Zamilovaný medovník
Protože se neustále zdůrazňuje, že originální recept na medovník je tajný, vyrojila se spousta upravených a podobných receptů. A každá hospodyňka považuje ten svůj za nejlepší. Ale tento je skutečným favoritem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 215 kJ / 6 744 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,63 g |
Tuky | 417,70 g |
Vláknina | 21,36 g |
Cholesterol | 1,26 g |
Sodík | 5,10 g |
Sůl | 0,31 g |
Sacharidy | 603,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokud nemáte karamelové Salko, použijte běžné Salko (slazené kondenzované mléko 397 g) a den předem ho vařte uzavřené 1 a čtvrt hodiny v papiňáku.
Krok 2: Těsto: Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na 1/2 hodiny.
Krok 3: Troubu vyhřejeme na 180 °C.
Připravíme si plechy a pečicí papír. Krok 4: Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečicím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení. Krok 5: Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola a poslední placku z odkrojků. Krok 6: Krém: Vyšleháme máslo se Salkem do pěny, nakonec přimícháme mleté ořechy. Dáme do lednice na chvilku ztuhnout. Krok 7: Na sirup svaříme vodu s cukrem, nakonec přidáme rum. Krok 8: Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany. Krok 9: Rozsekáme 50 g vlašských ořechů, rozemneme placku z odkrojků a vše smícháme. Posypeme tím strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.
Připravíme si plechy a pečicí papír. Krok 4: Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečicím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení. Krok 5: Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola a poslední placku z odkrojků. Krok 6: Krém: Vyšleháme máslo se Salkem do pěny, nakonec přimícháme mleté ořechy. Dáme do lednice na chvilku ztuhnout. Krok 7: Na sirup svaříme vodu s cukrem, nakonec přidáme rum. Krok 8: Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany. Krok 9: Rozsekáme 50 g vlašských ořechů, rozemneme placku z odkrojků a vše smícháme. Posypeme tím strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.
Zveřejněno 5. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zamilovaný medovník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El5Y
Moje poznámka
Zamilovaný medovník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El5Y
Nejnovější recepty
Pomazánka z balkánského sýra a zakysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Přidáno před 8 hodinami
Lučinový knedlík pro diabetiky
Přidáno před 9 hodinami
Kaštanové orecchiette
Přidáno před 10 hodinami
Řezy s malinovým krémem a čerstvými malinami
Přidáno před 11 hodinami
Kávové rohlíky (retro)
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Jan Punčochář připravil skvělou pomazánku na topinku: Ukázal i fígl, jak dosáhnout perfektně křupavého chleba
Vdolky jako z pohádky: Tradiční pečivo chutná mnohem lépe s jablky. Dodají jim na svěžesti a těsto příjemně zvláční
Chutě Evropy: Ve Francii si musíte dát sytou rybí polévku bouillabaisse, šťavnaté hovězí na víně a slaďoučký crème brûlée
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláčky "rumáčky"
Pecula před 18 minutami
Květák smažený v troubě
Kerstein před 25 minutami
Domácí kmínový chleba
lkoubek21 před 53 minutami
Houskové knedlíky
Komtesina před 1 hodinou
Stánkové langoše
MarketaNov před 2 hodinami
Karlovarský knedlík
BetkaK před 2 hodinami
Kváskové kořenové bagety
magdalenka před 3 hodinami
Kuřecí placičky s nivou a šunkou
MichaelaUlbrichova před 4 hodinami
Housky na hamburger
monika.saskova před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak zkaramelizovat salko,
ekucharka.net recepty-a-video recepty,
medovník recept,
luxusní medovník,
medovník video,
medovník video recept,
ëkucharka,
medovnik od pani ivany,
ekucharka medovník,
recept na medovnik video,
medovník paní ivany,
ekucharka.cz - video recepty,
recepty pani ivany,
medovník salko,
recept na medovník,
medovník,
medovnik ze salka,
video recepty medovník,
medovník ekuchařka,
medovník podle ivany
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
soda jedlá,
med,
smetana,
kakao,
salko,
ořechy vlašské,
máslo,
cukr krystal,
voda,
rum,
ořechy
Komentáře (13)