Aby květák po uvaření zůstal hezky bílý, na to existuje několik metod. Jednou z nich je přidat do vody trochu mléka
Mnoho pokrmů lze připravit tak, že květák zpracujeme syrový. Přípravu jídla sice o pár minut prodloužíme, ale chuť zůstane, protože ji nevylouhujeme do vody. Jsou ale pokrmy, kde je předvařený květák nutností. Z vývaru pak můžeme připravit polévku.
Jak vařit květák, aby zůstal bílý
- Květák vkládáme vždy do osolené vroucí vody a vaříme jen nezbytně dlouho.
- Pro zvýraznění květákové chuti přidáme do vody několik květákových listů.
- Do vody ke květáku přilijeme trochu mléka.
- Nebo do vody ke květáku přidáme trochu cukru. Totéž se doporučuje při vaření hrášku nebo chřestu pro zachování jejich svěží barvy.
- Pokud předvařujeme květák na pozdější sterilaci nebo mražení, přidáme do vody lžíci octa nebo citronové šťávy.
Květák na různé způsoby
Z květáku připravíme mnoho výborných pokrmů, hodí se k bramborám i těstovinám. Můžeme ho kombinovat s další zeleninou a dokonce i se žampiony nebo jinými houbami. Jedním z nich je květák zapečený se sýrem a při přípravě se můžeme inspirovat video receptem.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 40 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
Nepečené smetanové řezy s čokoládou si budete připravovat často: Jsou rychle a snadno hotové a chutnají božsky
Jak využít květák na maximum: Připravte si květákovou pizzu, hummus, muffiny nebo jednoduché květákové placičky
Komentáře