Speciality ruské kuchyně – pelmeně, boršč a další ruské recepty
Od pečených labutí na carském dvoře k náhražkám amerických lahůdek a potravinám na příděl. Historie ruské kuchyně je kostrbatá, tradiční jídla jako pelmeně nebo boršč ale přežijí všechno. Jednou z absolutních ruských klasik je hovězí stroganov. Hovězí svíčková se nakrájí na nudličky, zprudka se orestuje, a pak se k ní přidá cibule, žampiony, rajčata nebo protlak, nakládané okurky a smetana. V rusku se k tomuto „minutkovému guláši“ jedí brambory, ale je možné podávat jej i s rýží.
Rusové jsou podobně jako Češi polévkový národ. Zeleninový nebo i masový boršč je klasika, stejně tak rybí polévka zvaná soljanka. Oblíbené jsou rovněř krémové polévky s nudlemi a zeleninou, například od Tatarů převzatá lapša.
Pelmeně jsou taštičky z tenkého těsta plněné kořeněnou masovou směsí. Pirohy jsou rovněž taštičky, vyrábějí se ze slaného těata a plní se i bramborami nebo zelím. Podávají se vařené a bez ničeho, zatímco pelmeně bývají na talíři zalité smetanou. Stejně tak se servírují i vareniky, které se zase liší tím, že mohou být připravené i nasladko. A když už jsme u sladkých pochoutek, Rusové milují bliny – palačinky z pohankové mouky, nebo také syrniky, což jsou tvarohové lívance podávané s medem a smetanou.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší způsoby, jak správně nařezat špekáčky: Takhle se dokonale propečou, ale nespadnou a ani se nespálí
Kinder Surprise: Čokoládové vajíčko mělo upadnout v zapomnění, místo toho láme rekordy a vydělává peníze svým konzumentům
Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?