Jak připravit žampiony portobello? Pevné a velké kloboučky jsou přímo předurčené k plnění a zapékání
Žampiony s pevnými a velkými kloboučky jsou velmi vhodné k plnění různými náplněmi a následnému zapékání v troubě. Podáváme je s pečivem nebo jen tak, dobře chutnají i s vařenými bramborami nebo rýží.
K plnění žampionů používáme především čerstvou nebo krátce tepelně upravenou zeleninu (např. rajčata, naťovou petržel, bazalku, papriku - zvláště kapii, špenát, cukety, cibuli, česnek), maso a také spodní část hub (nakrájené nožičky a lupeny). Náplň osolíme, dochutíme oblíbeným kořením a doplníme nastrouhaným sýrem (lze použít různé druhy).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Žampiony zapečené v troubě
Kloboučky lze zapékat v troubě. Možností, jak je plnit, je mnoho. Jednou z oblíbených a chutných variant je využití špenátové náplně:
- Z očištěných hlaviček vyjmeme nožičky i spodní část kloboučků (tzv. lupeny), čímž vznikne malá "mistička".
- Nakrájené nožičky krátce podusíme na cibulce nebo pórku a smícháme s oblíbenou zeleninou (např. s nakrájeným spařeným špenátem).
- Mírně osolené kloboučky potřeme olejem a naplníme směsí.
- Vložíme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem a v předehřáté troubě zapečeme deset minut.
- Poté je posypeme strouhaným sýrem a ještě krátce dopečeme.
Plněné žampiony na grilu
Plněné žampiony se dají snadno připravovat i na grilu - na domácím elektrickém dokonce celoročně. Výbornou surovinou do náplně jsou kapie:
- Na oleji orestujeme česnek s cibulí. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a červenou papriku. Směs osolíme a opepříme.
- Po zchladnutí přimícháme nastrouhanou mozzarellu (nebo jiný sýr) a sekanou bazalku.
- Žampiony pokapané olejem nejprve krátce grilujeme. Potom je naplníme připravenou směsí a společně ještě dokončíme grilování.
Využití velkých žampionů
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 1 hodinou
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 14 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 15 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 16 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno před 22 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Komentáře