Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 219 kJ / 3 399 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,26 g |
Tuky | 3,72 g |
Vláknina | 24,14 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 17 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 820,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Měkké očištěné ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky) pouze na cedníku propláchneme a dáme do širšího kastrolu (najednou vařím max. po dvou kg ovoce). Ovoce tvrdší (reveň, meruňky, broskve) pokrájíme na menší kousky, do kastrolu můžeme k němu přidat cca 1/2 dl vody (na dvě kg ovoce), aby se nepřipálilo, než pustí dostatek šťávy.
Krok 2: Posypeme pár lžicemi cukru (z připraveného množství) a můžeme nechat pár hodin stát. Pak rozmícháme pektin ve třech lžících cukru, přidáme do ovoce a pomalu přivedeme k varu, mícháme a šťouchadlem na brambory trochu rozmačkáme. Povaříme cca 5-10 minut (podle tvrdosti ovoce). Pak dosladíme podle chuti, jahody méně, reveň více :D a ještě tak pět minut povaříme - můžeme sbírat lžící pěnu. Moc to nejde, dělám to jen symbolicky. Nakonec přimícháme šťávu z citronu.
Krok 3: Můžeme zkusit, zda dobře želíruje tak, že povařenou zavařeninu lžící kápneme na talířek, který jsme dali předem do mrazáku zchladnout. Pokud je vše v pořádku, můžeme plnit do šroubovacích skleniček. Jestli správně neželíruje, chvíli ještě povaříme. Když se vám povede při plnění skleniček zamazat hrdlo, tak papírovou utěrkou otřete, důkladně utáhněte víčka a otočte sklenky dnem nahoru. Po čtvrthodině, když trošku zchladnou, můžeme obrátit.
Zveřejněno 21. 6. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Džemy s pektinem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4o1x
Moje poznámka
Džemy s pektinem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4o1x
Nejnovější recepty
Pomazánka z balkánského sýra a zakysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Pečená husa se dvěma druhy zelí
Přidáno před 8 hodinami
Lučinový knedlík pro diabetiky
Přidáno před 9 hodinami
Kaštanové orecchiette
Přidáno před 10 hodinami
Řezy s malinovým krémem a čerstvými malinami
Přidáno před 10 hodinami
Kávové rohlíky (retro)
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Jan Punčochář připravil skvělou pomazánku na topinku: Ukázal i fígl, jak dosáhnout perfektně křupavého chleba
Vdolky jako z pohádky: Tradiční pečivo chutná mnohem lépe s jablky. Dodají jim na svěžesti a těsto příjemně zvláční
Chutě Evropy: Ve Francii si musíte dát sytou rybí polévku bouillabaisse, šťavnaté hovězí na víně a slaďoučký crème brûlée
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květák smažený v troubě
Kerstein před 2 minutami
Domácí kmínový chleba
lkoubek21 před 31 minutami
Houskové knedlíky
Komtesina před 46 minutami
Stánkové langoše
MarketaNov před 1 hodinou
Karlovarský knedlík
BetkaK před 2 hodinami
Kváskové kořenové bagety
magdalenka před 2 hodinami
Kuřecí placičky s nivou a šunkou
MichaelaUlbrichova před 3 hodinami
Housky na hamburger
monika.saskova před 4 hodinami
Zavařené papriky
jarmila8511 před 6 hodinami
Tématické fráze:
zavařování s pektinem,
jahodový džem s citrusovým pektinem,
jahodový džem s pektinem,
jahodova marmelada s pektinem,
citrusový pektin marmeláda recept,
zavařování jahod s pektinem,
pektin na zavařování,
malinová marmeláda s pektinem,
citrusový pektin kde koupit,
rybízovo jablečný džem,
marmelády s pektinem,
marmelada s pektinem,
jahodova marmelada s pektinem recept,
marmeláda z pektinu,
jahodová marmeláda s citrusovým pektinem,
marmeláda s citrusovým pektinem recept,
jahodový džem pektinem,
džem s citrusovým pektinem recept,
merunkový džem s citrusovým pektinem,
meruňkový džem recept s citrusovým pektinem
Komentáře (12)