Babiččina podmáslanka
Ach ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z pár surovin, rychle připravená a přitom chuťově prostě geniální.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 3 022 kJ / 722 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,40 g |
Tuky | 28,16 g |
Vláknina | 4,68 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 965 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 63,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Podmáslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.
Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám (samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 4. 2009 07:52
Tak to bych moc ráda ochutnala. Bohužel to asi vařit nebudu, protože manžel nesnáší kopr, ani jeho vůni (a já ho tak miluju). Takže leda až nebude doma.
7. 4. 2009 02:36
moc pěkné svěží fotky , polévku z podmáslí jsem ještě nejedla, nejvyšší čas jí vyzkoušet. Jendo, dík za bezvadný recept
6. 4. 2009 23:11
Spagetko,já taky libeček miluju,sice nejsem závislá,ale mám ho v zásobě ještě sušený a teď jsem na zahradě objevila že už vylezl,tak mám radost velikou .No a polévky tohodle typu mám nejraději
6. 4. 2009 22:08
Eli, tím jsem si jistý.
6. 4. 2009 22:04
Podmaslanku jsem vyzkoušel, je skvělá a osvěžující. Posílám plusíka.
6. 4. 2009 22:02
Jendo, doufám, že ta naše "výměna receptů" dopadne dobře podle očekávání...
6. 4. 2009 21:58
Eliz, vždyť tys mne inspirovala svým receptem http://www.toprecepty.cz/recept/4468-stavnate-kure.... Určitě na něj dojde, až opadne velikonoční frmol.
6. 4. 2009 21:42
Tak tahle podmaslanka musí být dokonalá!!
Musím ji uvařit nejen pro sebe, ale hlavně pro mého tátu - čím je starší, tím víc vzpomíná na jídla od své babičky. Miluje jakoukoli "kyselku", zbožňuje kopr... Zkrátka - Jendo, díky, Tvůj recept se mnou pojede na chalupu, tam ho zrealizuju, předložím tatínkovi a ozvu se po Velikonocích. My si s tátou dozajista pošmáknem a ostatní se rádi přidají .
Musím ji uvařit nejen pro sebe, ale hlavně pro mého tátu - čím je starší, tím víc vzpomíná na jídla od své babičky. Miluje jakoukoli "kyselku", zbožňuje kopr... Zkrátka - Jendo, díky, Tvůj recept se mnou pojede na chalupu, tam ho zrealizuju, předložím tatínkovi a ozvu se po Velikonocích. My si s tátou dozajista pošmáknem a ostatní se rádi přidají .
6. 4. 2009 21:36
Ze mne si manžel dělá legraci, že jsem schopná si dát libeček i na ovocné knedlíky a že mě nezajímá, jestli máme třeba cibuli nebo česnek, ale především musí být zabezpečen přísun libečku (ten dávám i do tvarohovopažitkové pomazánky) - jsem na něm závislá a taky jsem donutila libeček, aby mi rostl v květináči aspoň trochu i v zimě
6. 4. 2009 21:27
Jendo,takové polévky jsou nejvděčnější,nejlepší a dělali se od pradávna. Ten kopr zamražuji jako ty, jen trošku pokrájený a vždy vyndám kousek. Je to bezvadný mít ho stále po ruce.Polévku znám osobně, tak ti letíííí bodík
6. 4. 2009 21:08
Špagetko, už se těším, až si na zahrádce utrhnu první snítku libečku. O použití libečku by se snad dala napsat celá kuchařka. Děkuji za bodík.
6. 4. 2009 21:02
Špagetko, libeček, to je věc. Tahám ho na zahrádce očima, nedovedu si bez něj představit vaření.
6. 4. 2009 20:54
Jendo - super, jednak ty jsi z N.J. já z Jizerek a tuhle polívku mi babička vždycky vařila , jen ještě do ní dávala libeček - bez něj se u nás snad žádná polívka neobešla.Kapka octíku se tam hodí Také používám zmražený kopr, prakticky nezabere místo a je neustále po ruce. Jako vždy a bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 6 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 7 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 22 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 22 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Salát s cottage sýrem
Franibald uvařil před 54 minutami
Kuře na paprice od Andy
Jirka6363 uvařila před 1 hodinou
Vepřová plec po Bakoňsku
OstravskyOtec uvařil před 2 hodinami
Maminčina ořechová bábovka
jana.mit uvařila před 2 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Lennulinka uvařila před 3 hodinami
Čevapčiči podle retro receptu
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Hovězí v žampiónech s brokolicí
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařila před 3 hodinami
Duhový dort
Andreass uvařila před 4 hodinami
Brokolicová polévka se sýrem a smetanou
Fitulka uvařil před 5 hodinami
Silný slepičí vývar s nudlemi
.Bramburka. uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polévka z podmáslí koprová polévka od babičky jak zamrazit kopr podmáslová polévka babicciny recepty kyselka polévka jelení jazyk houba recept polívka z podmáslí polévka kyselka kyselka recept recepty z masa které jsou u nás už zapomenutý jak zmrazit kopr libeček použití jelení jazyk houba polévka z kefíru koprová polévka z podmáslí jelení jazyk houba recepty recepty koprová polévka od babičky podmáslová polévka s koprem polívka kyselka
Suroviny: podmáslí, brambory typ a, česnek, kopr, kmín celý, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, mouka hladká, vejce, máslo
Babiččina podmáslanka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k57N
58 názorů