qk
Garam masala je neodmyslitelnou součástí zejména severní indické kuchyně
(masité). Každý správý šéfkuchař si mele svou vlastní směs koření. Ingredience a
poměry koření jsou rozdílné v každé oblasti Indie, Bengálska, Pakistánu, Srí Lanky
ale i v každé rodině. V Indii prý bývali obchůdky, kam jste si přinesli své koření a
oni vám ho namleli. Dnes se dá garam masala koupit již namletá i u nás v
superarketech, na trzích nebo o poutích a jiných událostech. Dobrá garam masala
vám zaručí skvělé výsledky ve vaší kuchyni a špatná garam masala vám může
všechnu snahu pokazit. Garam masala se používá ve své celé formě a to zejména v
rýžových pokrmech, ale i v omáčkách, kdy přijde do horkého oleje hned jako první
a vpustí do něj své aroma. Mletá garam masala se používá na dochucení a jako
poslední třešnička na dortu u téměř všech indických pokrmů. Toto je můj
osvědčený recept na garam masalu a tomu se kupovaná garam masala nikdy
nemůže vyrovnat.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 10. 2013 13:33
arrefeena:
Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!
Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!
15. 10. 2013 09:41
Druhy
elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)
Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.
Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.
Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).
Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.
elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)
Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.
Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.
Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).
Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.
15. 10. 2013 04:11
...koření je kardamoM
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 48 minutami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 1 hodinou
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 1 hodinou
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Andělsky nadýchaný perník
Drahomirakotlanova uvařila před 1 hodinou
Extra rychlé lívance
Zuzanka A uvařila před 1 hodinou
Zelný salát aneb falešná treska
Janet.P uvařila před 1 hodinou
Nakládaný hermelín I
Sima1 uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Další recepty
Tématické fráze: masala masala recept garam masala garam masala recept jak použít garam masala indická pánev garam masala indická masala garam masála recepty recept garam masala malsala garam masala v kuchyni indická omáčka massala garam masala kde koupit omáčka masala garam masala recept na co se používá indická omáčka masala masala koření recept omáčka garam masala skorice v indické kuchyně recepty masala omáčka
Suroviny: koriandr, římský kmín celý, kardamon zelený, skořice, koření hřebíček, květ muškátový, kardamon černý, ořech muškátový, pepř černý, bobkový list, růže, fenykl
Garam Masala #1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zAM7
3 názory