Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční rybí polévka (staročeská)

Rybí hrachová polévka je prý recept staročeský. Je to vydatná polévka s máslovou jíškou, jemně voní rybami i hrachem, doplňuje ji kořenová zelenina a kousky rybího masa. Podáváme ji s dozlatova osmaženými krutonky.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby vaření hrachu

160 min (100 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby vaření hrachu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 348 kJ /
1 517 kcal
Bílkoviny65,86 g
Tuky39,43 g
Vláknina47,00 g
Cholesterol 102 mg
Sodík 967 mg
Sůl2,15 g
Sacharidy202,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předem uvaříme hrách, můžeme jej i lehce rozvařit. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Krok 2: Kapří hlavy uvaříme v osolené vodě, pak přecedíme a maso z hlav obereme. Můžeme přidat i kus uvařené kůže z hlav, kterou nakrájíme na kratší tenké nudličky. Krok 3: Odměříme cca 2-2,5 l rybího vývaru, který vlijeme do hrnce. Krok 4: Na másle v teflonové pánvi jen zlehka orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli. Poté je stěrkou z pánve stáhneme do hrnce s vývarem. Krok 5: Do pánve po zelenině vložíme máslo na jíšku, rozehřejeme, zaprášíme moukou a osmahneme do středně světlé jíšky. Za stálého prošlehávání ji rozředíme studeným rybím vývarem a vlijeme do hrnce k vývaru. Krok 6: Přidáme uvařený hrách, polévku přivedeme k varu a za stálého míchání ji 15 minut provařujeme. Krok 7: Připravíme rybí jikry a mlíčí. Pokrájíme je na menší kousky a v posledních 5-6 minutách vložíme povařit do vroucí polévky. Krok 8: Polévku podle chuti přisolíme, opepříme, vložíme obrané rybí maso, necháme prohřát a polévku dokořeníme majoránkou. Krok 9: Připravíme krutonky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Polévku pak podáváme na talíři posypanou křupavými krutony.

TIP: Jak udělat vánoční rybí polévku?

Zveřejněno 6. 8. 2009

Poznámka autorky cathleen

Žábry z hlav před vařením můžeme vytáhnout, hlavy se rychleji provaří. Polévku podáváme s osmaženou houskou nebo krájeným svítkem, výborné jsou do ní i fritátové nudle : http://www.toprecepty.cz/recept/3280-fritatove-nud....

Recept na tuto polévku jsem si "přinesla" z domu a moje rodina ji ráda přijala za vlastní. Až po létech jsem se z rybí kuchařky M.Štěpničky dozvěděla, že každé Vánoce máme doma polévku staročeskou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční rybí polévka (staročeská)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5938

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční rybí polévka (staročeská)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5938

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

cathleen: Vždyť to napovídá už ten hrách, i když nám připadá v rybí polévce zvláštní! Hrách patřil ve staročeské - a když píšu staročeské, tak nemyslím na 19. století, ale rovnou na středověk - k nejoblíběnějším pokrmům. ;-)

Penam: myslíte? :-) O téhle polévce říkal, že je staročeská, už pan Miloš Štěpnička, pokud vám to jméno něco řekne. ;-)

Obdivuji recepty s názvem staročeská. Nesmyslný název.

pro rybí polávku není jiný bod než 1:yes:

Dělám stejně, ale místo hrachu dávám pár sušených hříbků a pár kapustiček. Rybí polívku milujeme. Však vánoce jsou za pár!!!

Já rybí polévku mám ráda, ale rodinka ne:-(..buď jsem ji neudělala dobře, nebo nevím proč, ale nikdo ji nejedl :-( od té doby ji nedělám..manžel ryby rád, ale nesmí cítit rybinu, musím ryby hodně zakapávat octem. Jinak samozřejmě dávám bodík, mně se recept líbí:yes:

U nás se dělá ta samá, jenže jím ji jen já s dcerkou a snachou - ostatní, prostě rybí polévky nééé:-D:yes:

Se dívám, jak je ta polévka a stalířem tak zešikma, že se nevyleje, co?:-D Ale mi se to tak taky moc líbí a zkouším to! Ty moje pozice u toho focení, to jsou někdy fakt pózy na roztrhání plic od smíchu:-D

cathleen - až na ten hrách nám mamka vařila stejnou:-p:yes:, jen jsem nesnášela, když nám do ní naházela ještě jikry a mlíčí, předávali jsme to tátovi do talíře:-). Moc ráda posílám bodík:yes:

Tématické fráze:
rybi polivka, rybí polévka podle štěpničky, rybí polévka štěpnička, klasická rybí polévka, vanocni rybí polévka, rybí polévka recept, rybí polévka, nejlepší vánoční rybí polévka, rybí kuchařka od štěpničky, rybí polévka od štěpničky, vánoční polévka, vánoční rybí polévka recept, recepty rybí polívka, štěpnička rybí polévka, recept na rybí polívku, polévka na vánoce, recept rybi polivka, rybi vanocni polevka hrach, rybi polivka recept, rybí polévka se svítkem

Suroviny:
hlava kapří, jikry z kapra, hrách, cibule, mrkev, celer, petržel, máslo, sůl, pepř mletý, majoránka, máslo, mouka hladká, rohlík, máslo

Přidat fotografie receptu