Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dnes jednoduše kupujeme bylinkové čaje už hotové a namíchané. Na nás pak už jen zbývá zalít nadrcené bylinky horkou vodou a chvíli počkat, než se důležité látky vyluhují. Přesto se mnoho z nás po vzoru našich babiček vrací k vlastnímu sběru léčivých bylinek a jejich sušení.

Na sběru a sušení bylinek není nic složitého. Podstatné je zvolit správnou dobu pro sběr, bylinky pečlivě nasbírat ve vhodném prostředí a šetrně je pak usušit. Pokud se plánujeme sběrem a sušením bylinek více zabývat, určitě se vyplatí pořídit kvalitní elektrickou sušičku. Bude se nám hodit i na sušení ovoce, zeleniny a hub.

Jak sušit léčivé bylinky

Bylinky, které spolehlivě poznáme, sbíráme v čistém prostředí za suchého a slunečného dne.

  • Při sběru bylinky nestlačujeme a nemačkáme, ale raději je rovnáme do vzdušných košíků, misek nebo látkových tašek.
  • Po příchodu domů je co nejdříve připravíme na sušení nebo k jinému zpracování.
  • Bylinky rozložíme do jedné vrstvy buď na napnutou síť nebo na tác či do nízké papírové krabice. Sušení by mělo probíhat na suchém a vzdušném místě.
  • Tip: Jednoduché závěsné sušičky na bylinky se dají levně koupit. Jsou určené k zavěšení do vzdušného a suchého prostředí. Skládají se z několika pater a sítě jsou i po stranách, proto se dovnitř nedostane hmyz.
  • Ideálním pomocníkem při sušení je elektrická sušička. Při jejím nákupu se vyplatí zjistit o přístroji co nejvíce informací, důležitá je kvalita. 
  • Sušení bylinek v sušičce probíhá na sítu nebo na mřížce. Drobné květy sušíme na podložce (např. na fólii, která je součástí vybavení sušičky), aby nepropadaly dolů. 
  • Teplota pro sušení bylinek musí být nízká, obvykle se pohybuje mezi 35–40 °C. Při sušení se držíme doporučení pro konkrétní rostliny. Vyšší teplotu potřebují plody (šípky nebo bezinky), kůra (bříza) a také listy maliníku nebo jahodníku. 

Jak poznat správně usušené bylinky

Správné usušení je důležité pro trvanlivost a kvalitu bylinek.

  • Dobře usušené bylinky mají být na dotyk tvrdé a lámavé, při manipulaci lehce chrastí. V případě potřeby se dají rukou rozemnout, rozdrtit nebo elektrickým přístrojem rozmixovat.
  • Pokud bylinky obsahují silnější stonky, musí i ty být dobře prosušené a lámavé, nesmí být "gumové". 
  • Na pohled mají bylinky pěknou barvu (nejsou zčernalé) a příjemně voní
  • Dobře usušené bylinky skladujeme ve sklenicích se šroubovacími víčky, případně v papírových nebo plátěných sáčcích. Vše si dobře popíšeme (důležitý je obsah i datum). Uložíme je na suché, chladné a pokud možno tmavé místo. 

Bylinky používáme především na přípravu čajů, a to buď pouze jako jeden druh nebo je mícháme do směsí. Pokud s mícháním směsí nemáme zkušenosti, vyplatí se alespoň pro začátek nechat inspirovat doporučenými kombinacemi. Zaměříme se především na bylinky, které jsou vhodné k častému používání, případně na ty, které budeme potřebovat v konkrétních situacích (např. při nachlazení). "Domácí" bylinky jsou milým dárkem.

Některé druhy bylinek používáme také na dochucení pokrmů, příkladem je následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více