Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Zdroj: Toprecepty.cz

Křížaly jsou plátky sušeného ovoce, nejčastěji jablek nebo hrušek. Během sezony se jedná o dobrou možnost, jak trvanlivě uchovat ovoce s jeho přirozenou chutí.

Na křížaly potřebujeme správně zralé ovoce. Ovoce může být i padané, jen nesmí být nahnilé nebo plesnivé. Moučnatým jablkům se vyhneme, křížaly z nich nejsou kvalitní. Také přezrálé hrušky zpracujeme raději na povidla než na křížaly.

Jak křížaly připravíme

  • Ovoce omyjeme, odkrájíme natlučené části, odstraníme jádřince. Můžeme je rozčtvrtit.
  • Pak je nakrájíme i se slupkou na plátky asi 3 mm (maximálně 5 mm) silné.
  • Plátky rozložíme jeden vedle druhého na tácek, pečicí papír nebo plátýnko.
  • Aby neztmavly, můžeme je pokapat citronovou šťávou.

Sušení

Sušilo se patrně už v pravěku. Sušení je totiž praktické a nasušené zásoby při vhodném skladování vydrží opravdu dlouho. A navíc si do značné míry udrží své barvy, vůně, chutě a dokonce i výživnost.…

Jak křížaly sušíme

  • Dříve se plátky jablek sušily na slunci, v obecních sušárnách nebo nad kamny. Křížaly můžeme sušit na radiátorech, v troubě s ventilátorem nebo v sušičce.
  • Začínáme sušit na nejnižší teplotu 50–60 °C. Když plátky zavadnou, zvýšíme teplotu na 70 °C.
  • Po hodině až dvou plátky otočíme a dosušíme při 60 °C za občasného otáčení nebo promíchání.
  • Celkově trvá sušení přibližně 6–8 hodin.
  • Správně usušené křížaly se nelámou, ani z nich při ohnutí nevytéká šťáva. Málo usušené plody mají tendenci plesnivět, na to musíme být opatrní.
  • Sušené ovoce po zchladnutí uložíme.
  • Křížaly uchováme nejlépe ve sklenicích s víčkem v chladnější místnosti (spíž, komora, suchý sklep) a občas je kontrolujeme. Správně usušené a uskladněné vydrží beze změny i několik let.

Jak křížaly využijeme

Některé tipy na využití sušeného ovoce:

  • Z křížal je výborné mlsání, zvlášť pokud jsme použili dostatečně sladké ovoce.
  • Můžeme z nich připravit skvělý čaj pouhým zalitím vroucí vodou nebo krátkým povařením. Především v kombinaci s jinými sušenými plody (šípky, bezinky apod.) vznikne lahodný nápoj plný vitamínů. 
  • Z hruškových křížal lze připravit tradiční náplň frgálů.
  • Křížaly jsou důležitou součástí vánoční ovocné omáčky.
  • Mleté křížaly spolu s jiným sušeným ovocem mohou být složkou ovocných bonbonů.
  • Sušené jablkové kroužky jsou hezkou dekorací na přírodních vazbách nebo věncích.

Dalším šikovným využitím čerstvých jablek je zpracování do směsi na pečený čaj.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více