Filmové hostiny: Herci ze Slunce, seno, erotika si do Itálie opravdu přivezli vlastní jídlo
1. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Češi milují jídlo, a snad i proto jsou naše filmy plné legendárních hostin. Jedna z těch nezapomenutelných pochází z komedie Slunce, seno, erotika, ve které obyvatelé Hoštic vyrazí do Itálie. Jejich šok, když jim naservírují „potvory z moře vytažený“, je opravdu skvěle zahraný; ne všichni ale nelibost vůči italské kuchyni předstírali...
„Ježišikriste! Vono se to ještě hejbe!“
Česká záliba v jídle je světově proslulá, a tak není divu, že je zdrojem ikonických scének v mnoha českých komediích. Jednou z nich je i snímek Slunce, seno, erotika z roku 1991, poslední díl slavné trilogie Zdeňka Trošky, který letos slaví 30 let od premiéry. Hoštičtí ve filmu zavítají na neprobádané území a dostanou se do Itálie. Hned první večer jim jsou naservírovány místní pochoutky. Hostina je složena především z mořských plodů; stůl se prohýbá pod tácy s vařenými korýši, škeblemi, mísami plnými chaluh, a dokonce se ukáže i jedna okatá chobotnice, která dokonale konsternuje všechny zúčastněné a starou známou Kelišovou donutí ke slavné hlášce: „Velebnosti, du blejt!“.
Mohlo by vás zajímat
Ačkoliv scéna je dílem humorného scénáře, ne všichni nechuť k italskému jídlu předstírali. Jak později vzpomínal režisér Troška v rozhovoru pro magazín Mladé fronty Dnes, právě představitelka Kelišové, herečka Marie Švecová, si na natáčení v italském Monte Casinu opravdu dovezla vlastní zásoby jídla na celý týden. Středomořskou kuchyni Švecová prý ochutnala jen jednou a hned poté se vážně pozvracela, protože se domnívala, že jsou v jídle mořské plody, které odmítla pozřít. Ze šoku z celé situace zmateně utekla z placu a nakonec Švecovou musela najít a přivézt italská policie.
Mohlo by vás zajímat
Neméně legendární je jiná scéna z filmu, v níž Kelišová strká do tašky celé čtvrtky pečených kachen, které nikdo z delegace nechce jíst, protože se předtím, v obavách z dalších potvor vytažených z moře, všichni nacpali oschlými řízky, které jim zbyli z domova. „Kelišová, nepokradeš!“ napomíná pan farář svou věrnou společnici. „I prd velebnosti, má to sebrat někdo jinej? Budete to mít k večeři,“ odvětí bába Keliška s přehledem.
Mohlo by vás zajímat
Film pokračuje návratem hoštických do rodné vesnice, kde po čase na oplátku zase přivítají výpravu z Itálie. Všichni přespolní hosté dostanou jako dárek na uvítanou velké domácí housky. Nejedná se o žádné gumové rekvizity; tradiční pečivo pro potřeby natáčení ve strakonické pekárně upekl Miloslav Panuška, tehdejší švagr Broňka Černého, hereckého představitele Venci. Po skončení natáčení si tak celý štáb náramně pochutnal na křupavých houstičkách.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Bojíte se flambovat? Čím a jak flambovat, aby to bylo bezpečné a vše se podařilo a chutnalo
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře