Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Velmi důležitou surovinou, bez které se kynuté těsto neobejde, je právě droždí (neboli kvasnice). V dnešní době můžeme sáhnout buď po kostce čerstvého nebo také po malém sáčku sušeného. Jak tedy pracovat se sušeným droždím?
Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo také sušené droždí, které je dehydrované a vydrží nám doma v zásobě i po několik měsíců.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pracovat se sušeným droždím?
Je to zcela jednoduché a pohodlné.
- Nemusíme předem připravovat kvásek, stačí když ho smícháme s ostatními surovinami a necháme kynout.
- Platí stejná zásada jako u čerstvých kvasnic, těsto je třeba mít přikryté v teple a tím rychleji pak bude kynout.
- Nevýhodou může být delší doba kynutí oproti čerstvému droždí.
- Sušené můžeme použít pouze na kynutí, není vhodné na pomazánku, knedlíčky či polévku.
- Neobsahuje žádné alergeny, je bezlepkové a vhodné pro celiaky.
- Sušené droždí je velmi praktické, skladovat je můžeme až 24 měsíců.
- Jeden sáček sušeného droždí odpovídá svou "sílou" zhruba polovině kostky čerstvého.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit
Komentáře