Listové těsto francouzské
Z listového těsta připravíme jak sladké, tak i slané pochoutky. Těsto můžeme jednoduše koupit v supermarketu nebo si jej s tímto receptem připravit i doma. V základu potřebujeme jen mouku, vodu, máslo a spousta času na zpracování v těsto.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
asi 500 g těsta
Nutriční hodnoty
Energie | 10 181 kJ / 2 433 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,84 g |
Tuky | 184,80 g |
Vláknina | 6,60 g |
Cholesterol | 561 mg |
Sodík | 1,61 g |
Sůl | 4,00 g |
Sacharidy | 162,36 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Pečeme na vodou vypláchnutém plechu nebo vyloženém fólií či papírem na pečení vždy v předehřáté troubě při 220-240°C. V málo zahřáté troubě z pečiva uteče máslo a je suché a tvrdé.
Větší tvary musíme propíchat vidličkou, aby se nenafoukly.
Pokud potíráme vejcem, vždy opatrně jen na povrchu, aby se neslepily vrstvy, pečivo by nelístkovalo.
Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (pâte feuilletée), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, abych ho odlišila od toho octového :)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 2. 2016 07:43
zizala: Před mnoha lety jsem ochutnala trubičky od hodné paní sousedky. Toto těsto si dělala a vnitřní sádlo si schovávala pouze na pečení. Kremrole se doslova rozplývaly v puse, tak byly dobré Já kupuji zatím listové těsto od p. Slámy, ale díky Tobě jsem už správně "nahlodaná" ho zkusit též
13. 2. 2016 22:49
magdalenka: U nás se mu říká vnitřní sádlo a babička ho taky používala do různých buchet. Byly jako peříčko
13. 2. 2016 22:35
zizala: na sádlové listové sa používalo to brušné sádlo (namleté), také do ružova sfarbené...nie to, čo sa bežne škvarí a sú pri tom oškvarky.
Ja mám voči nemu skôr psychické zábrany , ale mamka robila z neho báječne krásne nadýchané veci - jej krémeše boli poézia. Alebo šatôčky orechové...
Ja mám voči nemu skôr psychické zábrany , ale mamka robila z neho báječne krásne nadýchané veci - jej krémeše boli poézia. Alebo šatôčky orechové...
13. 2. 2016 22:18
magdalenka: Anuše Kejřová dává do těsta syrové, nevyškvařené sádlo, naškrabané. Jako zajímavost fajn, ale máslo je máslo Už asi nikdy nebudu kupovat listové těsto, domácí voní i chutná skvěle
13. 2. 2016 22:14
Nikdy jsem listové těsto nezkoušela , vždy se mi zdálo složité . Ale tohle vyzkouším
13. 2. 2016 22:09
Děkuji za zájem o recept.
Když jsem to zvládla já, zvládne to každý. Snažila jsem se to popsat a nafotit srozumitelně. V sekci Pro začátečníky je to schválně - je to recept pro ty, kdo listové těsto ještě nikdy nedělali
Já jsem vídala dělat to octové těsto moji matku (a jen trošku asistovala) před mnoha lety a až teď jsem se odhodlala udělat ho sama, takže se nebojte, tohle je můj druhý pokus, první bylo to kakaové
Hella: Já peču na pečící fólii, ale díky za připomínku, doplním to do receptu
hosta: Klidně přijeď
Když jsem to zvládla já, zvládne to každý. Snažila jsem se to popsat a nafotit srozumitelně. V sekci Pro začátečníky je to schválně - je to recept pro ty, kdo listové těsto ještě nikdy nedělali
Já jsem vídala dělat to octové těsto moji matku (a jen trošku asistovala) před mnoha lety a až teď jsem se odhodlala udělat ho sama, takže se nebojte, tohle je můj druhý pokus, první bylo to kakaové
Hella: Já peču na pečící fólii, ale díky za připomínku, doplním to do receptu
hosta: Klidně přijeď
13. 2. 2016 21:52
Já to nikdy nezkoušela, ale tentokrát to zkusím +
13. 2. 2016 21:48
No já bych to taky nedávala do kategorie Pro začátečníky. Tomuto těstu se brání i zkušené pekařky. Já bych to osobně hledala v kategorii Moučníky. Jsem moc ráda, že se tady tento - navíc tak dobře popsaný recept objevil, moc tu scházel. Jen bych nesměle podotkla, že se peče na vodou vypláchnutém plechu. Já osobně ještě dávám na dno trouby kastrůlek s vodou.
13. 2. 2016 21:42
Ja som robila doma lístkové cesto asi dvakrát. Mamka robievala, do vodánku tiež dávala vajce a ocot...robila s maslom, ale v zime aj so sádlom - využívalo sa vnútorné sádlo z prasaťa.
Žižu, si šikula!
Žižu, si šikula!
13. 2. 2016 21:32
Ač jsem zkoušela již pečení mnohých těst, výroba tohoto šla vždy kolem mne, zdá se mi pracné, s nejistým výsledkem, ale děkuji moc za skvěle zpracovaný postup, třeba najdu někdy odvahu +3
13. 2. 2016 21:19
Pro začátečníky? To jsem nikdy nezvládla, ani nezkoušela - koneckonců to k tobě nemám tak daleko
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 21 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Právě bylo uvařeno:
Domácí rizoto
Karelka uvařil před 36 minutami
Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Alex29 uvařila před 45 minutami
Krémová polévka z mrkve a fenyklu
BronislavaP uvařil před 1 hodinou
Šťavnatý citronový koláč
jakkuzzi uvařila před 1 hodinou
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
kimlo uvařil před 3 hodinami
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 12 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 13 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 15 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 15 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Udělat domácí listové těsto a upéct z něj něco dobrého s námi jistě zvládnete
Croissant je máslový rohlík z kynutého těsta: Jeho předností je nadýchanost a křehkost
Rajčatový Tarte Tatin: Obrácený koláč naslano z křehkého těsta a zkaramelizovaných masitých rajčat je neuvěřitelně vláčný
Další recepty
Tématické fráze: francouzské těsto pečivo z listového těsta recepty top recepty listové těsto vyroba listoveho těsta vodánek pečivo z listového těsta listové těsto recepty vyrobky z listoveho testa listové těsto recept jak se dela listove testo listové těsto bez vajec jak vyrobit listové těsto listové těsto výroba domácí listové těsto listové těsto postup recepty z listového testa listové těsto lístkové těsto výroba francouzke těsto recept na francouzské těsto
Suroviny: mouka hladká, voda, máslo, sůl, máslo, mouka hladká, mouka hladká
Listové těsto francouzské
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9N8z
26 názorů