Tajemství dobrého burčáku
Pití burčáku je oblíbeným spestřením začátku podzimu. Tento částečně zkvašený mošt z vinné révy nenabízí nejen ostřejší sladkou chuť a vitaminy, ale i spoustu dobrodružství se svým převozem a otevíráním lahví. Prostě občas bouchne, když je už přemnoženým kvasinkám nádoba malá. Naši vinaři nicméně nabízejí celou paletu odrůd, ze kterých je tento "veselý" nápoj vyroben a je jen na nás, kolik toho chceme ochutnat, otestovat a co naše zažívání vydrží. Burčák je skvělý, ale občas to po něm bývá divoké.
Podle stádií kvašení rozlišujeme burčáky sladké, ve varu, po zlomení a mydliňáky. Dalším stádiem je pak už mladé víno. K burčáku se hodí přikusovat zejména slaná a nakyslá jídla nebo houby. Třeba kvalitní klobásy, nakládané okurky nebo bramboračka ho doplňují skvěle. A dokonce i taková vinná klobása s jeho chutí ladí. Tak na zdraví a dobrou chuť!
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 1 hodinou
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 22 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co je zač holčička z Granka? Hnědé zlato z ČSR i díky její tváři sbíralo jednu cenu za druhou
Pikantní pečený guláš s rajčaty a paprikami: Díky přípravě v troubě je maso nádherně šťavnaté a tak měkoučké, až se rozpadá
Bramborové placky jako od babičky: Jaký je ideální poměr brambor a mouky?