Dýně jako ananas
Dýňový kompot je klasika. Oblíbená, šťavnatá, navoněná příchutí ananasu a příjemně sladkokyselá. Milují ji děti a díky své univerzálností lze použít i jako základ pro míchané kompoty a alkoholové bowle pro dospělé.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 13 811 kJ / 3 301 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 27,50 g |
Tuky | 5,00 g |
Vláknina | 75,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 42 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 754,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Po uložení do sklenic mi nálev obyčejně zbude, proto ho přidám při vaření do další dávky dýní a úměrně dám všeho míň.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 10. 2022 11:57
marcel: nevím, my měli vždycky tu žlutou obrovskou. Má nažloutlou i dužninu a pěkně pevnou, tak se v kompotu nerozvařuje.
9. 10. 2022 11:54
Dobrý den, záleží na druhu dýně nebo je to jedno ? Díky za radu M.
29. 10. 2017 18:42
vosje: pokud bys ještě nakoukla, našla jsem něco k tomu octu....přímo tady, v komentářích u jiného receptu (nevím, který to byl, mám zkopírovanou jen tu poznámku).
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.
26. 9. 2017 10:01
vosje: tuto dýni jsem nedělala už roky, ale kdysi zcela pravidelně, každý rok. Myslím, že naložení v octové vodě je důležité hodně, že ta nenaložená bude chutnat jinak. V octové vodě bych ji nechala určitě 12 hodin, ale třeba se ozve i někdo jiný, kdo má zkušenost s ne-nakládáním dýně.
26. 9. 2017 03:11
Zdravím, mám dotaz, který souvisí s tím, že budu mít k dispozici kuchyni jenom jeden den. Jak moc je důležité to naložení dýně v tom octovém nálevu? Vadí, když se to vynechá a rovnou to budu vařit? Nebo jakou minimální dobu to musí být naloženo? Děkuji za odpověď.
5. 9. 2014 07:49
Děkuji všem za odpověd a radu. Andrea
4. 9. 2014 20:06
Andrea: dovolím si povedať, že nijaké, neide iba o kyslosť, ale o celkovú chuť. Robíme doma tekvicový kompót niekoľko desaťročí, boli časy, keď mamka zháňala citróny po hoteloch, robila na telefonnej ústredni a poznala preto ľudí v hoteloch. Použili sme kys, citrónovú, nebolo to ono. Dajte radšej ten citrón, teraz nie je problém ich kúpiť.
4. 9. 2014 18:33
Andrea:
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny
4. 9. 2014 14:08
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké množství kyseliny citronové nahradí jeden citron? Děkuji moc Andrea
18. 8. 2014 01:40
Paráda, celý den hledám sešit s tímto receptem. Po letech jsem se zase rozhodla udělat dýňový kompot a jen díky Vám už vím jak. Mám několikrát vyzkoušeno. Používala jsem různé tresti, ale nejlepší je ananasová, broskvová a meruňková. Želatinový dort je s tímto kompotem nepřekonatelný. Děkuju
8. 2. 2013 23:15
také tento kompot děláme a posílám naši fotečku... je to dobrůtka...
17. 10. 2012 19:26
Mám takhle dýni ráda. Přidávám jí například do perníku když peču nebo šišky plněné dýní.
17. 10. 2012 07:30
petram: a já děkuju, Péti
17. 10. 2012 07:20
Dělám hodně podobně, jen přes noc namáčím jen do octové vody a ananasovou tresť přidávám až do nálevu, aby se pak s octem nevylila. Přikládám fotky a bodík.
15. 11. 2011 08:29
Nikola: Ne, nezkazí. Mívala jsem ji naloženou přes noc, v hrncích, buď přímo na plotně nebo odložené na chodbě - kvůli úspory místa.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 19 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Buřty na černém pivě
Monthy79 uvařil před 1 hodinou
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 10 hodinami
Cibulovo - podmáslový chleba
Liborec uvařila před 10 hodinami
Kuře na zelí (kysaném)
veeraa uvařila před 11 hodinami
Jednoduché punčové řezy
michaelabur uvařila před 11 hodinami
Zmrzlina ze zavařených meruněk
slunicka uvařila před 11 hodinami
Libečková polévka
Jasol uvařila před 12 hodinami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 13 hodinami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 14 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 14 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: zavařování dyně zavařená dýně zavařování dýně recepty jak zavařit dýni recept na zavařování dýně zavařování dyní dýně nejlepší recepty z dýně dýně recepty zavarovani dyne recept dýně zavařování zavařujeme dýni dýně recepty zavařování recepty z dýně zavařená dýně recept kompot z dýně dýně-zavařování recepty zavařování dýně dynovy kompot s ananasovou tresti recept zavařování dýně
Suroviny: dýně, voda, ocet, cukr, citron bio, koření hřebíček, tresť ananasová
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
31 názorů