Holka u plotny radí: Jak připravit nadýchaný a jemný kuskus? Pět minut vám stačit nebude!
20. 9. 2021 Vaření
Tuhle skvělou lehkou přílohu jedni milují, druzí se jí vyhýbají. Přitom v druhém případě za tím dost možná stojí špatná příprava. Jak na heboučký, nadýchaný kuskus nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Seznamte se, prosím…
Pro začátek krátké připomenutí. Kuskus, couscous neboli cous cous, je slovo převzaté z berberského výrazu suksu a znamená spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Podobně jako u nás brambory je kuskus v severní Africe základem tamní kuchyně. Ovšem připravuje se zcela jinak, než jsme zvyklí v Evropě. Nezalévá se horkou vodou, ale pomalu a dlouho se napařuje ve speciálním hrnci, takzvaném kuskusiéru. „Ten se skládá ze dvou nádob. Ve spodní se vaří omáčka, v horní, nad párou, se připravuje kuskus. Postupně se tak vlastně malinké kuličky zvětšují a nabývají na objemu a zároveň do sebe vstřebávají chuť i vůni omáčky, která se vaří pod nimi,“ vysvětluje Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a lektorka kurzu vaření Arabská kuchyně severní Afriky. Jenže, co když kuskusiér nemáte? Klid, dobrý kuskus se dá připravit i bez něj!
Mohlo by vás zajímat
Chce to čas
„Já jsem si vyzkoušela oba dva způsoby přípravy kuskusu a musím uznat, že ten vařený nad párou je opravdu lepší. Ale s trochu péče se tomuto výsledku můžete přiblížit i v české kuchyni bez speciálního vybavení,“ říká Šárka. Ovšem, paradoxně je potřeba nepostupovat podle návodu na obalu. Mnoho lidí má potíž s tím, že připraví kuskus suchý, anebo naopak skoro „na kaši“. Při vaření v páře se tomu dá předejít, ale stejně tak to zvládnete i bez kuskusiéru. „Rozdíl v chuti i konzistenci kuskusu sice bude, ale pokud mu dáte správnou péči, tak to bude rozdíl jen nepatrný,“ dodává Šárka s tím, že základ chutného, šťavnatého kuskusu tvoří africká omáčka ze zeleniny, protlaku, harissy a koření, které se někdy říká podle barvy prostě „červená omáčka“. Na tu najdete recept v našem předchozím článku. Možná ale budete chtít ochutit kuskus jinak, proto si vysvětlíme základ přípravy.
Ve slané verzi budete potřebovat: kuskus, vroucí vývar, sůl, olivový olej a koření dle chuti (papriku, česnek, kurkumu…). „Kuskus dejte do hrnce, osolte a zakápněte olivovým olejem. Čistýma rukama nebo vidličkou vše dobře prohrábněte, aby se olej a sůl dostaly všude. Pak zalijte kuskus vroucím vývarem, ale použijte jen dvě třetiny z doporučeného množství na obalu. Kuskus přikryjte a nechte pracovat páru asi pět minut,“ vysvětluje Šárka. „Následně kuskus odkryjte, znova prohrábněte, opět dolijte trochou vývaru a zase zakryjte a nechte stát v teple,“ dodává Šárka s tím, že takto snadno uhlídáme krásně kyprou konzistenci kuskusu. Vývar můžete dolévat po troškách opakovaně a mít tak pod kontrolou, že kuskus nebude ani suchý, ani úplně rozvařený. „Ostatně, i při klasické přípravě v kuskusiéru hospodyňky kuskus nejdříve zalijí trochou horké vody, ochutí jej, prohrábnou, nechají nějakou dobu napařovat a poté jej opět dolijí vodou nebo omáčkou a znova nechají napařit,“ vypočítává tradiční metody Šárka, která před časem na svůj instagramnový profil Holka u plotny nahrála krátké video, na kterém můžete vidět rozdíl mezi kuskusem dělaným nad párou a zalévaným horkou vodou či vývarem.
A jak postupovat, když chcete kuskus nasladko? „Úplně stejně, jen místo vývaru zvolte vroucí šťávu z kompotu nebo jinak sladce ochucenou horkou tekutinu,“ radí Šárka. Zkuste podle našeho receptu třeba kuskus s mandlemi a ovocem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!
Autentická chuť Afriky: Uvařte si pravý tuniský kuskus podle tradičního receptu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?