Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
17. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si takto představujete běžné prezidentské menu? Pak vás možná překvapí, jak prostá a veskrze skromná jídla náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk miloval.
Masarykovy dobroty
Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v chudé rodině, jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Možná i proto byl Masaryk, co se týká jídla, velmi skromný a podle knihy První republika u stolu proslul tím, že jedl jen třikrát denně. K snídani mu stačilo trochu ovoce, zavařenina na topince a asi tak půl sklenice neslazeného čaje. K obědu pak jídával „několik lžic bílé polévky, malý kousek masa, víc zeleniny, kousek moučníku, ovoce a černou kávu“. Masaryk už tehdy před sto lety razil cestu racionální stravy a nepřejídání se. Zároveň byl známý tím, že se striktně vyhýbal alkoholu a k abstinenci dokonce občas „nutil“ i své hosty.
Mohlo by vás zajímat
Škubánky, makovec i hlávkový salát
Jak podle Muzea TGM vzpomínal Masarykův služebný Alois Kadlec, prezident si potrpěl na jednoduchost v jídle. Upřednostňoval obyčejné české pokrmy, jakými byly škubánky s mákem, makovec, topinky s česnekem, nebo na sladko se zavařeninou, či hlávkový salát. Tíhl k vegetariánské kuchyni a kromě toho, že skromně jedl, také denně cvičil, případně jezdil na koni. Byl přesvědčen o tom, že žít do sta let by nemělo být žádné umění, když má člověk zdravé návyky. Podle Masaryka měl každý jíst jen, když má hlad a až má hlad. Čemuž skutečně odpovídalo i to, že si sám moc nedopřával. Velmi častou byla na prezidentském stole již výše zmíněná bílá polévka. Její příprava byla jednoduchá: Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.
Mohlo by vás zajímat
Masu Masaryk moc nedal, ale když už, volil spíše ryby. Měl rád například pstruha s mandlemi, nebo dušeného candáta s majonézou. Vždy si ale dal jen trochu a zejména s moučníky zacházel opatrně. Jednomu jídlu ale přece odolat nedokázal - a tím byly švestkové knedlíky.
Švestkové knedlíky
Alois Kadlec vzpomínal, že kdykoliv přišel po hlavním jídle za prezidentem s moučníkem, nechal si Masaryk dát pouze jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, píše Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu, vzal si prezident nejprve tři a pak ještě tři. Miloval je posypané mákem a zapíjel je vodou. Recept, podle kterého se tehdy knedlíky dělaly, byl tento: 10 dkg másla utře se na misce, přidá se asi 20 vařených, nastrouhaných brambor a osolí. Dále 5 celých vajec, 3 žloutky a malounko smetany, po čemž se vše s moukou vypracuje, na vále rozválí a na malé čtverečky nakrájí. Na tyto čtverečky se pokládají švestky, uzavrou se, zakulatí a nechají se ve slané vodě uvařiti. Známé je i Masarykovo cukroví, vanilkové placičky s lískovými oříšky, které se v posledních letech „zabydlelo“ i v moderní gastronomii.
Mohlo by vás zajímat
Na prezidentském stole se samozřejmě při různých slavnostních příležitostech podávala i jídla honosnější, ale když neměl prezident vážené hosty, spokojil se třeba s česnečkou nebo s brynzovými haluškami.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pštrosí nebo skotské vejce: Ukážeme vám, jak tuto lákavou specialitu připravit
Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
Pražskou šunku jedli u rumunského dvora i v USA, proslavil ji uzenářský rod Chmelů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12