Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beránek (bezlepkový)

Moučníky bez lepku získávají čím dál více na oblibě, a tak se i tradiční velikonoční beránek dočkal bezlepkové varianty. Pro přípravu jsou potřeba suroviny, které bez problémů koupíme v každém větším obchodě.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hoppe Hoppe

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 658 kJ /
4 220 kcal
Bílkoviny79,38 g
Tuky245,11 g
Vláknina10,00 g
Cholesterol 1,94 g
Sodík 680 mg
Sůl1,74 g
Sacharidy419,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky oddělíme od bílků, ke žloutkům přidáme nejdříve máslo, cukr a vanilkový cukr, citronovou kůru a vyšleháme do pěny. Krok 2: Přišleháme olej, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté mandle, dopředu namočené rozinky a nakonec sníh z bílků. Krok 3: Těsto vylijeme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 40 minut.

TIP: Videonávod: Jak vymazat a vysypat formu na beránka

Zveřejněno 4. 4. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Beránek (bezlepkový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wA1z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Beránek (bezlepkový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wA1z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Vynikající beránek.
Protože jsme recept našli na poslední chvíli, a neměli všechny potřebné suroviny, tak jsme udělali některé změny. Neměli jsme doma rýžovou mouku, tak jsme použili 250g Jizerky a 2 hrsti podrcených burizonů. Poněvadž musíme používat bezlaktozové máslo, kterého jsme měli jen 70g, tak jsme je doplnili 80g řepkového oleje, máslo jsme rozpustili. Použili jsme jeden celý prášek do pečiva, vypustili mandle a citrónovou kůru. Při šlehání jsme postupovali podle receptu. Při zašlehávání mouky s práškem do pečiva jsme přidali cca 4-5 PL studené vody, aby elektrický šlehač těsto utáhl. Na závěr jsme zamíchali namočené rozinky.
Beránka jsme pekli v kameninové formě (z roku 1952), kterou jsme nejprve vymazali rozpuštěným sádlem ,vysypali celozrnnou pohankovou moukou a pak vlili těsto. Klas. elektrickou troubu jsme asi po cca 10 minut předehřáli na 150°C. Poté jsme na nejspodnější rošt dali plech a na něj položili formu beránka (čenichem dolů) . Pekli jsme 60 minut na 150°C a pak ještě 20 minut na 160°C.
Poté jsme plech i s formou vytáhli nahoru na el. sporák a položili na ni shora úterku silně namočenou ve studené vodě. Až byla utěrka horká, tak jsme ji sundali a oddělali horní část formy a špejlí vyzkoušeli, jestli je beránek upečený. Poté jsme vrátili horní díl formy na jeho místo, celou formu otočili (čenichem nahotu) a opět použili mokrou těrku a pak oddělali díl formy s čenichem.
Poté jsme formu zase uzavřeli, dali i s plechem zpět do trouby (tu jsme při vytahování formy vypnuli), nechali chvilku pootevřená vrátka trouby, pak je zavřeli a nechali formu s beránkem v troubě přes noc do rána.
Ráno jsme z formy vytáhli pěkného nezakaleného beránka, po kterém se jen zaprášilo. <3

Stále jsem si říkala co je na beránkovi zvláštního,až nyní mi napadlo,že je to tou krásnou formou:yes:;-) Opravdu jako živý;-)

Ten je jako živý, opravdu krásná forma :-O:yes:

Je skvělý,já dělala s drozdím i práškem do pečiva a taky dobrý. Tenhle si uložím ;-)
P.S.nádherná forma :yes:

Tématické fráze:
bezlepkový beránek, bezlepkový beránek recept, bezlepkový velikonoční beránek, bezlepkový velikonoční beránek recept, bezlepkový beránek z jizerky, recept na bezlepkového beránka, recept na beránka, beránek bezlepkový, bezlepkový beránek recepty, piskotovy bezlepkovy beranek, bezlepkovi beranek, bezlepkových beranek, bezlepkový piškotový beránek, velikonoční beránek bezlepkový, recept na bezlepkovy beranek, recept bezlepkový beránek, velikonoční beránek z jizerky, bezlepkovyberanek, recept na bezlepkovy beranek olejovy, bezlepkovy recept na beránek

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, máslo, olej, jizerka, mouka rýžová, mandle mleté, cukr vanilkový, kůra citronová, prášek do pečiva, rozinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu