Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí guláš

Příprava poctivého guláše potřebuje dostatek času i péče. Z vepřového kolena si uvařte základní vývar, který poté budete potřebovat právě do guláše. Intenzivní vyvážená chuť masa a koření nemá chybu. V ideálním případě nechte guláš 1-2 dny uležet.

Hodnocení receptu je 5,0 (78×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 110 min Doba tepelné úpravy: 100 min

210 min (110 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 840 kJ /
3 786 kcal
Bílkoviny323,60 g
Tuky230,46 g
Vláknina43,50 g
Cholesterol 900 mg
Sodík 1,68 g
Sůl4,10 g
Sacharidy91,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do tlakového hrnce vložíme kolínko (trochu ho nařízneme), kosti, pepř, libeček, mírně osolíme, přilijeme 3 l vody, hrnec uzavřeme a dáme na 45 minut vařit. Krok 2: Kližku zbavíme loje, odblaníme, rozebereme na jednotlivé díly a nakrájíme na kostky (asi 3 cm). Do kastrolu dáme rozehřát sádlo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme do růžovohněda. Tady začíná barva guláše. Krok 3: Přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět, vložíme maso a prudce restujeme, aby se maso zatáhlo. Přidáme na nudličky nakrájený celer, papriku, pepř, kmín, majoránku, rajský protlak, plnotučnou hořčici a dusíme do vysmahnutí. Krok 4: Podlijeme trochou horkého vývaru a opět dusíme do vysmahnutí, to neustále opakujeme, guláš postupně začíná získávat krásnou barvu. Krok 5: V pánvi nasucho opražíme hladkou mouku do růžovohnědé barvy a necháme vychladnout. Do hrníčku odebereme 1/4 litru vývaru a taky necháme vychladnout. Krok 6: Pokud máme maso poloměkké, přilijeme asi 1,5 litru horkého vývaru, promícháme a začneme s roztřepkou (záklechtkou). Krok 7: Do litrového hrnku vlijeme vlažný vývar, přidáme 2-3 stroužky česneku a ponorným mixerem rozmělníme. Metličkou zašleháme opraženou hladkou mouku, a tuto záklechtku pak za stálého míchání přiléváme k masu. Krok 8: Mezi dlaněmi rozemneme ještě trošku majoránky, zastříkneme polévkovým kořením, případně dosolíme a za občasného promíchávání necháme maso dojít.

TIP: Jak uvařit hrnkové knedlíky

Zveřejněno 26. 5. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lOLJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lOLJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (54)

Není špatný ale některé ingredience mi tam až tak úplně nesedí. Každý máme jiné chutě.

Za mě tam nemusí být hořčice

A té mouky na 3L šťávy kolik? 3 PL na litr, tedy 9 PL?

Tak jsem nakonec tak nějak od oka dal asi 4 PL a musím uznat, že tohle je ten nejlepší recept na guláš jaký tady je. Fakt jsme si pochutnali. Díky. :yes:

njn guláž se musí umět udělat ale zase to není tak těžký umím hovězí a dál bla bla žlázy , krocana , kuřecí a ryby , důležite je to nedávat vodu ale vývar z čehokoliv a nikdy nezahustit moukou

njn guláž se musí umět udělat ale zase to není tak těžký umím hovězí a dál bla bla žlázy , krocana , kuřecí a ryby , důležite je to nedávat vodu ale vývar z čehokoliv a nikdy nezahustit moukou

Vynikající guláš!!!

Alena Kučerová 25. 6. 2016 12:16
Guláš byl výborný. :-

Dnes jsem si vybrala Jendo Tvůj recept na guláš a musím uznat,že je vynikající<3:yes:základ jsem si udělala v kastrolu a pak vše přendala do PH,pomalila jsem ho přes 4hoďky,masíčko je mana nebeská<3<3bod si zaslouží;-):yes:

Nechat uležet tak dva dny.Moc nám chutnal.

Guláš luxusní. I když jsem ho trošku změnila...nezahušťovala jsem moukou, cibule stačila, kápla jsem tam trošku vína a vynechala koření Klasik od Vitany

Gulas byl perfektni do te doby nez jsem pridala polevkove koreni Klasik od Vitany... ble, uz ho tam v zivote nedam. Ale do te doby byl fakt :yes:

vypadá to fakt hodně dobře,kupovaný knedlíky bych neřešil,i když v ubrousku vařený jsou lepší.
hezky si ses s tím pomazlil!!:yes:

jendo ty neumiš knedlík?

dzugumbidek 11. 12. 2013 13:53
Jak řekl přítel, nejlepší guláš co jsme kdy jedli!Opravdu výborný:yes:

josstudio 25. 8. 2012 09:23
Jako vůbec nechápu co je tohle za recept ,děláte tady z toho luxusní guláš a dáte do něj polévkové koření Klasik od Vitany :DDD
To snad ani nemyslíte vážně takto zničit chuť hovězího guláše ??? To jste odkoukal od Babici neee ??? Fuj ani praseti bych tenhle guláš nedal.:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
hovězí guláš, hovězí guláš recept, guláš, guláš hovězí, recept na hovězí guláš, hovězí guláš recepty, jaké maso na hovězí guláš, guláš recept, příprava hovězího guláše, recept hovezi gulas, maso na guláš, jak dlouho vařit guláš, hovezi guláš top recept, jaké maso na guláš, hovězí guláš top recepty, recepty hovězí guláš, jak vařit guláš, jak dlouho vařit hovězí maso, gulas z hoveziho masa, jaké hovězí na guláš

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, sádlo, celer, paprika sušená sladká, majoránka, pepř mletý, kmín celý, česnek, protlak rajčatový, hořčice plnotučná, koření polévkové, mouka hladká, koleno vepřové, kosti vepřové, sůl, pepř celý, libeček, voda

Přidat fotografie receptu