Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zamilovaný medovník

Protože se neustále zdůrazňuje, že originální recept na medovník je tajný, vyrojila se spousta upravených a podobných receptů. A každá hospodyňka považuje ten svůj za nejlepší. Ale tento je skutečným favoritem.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hanca

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 215 kJ /
6 744 kcal
Bílkoviny85,63 g
Tuky417,70 g
Vláknina21,36 g
Cholesterol 1,26 g
Sodík 5,10 g
Sůl0,31 g
Sacharidy603,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud nemáte karamelové Salko, použijte běžné Salko (slazené kondenzované mléko 397 g) a den předem ho vařte uzavřené 1 a čtvrt hodiny v papiňáku. Krok 2: Těsto: Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na 1/2 hodiny. Krok 3: Troubu vyhřejeme na 180 °C.
Připravíme si plechy a pečicí papír. Krok 4: Těsto rozdělíme na 5 kousků. Těsto máme pořád zabalené, aby neoschlo. Na pečicím papíře vyválíme placku asi 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku, kterou použijeme na ozdobení. Krok 5: Vykrojené kolo i s papírem přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 4 minuty. Upečené kolo necháme vystydnout na papíře. Takto upečeme i zbylá kola a poslední placku z odkrojků. Krok 6: Krém: Vyšleháme máslo se Salkem do pěny, nakonec přimícháme mleté ořechy. Dáme do lednice na chvilku ztuhnout. Krok 7: Na sirup svaříme vodu s cukrem, nakonec přidáme rum. Krok 8: Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, potřeme ji zespodu sirupem a po přiložení i svrchu. Takhle dáme na sebe všech 5 placek. Krémem namažeme i vršek a strany. Krok 9: Rozsekáme 50 g vlašských ořechů, rozemneme placku z odkrojků a vše smícháme. Posypeme tím strany a vršek medovníku. Necháme uležet 24 hodin.

Zveřejněno 5. 7. 2009

Poznámka autorky Hanca

Je to sice náročnější recept, ale výsledek stojí fakt za to :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zamilovaný medovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/El5Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zamilovaný medovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/El5Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

rebeka: DĚKUJEME IRENKO:-*<3<3<3<38-(:-O:-K:-)

Držte mě palce , právě jsem se dala do medovníku.Dělám ho pro vnuka , za úspěšnou maturitu.Dám vědět jaký měl uspěch.

:yes::yes::-p

zrovna se na něj chystám, recept mám od své maminky, ale je naprosto stejný, tak věřím, že se mi povede :-)

tak můžu s klidným svědomím říci,že tento "medák":-Dje naprosto úžasný:yes::yes::yes:dlouho jsem měla před ním respekt a dnes už vím,že zcela zbytečně:-8tento recept mě doporučila Irenka,které tímto ještě jednou děkuji:-K:-K
s těstem se výborně pracuje,až u třetí placky jsem přišla na to,že je lépe ji napřed "rozňácat"rukama a pak teprve přejít na váleček;-)
Salko jsem poctivě vařila 3 hoďky v hrnci,obracela plechovku a výsledkem bylo naprosto dokonalé a rovnoměrné zkaramelizování:-p;-):yes:
tomuto receptu přidávám bodík a foto;-):-K:yes:

Hanko, když už čerpáte recepty z jiných webů, uvádějte, prosím, zdroj. Je to recept paní Ivany Malatincové,ekucharka.net/recept-na-medovnik.
Medovník je to báječný a jak si přečtete na jejích stránkách je to její výtvor. ;-)

Nedá se to salko uvařit i samotné? Mám strach ho vařit v plechovce. (Prý jsou uvnitř nějak upravené a bojím se, že se při vysoké teplotě něco může uvolňovat do potraviny) Nemáte někdo nějaký tip jak se dá salko jinak zkaramelizovat? Zkoušeli jste nějak jinak?

Luxusní..:yes::yes::yes:

taky ho dělám,recept mám stejný ekucharka.net/recept-na-medovnik už jsem ho podle videa dělala2x,posílám fotky.

Už jsem ho jednou dělala mamince na narozeniny a fakt stojí za to je božskýý:-p

tak toto mi uslo....vyzera dokonale....fakt skvele

Nejchutnější dort na světě.Se spoustou šlehačky.Mňam.:-p
Dávám bodík za pracnost.

smekám - krásný :yes:

Tématické fráze:
jak zkaramelizovat salko, ekucharka.net recepty-a-video recepty, medovník recept, luxusní medovník, medovník video, medovník video recept, ëkucharka, medovnik od pani ivany, ekucharka medovník, recept na medovnik video, medovník paní ivany, ekucharka.cz - video recepty, recepty pani ivany, medovník salko, recept na medovník, medovník, medovnik ze salka, video recepty medovník, medovník ekuchařka, medovník podle ivany

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, soda jedlá, med, smetana, kakao, salko, ořechy vlašské, máslo, cukr krystal, voda, rum, ořechy

Přidat fotografie receptu