Přesolené rizoto? Žádnou paniku, máme pro vás hned několik tipů k jeho záchraně před vyhozením
Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne, a upřímně, občas se "zadaří" každému. Pokud jste to přehnali se solí při přípravě rizota, nezoufejte. Máme pro vás několik tipů, jak jej zachránit, aby nemuselo skončit v koši.
Sůl je nepostradatelnou ingrediencí v každé kuchyni. Když se pokrm osolí málo, vždy to lze napravit. Horší je to však naopak, kdy se to se solí přežene. A protože je každého vyhozeného sousta škoda, poradíme vám, jak zachránit právě přesolené rizoto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zachránit příliš slané rizoto
Máme pro vás několik možností, jak situaci vyřešit:
- Pokud jste přesolili pouze rýži, lze ji podle míry přesolení dále použít. Zbylé ingredience do rizota již ale nesolte a po spojení všech chutí dohromady vyzkoušejte, zda byl tento postup dostatečný.
- Přesolená rýže se dá použít např. do mletého masa - do holubků (závitků) či plněných paprik. Pozor však na dochucení potřebného masa, sůl se v jídle rozloží, proto je vždy lepší méně než více. Všímaví buďte také při používání vícedruhových směsí koření, obsahují často také sůl.
- Pokud je celé jídlo (všechno rizoto) příliš slané, lze připravit nové rizoto bez soli a nakonec novou várkou nastavit tu původní přesolenou. Přebytek lze bez obav zamrazit a nic se nevyhodí.
- I zelenina skvělý pomocník. Přidejte více neochucené zeleniny, např. mrkev, cibuli nebo cuketu. Všechna tato zelenina na sebe velmi dobře váže sůl. I čerstvá nať petržele je výborná ke stažení slanosti.
- Tip: Pokud se vám žádná z předchozích rad nelíbí, vyzkoušejte krémové rizoto. Do rizota přilijte smetanu ke šlehání. Ta jeho chuť zjemní a slanost se smetanou částečně rozředí. Přidat můžete i chuťově nevýrazný sýr.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
A rada na závěr: K solení používejte při vaření čajovou lžičku a nikdy nesypte sůl přímo ze sáčku či dózy. Pokud vám ujela ruka a je v pokrmu soli téměř více než zbylých ingrediencí, musí se bohužel celý vyhodit. Tady už ani další várka daného jídla bez soli nic nezachrání.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 1 hodinou
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 2 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 4 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno před 22 hodinami
Rychlý hot dog
Přidáno 29. 5. 2024 08:30
Komentáře