Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krůtí maso na víně a la svíčková

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lusinda79

Náročný

Suroviny

Porce: cca4-6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 072 kJ /
1 690 kcal
Bílkoviny174,00 g
Tuky68,19 g
Vláknina17,01 g
Cholesterol 550 mg
Sodík 820 mg
Sůl2,02 g
Sacharidy55,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozpálíme olej se lžící másla a opečeme ze všech stran krůtí maso, vyjmeme a do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu. Krok 2: Opečeme do zlatova, zasypeme lžící cukru, necháme zkaramelizovat, zastříkneme citronovou šťávou a přidáme koření. Krok 3: Vložíme maso a zalijeme vínem, necháme odpařit a přidáme lžíci brusinek, bujonovou kostku a trochu vařící vody. Můžeme přidat pár plátků citronu, osolíme. Krok 4: Přivedeme k varu a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C., pečeme podle výšky masa asi 60-80 minut. Krok 5: Maso vyjmeme, necháme pod poklicí nebo alobalem cca 15min dojít a poté nakrájíme na plátky. Krok 6: Zeleninu rozmixujeme, provaříme a zjemníme šlehačkou a zakysanou smetanou. Krok 7: Po vypnutí přidáme silnější plátek másla a případně dochutíme citr.šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo noky.

Zveřejněno 22. 12. 2009

Poznámka autora Lusinda79

V rodině mého muže je to tradiční jídlo, které vaří 22.12., původně to byl zajíc, ale lety se přešlo na krůtí maso. Mouka na zahuštění není třeba, kdo má rád příchuť divočiny může přidat 2-3 kuličky jalovce. Prsa občas špikuji slaninou, pro lepší manipulaci ji, už nakrájenou, vložím před špikováním na hodinku do mrazáku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krůtí maso na víně a la svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r86K

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krůtí maso na víně a la svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r86K

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Tak to je paráda! !!!!! Nebe v hubè????

evula: Joj, to se mi líbí! Hrozně ráda vařím s vínem. Jen ta bageta by mi k tomu asi nejela. Jenže knedlíkvý typ taky nejsem, takže co? Já bych možná volila krokety, případně ty noky. Zkrátka to chce vyzkoušet! :yes:

Hezké, má to takový francouzký nádech, jen místo knedlíku by se musela podávat bageta.

teda vypadá to užasně uplně se mi zbíhají sliny :yes:

Výborný!!! :-) :yes:

z krůtího masa jsem svíčkovou ještě neděla,ale po dnešku dělat budu..a často:-!;-)je to naprosto vynikající záležitost:yes::yes::yes:moc jsme si pochutnali:-p:-p:-*
za recept díky,bod a foto:-K;-):yes::yes:
P.S.přidala jsem lžíci plnotučné hořčice a část cukru jsem nahradila javorovým sirupem;-):-p

Z krůtího jsem ještě maso na způsob svíčkové nedělala, ale vyzkouším. Svíčkovou milujeme a už jsem ji vyzkoušela na vícero způsobů, tak vyzkouším i tento :-):yes:9.

Jako se říkalo kdysi - kuře 100x jinak, tak i svíčková se dá dělat v různých podobách a přesto nikdy nezklame a bodík za tuto u Tebe přistane :-K:yes:

Ta jemňounká omáčka nemá chybu. Dělám podobnou a je vynikající. Takže dávám bodík

Lucko, svíčkovou mám rád a proč nevyzkoušet plátek krůtího místo hovězího;-). :-!:-)):yes::yes::yes: +6

Noo, to je krása, Luci, taková smetánková omáčka:-p:yes:

Lusi, já jsem sem před pár dny dala velmi podobný recept, taky z krůtího, nebylo tam víno, ale k té vší zelenině ještě brokolice. Včera jsme jí s těžkým srdcem dojídali-byla výborná a nazvala jsem jí jinak. Vím, jak je to dobrý, tak ti dávám boda:yes:

Tak to je nááádhera ... slintám jako pejsek ...bodík:yes:+3

Spagi v rodině mého muže se vaří tradičně 22.12, recept jsem přidala, protože víno "stáhne"sladkost drůbežího masa.BTW-už se těším na nový foťák, co přinese Ježíšek.;-)Asi před měsícem jsme tady debatily(myslím s Elizou?)nad tím, že obě děláme i drůbeží svíčkovou..Já ji dělám takto a recept tu není, jinak bych nepřidala.

Lusí, mám zkušenost,že jakékoli maso ala svíčková je výborné, na tom se zkrátka nedá nic zkazit a v tom je naše typicky česko i slovenská :-D specialitka naprosto světová, protože univerzální a skvělá :-p:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
svíčkova z krůtího masa, maso na víně, krůtí na víně, krůta na víně, krůtí prsa na víně, top recepty krůtí maso, krůtí maso recepty, krutí stehna na vine, krůtí prsa jako svíčková, krůtí stehno na víně, svíčková z krůtích prsou, svíčková z krůtího, recepty z krůtího masa, kruti prsa ala svickova, kruti maso, svíčková s krůtího masa, krůtí prsa na červeném víně, svičkova z krutích stehen, smetanková omáčka, svickova z krutiho stehna

Suroviny:
maso krůtí, celer, mrkev, petržel, cibule, víno červené suché, brusinky, šťáva citronová, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, tymián, smetana ke šlehání, smetana zakysaná, sůl, bujón, cukr, olej, máslo

Přidat fotografie receptu