Jak snížit příjem soli? Máme více možností, jak množství soli v jídle omezit. Zaměřme se alespoň na některé z nich
Neslané jídlo nám nechutná, ale nepochutnáme si ani na přesoleném. Navíc, i když malé množství soli potřebujeme, přemíra našemu zdraví škodí. A to je hlavní důvod, proč mnoho z nás chce množství soli v jídle omezit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak omezit příjem soli
Můžeme se zaměřit na několik jednoduchých zásad, které nám příjem soli pomohou omezit.
- Solíme přiměřeně - raději méně než více. Dosolit se dá vždy. Jak vylepšit přesolená jídla, poradí náš další článek.
- Usilujeme o skvělou chuť pokrmu, která je "bohatší" než pouze slaná. Používáme k tomu místo soli různé jemné bylinky a koření, česnek, křen, zázvor atd.
- Když snižujeme množství soli, zvýšíme naopak množství bylinek a třeba i česneku. Tím bude pokrm chutnější a sůl nám nebude chybět.
- Vaříme raději ze základních surovin, než z koupených polotovarů, které často obsahují sůl.
- Pokud si pomáháme koupenými ochucovadly (kořenící směsi), počítáme s tím, že v nich je často značné množství soli. S použitím soli jsme pak dvojnásob opatrní. Někdy se chutě "rozleží" a projeví až po chvíli.
- Sůl je i v některých domácích konzervách - např. v oblíbené polévkové zelenině v soli. Počítáme s ní proto při dochucování jídel.
- Při vaření bývá vhodnější přidávat sůl prsty, abychom lépe odhadli její množství, než lžičkou či solničkou. Navíc se solnička může vyklopit do jídla nebo se její otvory nad párou provlhčí a tím i všechna sůl v solničce zbytečně zvlhne.
- Místo obyčejné soli lze používat k dochucení bylinkovou sůl - buď koupenou nebo domácí - vlastnoručně připravenou.
- Solničku raději nemáme na stole - po ruce, aby nás nesváděla ke zbytečnému dosolování jídel.
- Dobrým zvykem je mít místo soli na stole v malé uzavřené skleničce Tebi. Jedná se o výborné dochucovadlo, prospěšné pro naši výživu.
- Vyhýbáme se přesoleným potravinám (např. uzeniny, slané sýry, chipsy, pečivo posypané solí).
- Vysoký obsah sodíku mají i některé vody (Hanácká kyselka, Poděbradka), proto při omezování soli nejsou vhodné.
Když omezíme příjem soli, zvykneme si a naše chuť pak bude jemnější a citlivější. Dopřejeme si raději dostatek čerstvého ovoce nebo zeleniny, a naše potřeba slaných jídel se sníží.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 12 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 21 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Jak napravit nejčastější chyby při vaření pokrmů. Co dělat, když jsme jídlo přesolili, překyselili nebo se začíná připalovat
Dobře ochucené jídlo - i to je cesta k hospodárnosti a úsporám. Když všem chutná, nejsou žádné zbytky
Komentáře