Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizrnové tofu (bez soji)

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie301 kJ /
72 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky8,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve velké míse rozmícháme cizrnovou mouku s vodou na hladkou hmotu bez hrudek a necháme 12 hodin stát. Během této doby se mouka usadí na dně a tekutina nad ní se vyčeří. Krok 2: Opatrně odebereme dvě skleničky vody tak, abychom nezvířili usazenou mouku, a vylijeme. Zbývající tekutinu opatrně slijeme do hrnce, přidáme kurkumu, olej a sůl a přivedeme k varu. Do vroucí tekutiny za intenzivního míchání přilijeme namočenou cizrnovou mouku. Směs začne ihned houstnout. Za stálého míchání 10 minut povaříme. Krok 3: Hotovou hmotu nalijeme do tukem vymazané formy (použila jsem skleněnou krabičku na oběd o rozměrech 12 x 15 cm), uhladíme povrch a necháme alespoň hodinu vychladnout. Poté vyklopíme, nakrájíme a můžeme podávat.

Zveřejněno 23. 4. 2016

Poznámka autorky petram

Cizrnové tofu je tradiční pokrm připravovaný na Barmě, odtud také pochází jeho název Barmské tofu (Burmese tofu). Je jemné, chuťově neutrální a skvěle se hodí do salátů, ale i na vaření, pečení a restování jako klasické tofu. Navíc neobsahuje soju, což jistě ocení všichni alergici.

Tuhost připraveného tofu záleží na řadě faktorů. Předně na kvalitě a savosti použité mouky, množství použité vody a době vaření. V některých receptech přidávají pro jistotu lžičku agaru, ale mně tofu hezky ztuhlo i bez želatiny. Další kuchařky zase vykládají nádobu na tofu bavlněnou utěrkou, aby vysála přebytečnou tekutinu. Tady ale pozor, kurkuma zbarví utěrku dožluta. Pokud chcete tofu hodně tuhé, navrhuji po odebrání dvou sklenic tekutiny odebrat ještě asi polovinu až třetinu skleničky, tu ale nevylévat a nechat stranou pro případné doředění, pokud by výsledná hmota byla příliš tuhá.

Inspirovala jsem se mnoha recepty na internetu a z každého vzala kousek, proto neuvádím konkrétní odkaz.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cizrnové tofu (bez soji)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2NlW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cizrnové tofu (bez soji)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2NlW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Dá se udělat i čistě jen z cizrny :) na youtube je recept (Garbanzo tofu - peaceful cuisine)

Jo, jde to, ale k tofu to má dost daleko:yes:

Vyzkouším, asi budu spokojen! Zdá se skvělé.:yes::yes:

z Olomouce, ale asi špatně hledám... už jsem byla v pár zdravých výživách a dnes jsem hledala ve Sklizenu a překvapilo mě, že ani tam nebyla (hlavně že měli i makovou i banánovou) musím do další zdravé výživy, případně zkusím eshop :-) díky moc za radu

A odkud jsi? Dá se sehnat ve zdravých výživách nebo v indických obchodech (gram flour) nebo na internetu v eshopech (třeba zde www.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plodin/cizrnova-mouka-hladka).

domácí tofu :yes: to bych si dala líbit, jen u nás nemůžu nikde sehnat cizrnovou mouku :-(

Tématické fráze:
cizrna s tofu, tofu na dnu, youtube priprava soji videorecepty, jak udělat cizrnovou mouku, indické kari s cizrnou a tofu, domácí cizrnove tofu, cizrna a tofu, cizrnové cookies, cizrna tofu karbanátky, cizrnove kari s tofu

Suroviny:
mouka cizrnová, voda, kurkuma, olej rostlinný, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu