Velikonoce jsou hlavní jarní svátky. Připomeňte si tradiční recepty i rituály!
Velikonoce patří mezi naše nejoblíbenější svátky. Je s nimi spojeno mnoho křesťanských i pohanských rituálů, jež se navzájem prolínají, ale jedno mají společné. Jak křesťanské, tak pohanské tradice totiž oslavují obnovování života. Typickými velikonočními pokrmy jsou pečený beránek, nadýchaný mazanec, nebo kynuté jidáše, jež mají připomínat Jidášovu zradu na Kristu. Kromě toho se tradičně dělává také mladé kůzlečí či jehněčí maso a peče se nádivka neboli hlavička.
Na stolech se také objevují první bylinky, na loukách první květiny a celá příroda se po zimě probouzí k životu. Právě kvůli spojení s životem je hlavním symbolem Velikonoc vejce. To jednak slouží jako hlavní surovina mnoha pokrmů, jednak jako dekorace, třeba v podobě kraslic, ale pak také jako dárek, který o Velikonočním pondělí dostávají koledníci. Zkrátka, Velikonoce jsou plné symbolů, rituálů, tradic a tradičních jídel. Stojí za to si je užít!
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 16 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování v Česku: Velký přehled, kde a za kolik si zagrilovat ve městě. Někde to jde zadarmo, jinde od 50 korun na hodinu
Pečeme s Ivou: Slunečnicový bochníček vás potěší svou výbornou chutí a tmavou střídou plnou semínek. Příprava je snadná
Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů