Šéfkuchař Vráťa z Dock House radí, jak na dokonalou svíčkovou: Cibuli opečte hodně dohněda, pak bude chuť skvělá
26. 4. 2023 Vaření
Pražská restaurace Dock House zabodovala ve 4. díle Pohlreichova souboje restaurací a dostala se až do semifinále. Byli jsme se tam podívat a nechali si od šéfkuchaře Vráti říct, jak dělá svoji vyhlášenou svíčkovou s karlovarským knedlíkem. Inspirujte se!
Nejlepší steaky a vlastní zrárna
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, Dock House se pyšní tím, že má široko daleko nejlepší steaky. Špičkové hovězí maso, dovezené z Ameriky, si zde sami nechávají zrát, dle druhu zhruba 20-40 dní. Díky tomuto procesu maso zkřehne, je jemnější a má plnou, výraznou chuť. Steaky zde připravené jsou tedy jako "zákusek". A podobně lahodná je i svíčková omáčka od šéfkuchaře Vráti, který se s námi podělil o recept.
Mohlo by vás zajímat
Recept na svíčkovou od šéfkuchaře
Přesné poměry surovin Vráťa z hlavy nevěděl, ale zato přesný postup ano. Co je podle něj potřeba udělat, aby byla svíčková "jak víno"?
- Vezměte si hovězí loupanou plec a v rozehřáté pánvi ji zprudka osmahněte ze všech stran, neboli "zatáhněte". Maso vyjměte.
- Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nadrobno nakrájenou cibuli a opečte hodně dotmava.
- Přidejte mrkev a celer, také nakrájené na kostičky, a cukr a divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř). Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte lžíci plnotučné hořčice a trochu octa. Přidejte zpět maso, zalijte vývarem a duste pod poklicí asi 3 hodiny.
- Poté maso vyjměte, koření odstraňte a omáčku rozmixujte a propasírujte. Ničím nezahušťujte! Přidejte 31% smetanu a máslo, dochuťte solí, octem a citronem. Výsledná chuť omáčky musí být sladko-slano-kyselá ve stejném poměru.
- Podávejte s karlovarským knedlíkem, kolečkem citronu, masem a brusinkami. V Dock House ke svíčkové servírují ještě vlastní citronový olej.
Náš tip: Karlovarský knedlík k omáčce si připravte podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Šestá a poslední postní neděle, Květná, je i v kuchyni ve znamení pučících a mladých rostlin
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí