Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek, to není jen plátek masa obalený v trojobalu a osmažený do zlatova. Obyčejný řízek můžeme pozvednout do gastronomického nebe, pokud mu budeme věnovat potřebnou péči. Ta práce navíc bude na talíři okamžitě poznat.

Zodpověděli jsme pro vás deset nejčastějších otázek, které si při přípravě řízků kladete a na které se často ptáte. Věnujte proto pár minut našemu článku a ověřte si, zdali při přípravě řízků děláte vše správně a třeba najdete užitečnou radu, kterou jste doposud neznali.

1

Jaké maso zvolit na řízky

Pokud chceme kuřecí řízky, připravíme je z prsa nebo z vykostěného stehna. Stehenní řízek bude šťavnatější. U vepřového masa vybíráme mezi prorostlou krkovicí, ze které bude řízek nejšťavnatější, přes kýtu až po libové karé. Řízky můžeme udělat i z králičího, telecího nebo krůtího masa.

2

Jak naklepat maso na řízky

Podle druhu masa, které máme před sebou na prkénku, volíme náčiní, kterým ho naklepeme. Řízek naklepáváme proto, abychom maso změkčili, případně dotvarovali. U křehkého drůbežího masa si vystačíme s hřbetem ruky a pokud sáhneme po paličce, je lepší naklepávat řízky přes potravinářskou fólii, maso se nepotrhá.

3

Jak obalit maso na řízky

Klasikou, kterou známe všichni, je trojobal, tedy hladká mouka, rozkvedlané vajíčko naředěné trochou vody, mléka nebo piva, a strouhanka. Chceme-li změnu, nahradíme část nebo všechnu strouhanku kukuřičnými lupínky. Řízky pak budou báječně křupavé.

4

Na čem smažit řízky

Řízky smažíme nejlépe na vepřovém sádle, dobrou alternativou je také řepkový olej. Ten má vysoký bod zakouření a jen tak se nepřipálí. Smažit lze také na přepuštěném másle, nazývaném ghí. Slunečnicové či olivové oleje nejsou vhodné, snadněji se připálí a olivový olej vysokou teplotou znehodnotíme.

5

Jak smažit řízky

Nejprve si dostatečně rozpálíme pánev, na ni nalijeme olej a počkáme, než se rozpálí i ten. Můžeme do oleje vhodit drobeček ze strouhanky, abychom lépe poznali vhodný okamžik. Jestli olej okolo pění, můžeme začít smažit. Smažíme na větším množství oleje tak dlouho, dokud strouhanka nezezlátne. Řízek otočíme a osmažíme i z druhé strany.

6

Proč se odlupuje strouhanka z řízků

Důvody mohou být hned dva. Ten první je, že řízky byly obaleny už dřív a strouhanka zvlhla. Ten druhý důvod je podobný, jakmile totiž smažíme řízky na nízké vrstvě oleje, maso ležící na pánvi se začne dusit a vypouštět šťávu. Tím nám strouhanka vlhne a začne se odlupovat. Řízky by na pánvi měly plavat.

7

Jak připravit řízky, aby byly měkké

V první řadě volíme prorostlé maso, které během smažení pustí šťávu. Ideální je vepřová krkovice. Tu necháme přes noc odpočívat v marinádě z mléka nebo jiného mléčného výrobku. Mléko zajistí, že maso zkřehne, bude šťavnaté a měkké.

8

Jak ozvláštnit řízek

Tradiční strouhanku nahradíme kukuřičnými lupínky nebo obalíme maso v těstíčku. Přidat můžeme i různé koření, česnek nebo oblíbené bylinky. Zajímavou chuť strouhance dodají nasekané oříšky. Za zkoušku stojí také nahrazení mouky strouhankou. Obalovalo by se tedy ve strouhance, vajíčku a nakonec zase ve strouhance.

9

Proč jsou řízky tvrdé

Na vině může být špatný výběr masa, tužší maso potřebuje důrazněji naklepat. Ne každý ale ví, že i dlouhé smažení může za tuhost řízku. Věnujte tedy pozornost i délce smažení, která by neměla přesáhnout 5 minut na každé straně.

10

Jak udělat zdravější řízek

Řízek potěší naše chuťové pohárky, ale není zrovna nejzdravějším jídlem. Existuje ale způsob, jak si na řízcích pochutnat bez výčitek. Obyčejnou mouku nahraďte celozrnnou, strouhanku taktéž a místo smažení na pánvi je upečte v troubě. Řízky rozložte na pečicí papír, potřete olejem a pečte na 180 °C. Po otočení potřete olejem i druhou stranu řízku.

Sýrové těstíčko je velmi oblíbené nejen u dětí. Abyste si tuto pochoutku mohli připravit i vy, přidáváme na závěr videorecept, podle kterého snadno uvaří každý začínající kuchtík.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli