Vše o masopustu - oblíbené recepty, tradice, masky a další zvyky
Masopust (nebo také fašank) je třídenní svátek (i slavnostní období) mezi Vánocemi a postní dobou. Kromě dobrého jídla jsou pro tento svátek typické masky, průvody a další tradice. Masopust má dlouhou historii sahající až do středověku. Jeho původ spočívá v potřebě oslavit a vyčerpat zásoby masa a mastných pokrmů před 40denním postem, který byl v období před velikonočním svátkem tradiční.
Jak vypadá masopustní menu?
Masopustní menu je bohaté na mastné pokrmy a maso. Oblíbenými pokrmy jsou klobásy, jitrnice, vepřové koleno, šunka, plněná pečená masa a další pokrmy, které se podávají k oslavám. Kromě masa jsou typické také sladké pochoutky, a to zejména koblížky, palačinky, masopustní šišky či vrkoče.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 12 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 14 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 16 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeská velikonoční nádivka z krupice: Plněná uzeným masem a bylinkami a sypaná mákem chutná skvěle
Rychlé jablečné tyčinky: Listové těsto skvěle doplní jablečná přesnídávka a snadný dezert lehce zvládne i začátečník nebo děti
Velikonoční perníčky: Aby byly ihned krásně měkké a vláčné, část medu je lepší nahradit cukrem a těsto správně vyválet