Bojíte se flambovat? Čím a jak flambovat, aby to bylo bezpečné a vše se podařilo a chutnalo
Flambování je velice efektivní způsob konečné úpravy pokrmů, při kterém plameny zlepšují vzhled a chuť pokrmů. Při této technice se pokrm polije malým množstvím horkého alkoholu, ten se následně zapálí a nechá vyhořet.
Co flambujeme
Flambovat můžeme maso (veškeré maso a ryby), moučníky (například ty se sněhovou pokrývkou), dezerty (zmrzlina, palačinky, krémy typu créme brulée), ovoce, nápoje.
Čím flambujeme
Flambujeme ovocnými pálenkami, bílým rumem, tmavým rumem, vodkou, koňakem, ale fungovat bude i whisky, brandy nebo různé likéry.
Jak flambujeme
- Pokrm mějte v hlubší ohnivzdorné nádobě (pánev, hrnec apod.).
- Ztlumte plamen nebo odsuňte pánev ze zdroje. Vypněte digestoř.
- Masitý pokrm k polití musí být horký, ale ne vroucí, alkohol by se vypařil předčasně.
- V nádobce zahřejte malé množství alkoholu (třeba v mikrovlnce), nalijte na pokrm a zapalte dlouhou zápalkou nebo dlouhým zapalovačem.
- Zapalujete páry stoupající z destilátu, ne samotný destilát!
- Zatřeste s pánví, aby se maso flambovalo rovnoměrně.
- Nechte alkohol zcela vyhořet.
- Můžete zapnout digestoř.
- Moučníky nebo dezerty před flambováním posypte trochou krupicového cukru, pak teprve polijte alkoholem a zapalte. Flambováním se vytvoří karamelová krusta.
Důležitá je bezpečnost
- Odstraňte z dosahu plamenů hořlavé materiály. Sami nestůjte příliš blízko.
- NIKDY nelijte alkohol přímo z láhve. Používejte odměrku, skleničku, naběračku atd.
- S hořícím pokrmem nepřecházejte.
- Nad flambovaný pokrm se nenahýbejte ani k němu nepouštějte děti.
- Mějte po ruce velkou pokličku, kterou případně udusíte příliš bujné plameny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře