Šéfkuchař a porotce MasterChefa Přemek Forejt v dětství miloval krupicovou kaši a tučné maso schovával pod stůl
12. 12. 2022 Vaření
Není to tak dávno, co byl Přemek Forejt jen tím mladým neznámým šéfkuchařem, který prostřednictvím restaurace Entrée vyvolal rozruch na olomoucké gastronomické scéně. Dnes je jedním z nejuznávanějších českých kuchařů, k čemuž mu dopomohlo samozřejmě i porotcování v soutěži MasterChef Česko, kde v této roli působí již čtvrtým rokem.
Když se v roce 2019 objevil Přemek Forejt jako porotce v soutěži MasterChef Česko, všichni o něm věděli jen to, že je to ten mladý talentovaný kuchař z Olomouce. Dnes patří k našim nejslavnějším a nejuznávanějším šéfkuchařům. Velký podíl má na tom určitě to, že se nebojí riskovat. V jednadvaceti odjel do Anglie a nechal se zaměstnat ve vyhlášené michelinské restauraci, po návratu otevřel v Olomouci restauraci s unikátním gastronomickým konceptem, v níž se vám může stát, že dostanete pokrm naservírovaný ve zvířecí lebce a olomoucké tvarůžky nakombinované v pokrmu s lanýžem. Přitom ale všechno původně mohlo být jinak...
V současnosti jste uznávaný kuchař, jak jste se ale k vaření dostal?
Jako malý jsem k vaření moc netíhl, ale když jsem se po základní škole rozhodoval, jakou školu dál vybrat, přišlo nám to s rodiči jako fajn možnost. Ještě byl ve hře řezník nebo cukrář a já jsem nejvíc chtěl být číšník kvůli dýškům, ale nakonec jsem přilnul k té kreativitě v kuchyni a vyhrál to právě obor kuchař.
Které jídlo jste miloval v dětství a které jste jako první uvařil?
Asi jako každé dítě jsem měl rád krupicovou kaši. Dodnes je to pro mě taková klasika a nejlepší je samozřejmě s máslem a kakaem. Vaření mě ale moc nebavilo, myslím, že první jsem vyzkoušel asi palačinky, ty jsem měl rád.
Co jste naopak nemohl ani pozřít a například ve školní jídelně tajně vyplivoval, nebo podsouval spolužákům?
Nejhorší bylo málo uvařené a gumové maso, a hlavně takové to tlusté. Strkal jsem to vždycky pod stůl do škvír.
Mohlo by vás zajímat
Zkušenosti jste získával v Anglii ovšem v michelinské restauraci zaměřené na francouzskou kuchyni, kde jste vydržel přes tři roky. Vzpomínáte na tu dobu rád a co vám tato zkušenost dala?
Jsem rád za tuhle zkušenost a vzpomínky, které mi nikdo nevezme a myslím si, že by si takovou školu v oboru, kterým se plánuje živit, měl projít každý.
Jste šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Entrée v Olomouci, bylo těžké se prosadit s takovým moderním konceptem mimo Prahu?
Je pravda, že to bylo pole neorané a nikdo nám moc nevěřil, ale nakonec to bylo to nejlepší rozhodnutí.
Vaše restaurace je specifická tím, že tvoříte různé zajímavé degustační menu. Jednou z ingrediencí, která se v něm pravidelně objevuje, je i místní specialita – tvarůžky. Je to spíš z pocty k Olomouci nebo máte tento sýr sám v oblibě?
Tvarůžky k Olomouci a k naší restauraci prostě patří. Samozřejmě je ale mám i rád.
Mohlo by vás zajímat
Působíte jako porotce již v několikáté řadě soutěže MasterChef Česko, která se již chýlí ke konci. Jako porotci jste se stali společně s Janem Punčochářem a Radkem Kašpárkem poměrně populární. Překvapilo vás to?
Toho, že jsem tuto nabídku dostal, si moc vážím a samozřejmě mě těší, že nás většina lidí má rádo.
Je těžké si udržet odstup nebo měl jste v soutěži třeba nějakého svého oblíbeného soutěžícího?
K soutěži přistupuji profesionálně. Nevybírám si proto favority na základě svých osobních sympatií ale podle jejich schopností.
Jste s některým ze soutěžících z minulých řad v kontaktu a o kom si myslíte, že má nejlépe rozjetou kariéru?
Moc fandím Kristýně Nemčkové, která je neuvěřitelně talentovaná a pilná. Dobře to podle mě pojal i Roman Staša.
Jak je na tom s vařením vaše partnerka Eva Burešová? Vaří doma ona nebo to raději nechává na vás?
Převážně vařím doma já.
V jednom rozhovoru jste říkal, že vaši oblíbenou surovinou je červená řepa? Co vy a vegetariánství?
Respektuji volbu každého člověka. Zeleninu mám sice rád, ale já vegetariánem nikdy dobrovolně nebudu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Šestá a poslední postní neděle, Květná, je i v kuchyni ve znamení pučících a mladých rostlin
Šéfkuchař Jan Punčochář o nových online kurzech vaření: Výhodu je, že si je můžete pustit v klidu doma a kdykoliv se k nim vrátit
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12