Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milotické okurky bez vařeného nálevu

K přípravě milotických okurek není třeba vařit nálev. Do každé sklenice vkládáme suroviny a koření přesně podle receptu a zalijeme jen čistou vodou. Nemáme-li zavařovací hrnec, nevadí, můžeme je zavařit i v mikrovlnné troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min doba přípravy podle množství okurek

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, doba přípravy podle množství okurek)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie629 kJ /
150 kcal
Bílkoviny2,18 g
Tuky0,53 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,27 g
Sůl3,00 g
Sacharidy32,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky pečlivě omyjeme, kopr opláchneme. Krok 2: Suroviny skládáme do sklenice v pořadí: okurky, kopr, cibule a další vrstva okurek. Krok 3: Do sklenice k zelenině přidáme cukr, Deko a ocet. Zalijeme studenou vodou asi 1 cm pod víčko.
Hrdlo sklenice i víčko otřeme do sucha a sklenici pevně uzavřeme. Krok 4: Sterilujeme v zavařovacím hrnci 20 minut při teplotě 85 °C. Krok 5: Nebo sklenice uzavřeme šroubovacím víčkem a zavařujeme v mikrovlnné troubě (čas podle počtu sklenic).
Výkon a čas pro sklenici o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 minut/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 minuty/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 minuty/1 ks
Výkon 850 W = 5 minut/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 minuty/1 ks
Pro zavaření 2 sklenic je nutno zavařovat dvojnásobek minut atd.

TIP: Jak zavařovat v mikrovlnné troubě

Zveřejněno 9. 9. 2009

Poznámka autorky Hella

Takhle zavařovaly okurky naše babičky, konečně jsem našla recept, kde byly napsané poměry surovin, proto jsem ho sem dala. Ohledně zavařovaní v mikrovnce se podívejte na recept http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-...

Autor recepu: L. Čermáková, Dadalova kuchařka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Milotické okurky bez vařeného nálevu

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/59YY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Milotické okurky bez vařeného nálevu

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/59YY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Mikesanda1: loni se mi roztrhla sklenice s rajčatovým rozvarem na omáčku. V hrnci mi nechytila jedna sklenice, tak jsem ji nechala "zatáhnout" v mikrovlnce. Stála jsem u ní a hlídala, aby to nevybublalo. Pár vteřin. Ale asi bylo víčko příliš utažené, jak jsem otevřela MT, sklenice praskla a byla jsem v obličeji, na krku i hrudi opařená a pořezaná. Píši to proto, že i tisíckrát opakovaná činnost může být po tisíciprvní nebezpečná. :-8;:-(

Takto zavářím v mikrovlnce všechno ovoce i zeleninu mimo kečupů, zavařenin a povidel, nedoporučuji zavářet husté pokrmy které můžou bublat a vyrazit víčko. Okurky, čalamády, kompoty, ovoce a zeleninu ve vlastní šťávě zavařuji v mikrovlnce asi 10 let. Mám stále stejnou starou mikrovlnku, úplně jednoduchou, používám šroubovací víčka a nikdy se mi nic nezkazilo. Víčka musí být neporušená, ostatní přesně jak píše Hella.

Také tímto způsobem zavářím a je to vynikající.:-K

Monika Husová 8. 8. 2016 13:13
Máme podobný rodinný recept, okurky jsou vždy skvělé: sklenice 750 ml, okurky, plátek cibule, kousek mrkve. kopr a přidáme 5 lžiček cukru nebo 5 koleček sacharinu, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list,1 lžička soli, 5 lžic octa a dolejeme vodou, zavíčkovat a sterilizovat 20 minut při 80 st. C. Výborné jsou, když se přidá malý kousek feferonky.

Vzpomínám na pana Balaštíka a jeho manželku při každém zavařování v mikrovlnce . Knížka je k dostání v okolí Uh.Hradiště . Jdu udělat další várku. :-*

jirik50: Knihu mám věnoval mi ji osobně p.Balaštík.:-D

Tak poprvýkrát v živote sa opovažujem pridať názor, a je veľmi hejterský, ste to dohada chutnali? A predtým ste už zavárané uhorky jedli, také klasické, pracné, maminkovské? Bežalo to u nás tak 20 rokov dozadu pod názvom Guličkový nálev, ulakomila som sa, spracovala, ochutnala, nevyhodila, rozdala potrebným s patričným ospravedlnením. Keď nemáte čas na zaváranie, tak si kúpte, neoľutujete, aj fujtajflové Haméééé je o triedu lepšie ako tento pomyj.

manekineko: Je neuvěřitelné, že si dovolíte přidat tak dehonestující komentář k receptu aniž byste ho vyzkoušela, jen na základě toho, že kdysi před 20 lety vám nějaké podobně zavařené okurky nechutnaly ! Každý máme jiné chutě a až vy někdy přidáte váš recept, ráda ho vyzkouším.

Moc moc díky za recept,díky své lenosti(vařit nálev a vše s tím spojeno)mám letos fakt super okurky.Sklízím kompliment všude,kde je otevru a recept jsem posunula dál již aspoň šesti lidem:-)Jiné už dělat nebudu.I když budu plná elánu:-))

Helli za receptík Ti děkuji:-))31.7.jsem podle něj dělala nálev,nechtělo se mi ho vařit:-8a když už byl nálev podle Tebe,tak i to zavařování;-)Já jinak běžně zavařuji ve velkém papiňáku:-)Minulý víkend jsme jednu sklenku otevřeli,nálev je moc fajnový a okurčičky krásně křupavé:-pBodík posílám:yes:+12:-Kfotky přikládám:-)
Pokračování 15.11.2012
Helli,včera jsme otevřeli další sklenku.Okurky jsou krásně uležené,opravdu křupavoučké a velice chutné:-pJeště jednou velké díky:-K:-K

Já to přehlédla!!!! Dík

Marie: ??? Je to napsané v postupu - dolejeme studenou vodou....

Voda se tam nedolívá???

Tak musím pět jen a jen slova chválitebná, super nálev, vynikající, vůbec to není tak kyselé, jak jsem se obávala. Dělala jsem je v loni, letos na jaře jsme je načali a fakt bomba. :-)) Mňamka šílená. Díky za Váš recept.

Eliza: Já jsem je dělala vloni i letos. Žádne blesky nelítaly a taky jsem fakt měla strach.. navíc, tyhle okurky jsou zatím nejlepší, jaké jsem dělala. Pokud ovšem máš ráda sladkokyselé.;-)

Děkuju, už jsem se tím prolouskala... Když jsem viděla tu paseku u Papriky, tak jsem také trošku ztratila odvahu. Škoda, že nenapsala, kde udělala tu chybu, abychom se jí vyvarovali...
Ale recept ukládám i tak.:-)

Eliza: Eli, snad mi Hella promine:-8, ale rozklikni si její odkaz v poznámce - je tam právě o tom problému, prý se nic nestane. Upřímně - já zatím, ještě odvahu nenašla, ale chci to vyzkoušet zatím s 1 skleničkou a uvidím, abych nedopadla jako Paprička;-):-O - to si taky přečti v tom odkazu :yes::yes:

Tématické fráze:
nálev na okurky bez zavařování, nálev na okurky na jednu sklenici, nálev okurky, zavařování okurek deko, okurky bez nálevu, zavařování okurek po jedné sklenici, okurky nakládačky recept, nálev na okurky deko, zavařování okurek bez nálevu, zavařování okurek v zavařovacím hrnci, zavařování okurek nálev, okurky bez vařeneho nalevu, nálev na okurky na 1 sklenici, nálev z deka na okurky, nalev na okurky bez vareni, recept na zavařování okurek, dadalova kuchařka, zavarovani okurek, nálev na okurky, zavařování okurek s dekem

Suroviny:
okurky sterilované, cibule, kopr, cukr, deko, ocet

Přidat fotografie receptu