Blanšírování je snadné. Recepty na uplatnění této techniky
Jeví se jako majstrštyk znalých a zkušených kuchařů, ale ve skutečnosti se blanšírování může naučit každý z nás. Jen si v mrazničce vyrobit zásobu ledů a obeznámit se s několika základními pravidly. Při blanšírování je třeba krátce, zprudka vařit v osolené vodě a krátce, zprudka chladit ve vodě s kostkami ledu. A pro dodržení efektu teplotního šoku připravit jen velké objemy vody vůči objemům surovin, protože tepelné ztráty dělají neplechu.
Blanšírovat můžeme zeleninu, ovoce i houby. Ty s obvykle neloupatelnou slupkou sloupnete snáz, ty hůře stravitelné strávíte lépe, ty teplem šednoucí či hnědnoucí udrží barvu. Každá surovina potřebuje svůj správný čas, proto se řiďte pokyny zkušených kuchařů a dobře to dopadne. Získáte skvělé loupané houby k zavaření a rajčata do omáčky, krásně zelený špenát k zamrazení nebo dobře stravitelné hrachové lusky do salátu.
Související články
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 10 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte blondies? Místo brownies si upečte vláčný „blond“ dezert s bílou čokoládou, odlehčený kousky jahod, který chutná božsky
Jak pěstovat bylinky za oknem? Semínka bazalky potřebují vlhčit rozprašovačem, u petrželky je lepší koupit sazeničku
Levné kuchtění podle Přemka Podlahy: Falešná svíčková z brambor nebo mrkvové šátečky chutnají skvěle