Zdravé mlsání: Ovocné bonbony, domácí Kinder řezy nebo sušenky z červené řepy si děti zamilují
30. 6. 2022 Životní styl
Je pro vás důležitý zdravý jídelníček vašich dětí? Jistě se snažíte, aby na talíři vždy bylo to nejlepší pro ně. Dřív nebo později se však bažení po dobrotách nevyhnete, neboť na děti číhají téměř všude. Máme pro vás dobrou zprávu. Želatinové bonbony, sušenky nebo čokoládu můžete vyrobit mnohem zdravější, než seženete v supermarketu.
Želatinové bonbony
Jsou sladké, barevné a mají lákavé tvary. Děti želatinové dobroty milují, ať už mají tvar medvídků, rybiček, žížalek atd. Vyrobit doma zdravější barevné želatinové bonbony není vůbec složité. Kromě dobrého pocitu, že dětem nedáváte jen obarvený cukr, můžete být spokojení, že přijmou formou dobrot nějaké ty bílkoviny a kolagen ze želatiny, a vitamíny i minerální látky z obsaženého ovoce. Na domácí želatinové bonbony budete potřebovat 2 hrnky ovoce nebo zeleniny, 4 polévkové lžíce želatiny v prášku a 1-2 lžíce medu dle sladkosti ovoce. Bude se vám hodit i formička na malé bonbony libovolného tvaru. Jak na to?
Ovoce odpeckujte, očistěte a zbavte pecek či jádřinců. Rozmixujte a přeceďte přes jemné sítko pomocí naběračky, kterou vymačkáte veškerou šťávu. Šťávu nalijte do hrnce, posypte želatinou a nechte pár minut vsáknout. Promíchejte, pozvolna zahřejte a oslaďte dle chuti. Kdo má rád kyselejší bonbony, může přidat lžíci citronové šťávy. Zahřívejte jen do chvíle, než se želatina rozpustí a nenechte směs dojít k bodu varu. Ještě horkou směs nalijte do formiček, nechte vychladnout a dejte do lednice ztuhnout. Ve vzduchotěsné nádobě želatinové bonbony vydrží asi 2 týdny.
Tip: Nemáte formičku na bonbony? Nechte hmotu ztuhnout v plastové dóze a poté ji nakrájejte na kostičky.
A jaké ovoce na želatinové bonbony zvolit?
Pro děti je rozhodující nejen chuť, ale také barva. Problematické na výrobu bonbonů jsou ananas, mango a kiwi, které obsahují enzymy, kvůli nimž želatina neztuhne. Výborné budou i nejrůznější kombinace ovoce a zeleniny podle chuti.
- Žlutá: jablko, hruška
- Oranžová: pomeranč, kaki, mrkev
- Růžová: maliny, jahody, rybíz, meloun
- Červená: třešně, červená řepa
- Fialová: borůvky, ostružiny, červené zelí
- Zelená: hroznové víno, okurka
Mohlo by vás zajímat
Zdravé sušenky
I sušenky se dají vyrobit zdravěji, bez umělých přísad a ty domácí budou chutnat o to líp, když se děti zapojí do jejich přípravy. Navíc si sami můžete zvolit druh mouky v případě intolerance lepku v rodině. Vyzkoušet můžete výborné sušenky z červené řepy, zdravou sytou svačinku získáte díky sušenkám z ovesných vloček. Super zdravé oříškové sušenky můžete obohatit o sušené ovoce, zázvorové sušenky budou chutnat dětem i dospělým.
Mohlo by vás zajímat
Hořká i mléčná čokoláda
Máte doma malého čokoholika? Recept na domácí hořkou a mléčnou čokoládu se vám bude jistě hodit. Aby byla čokoláda kvalitní a zdravější, než mnohé kupované ze ztuženého tuku, musí být vyrobena z kakaového másla. To seženete ve specializovaných obchodech i na internetu. Do vlastnoručně vyrobené čokolády si můžete přimíchat cokoli, co máte rádi. Klasikou jsou lískové oříšky a kandované ovoce, ale můžete zaexperimentovat s lyofilizovaným ovocem, ovocnými prášky, mořskou solí, kokosem, opraženými semínky apod. Jak na výrobu čokolády?
Na přibližně tabulku hořké čokolády budete potřebovat 40 g kakaového másla, 50 g kakaového prášku a javorový sirup dle chuti. Kakaové máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte kakaový prášek a důkladně rozmíchejte. Nenechte směs přivést k bodu varu. Oslaďte dle chuti javorovým sirupem nebo medem a nakonec přimíchejte vybrané ingredience (oříšky, ovoce,…). Směs nalijte do formy na čokoládu nebo do menších formiček, ze kterých získáte čokoládové bonbony. Nechte ztuhnout v lednici, kde čokoládu také skladujte.
Na mléčnou čokoládu si připravte 40 g kakaového másla, 30 g kakaového prášku, 20 g sušeného mléka a javorový sirup dle chuti. Postup je stejný jako u hořké čokolády, sušené mléko přidejte do másla společně s kakaovým práškem.
Mohlo by vás zajímat
Domácí varianty oblíbených sladkostí
Téměř každá dětmi oblíbená sladkost se dá vyrobit doma bez zbytečných přidaných látek, hromady cukru a barviv. Milují děti Kinder mléčný řez? Připravte jim ho den předem, aby byl měkký a chutě se dokonale propojily. Oblíbené koka sušenky jsou hotové během chvíle a na specifický tvar potřebujete jen vidličku. Receptů na domácí zmrzlinu i nanuky je spousta. Stačí si vybrat, zda se pustíte do smetanové, jogurtové, nebo čistě ovocné verze. Milovníci kokosových dobrot mohou vyzkoušet lízátka ze šmakouna a vyrobit z pouhých čtyř ingrediencí lze i domácí žvýkačku.
Zdroje informací:
asaucykitchen.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12