Na grilování v plné výbavě: 15 věcí, které si rozhodně vezměte s sebou, abyste byli králem či královnou grilovačky
7. 6. 2023 Domácnost
Chystáte se grilovat mimo domov, kde nejsou potřebné propriety po ruce? Možná se vám bude hodit pár rad, co nezapomenout vzít s sebou, aby grilovačka probíhala hladce. Na jídlo, pití a jednorázové nádobí určitě nezapomenete, je však třeba se postarat také o samotný gril a nezbytnou hygienu.
Kam na grilovačku?
S vlastním pozemkem máte o zázemí na grilovačku postaráno, ne každý ale má tuto možnost. Ani obyvatelé měst si však nemusí odpírat posezení u grilovaných pochoutek s přáteli díky veřejným piknikovým místům, kterým jsme se podrobně věnovali v článku o grilování v Česku.
Grilovací místa jsou obvykle vybavena kromě samotného grilu také posezením, odpadkovým košem a v některých případech i blízkým veřejným WC. Všechno ostatní je však třeba přinést sebou. Na co tedy nezapomenout, aby se grilovačka obešla bez improvizace?
Mohlo by vás zajímat
Dřevo, dřevěné uhlí nebo brikety?
Zvolíte-li veřejný automatický elektrický gril, za který si soukromý vlastník účtuje poplatek, máte starost o palivo vyřešenou. U grilů s roštem určených na pevná paliva je však třeba promyslet, jaký druh a množství bude potřeba.
- Použití dřeva má své výhody, obzvláště je-li ho v okolí dostatek a je na místě jeho sběr povolený. Počítat však musíte s tím, že příprava uhlíků, na kterých se dá grilovat, bude ze všech 3 variant nejdelší a nejpracnější. Než se ze dřeva stanou uhlíky, počkáte si minimálně hodinu.
- Dřevěným uhlím čekání na rozžhavení zkrátíte asi na 15-20 minut, má však nevýhodu v tom, že nevydrží dlouho žhavé. Je tedy vhodné na grilování steaků, klobás nebo sýrů, které nevyžadují dlouhý pobyt na grilu.
- Ideální pro grilování jsou dřevěné brikety, které vydrží hořet přibližně 3x déle než dřevěné uhlí při udržení rovnoměrného žáru. Finančně sice vyjde výhodněji uhlí, ale při delším grilování jsou na tom naopak lépe brikety, kterých se spotřebuje podstatně méně. Jedna dávka briket poslouží na přibližně 2,5-3 hodiny grilování, podle čehož se dá odhadnout i potřebné množství pro daný počet osob a množství jídla. Na středně velký gril se spotřebuje přibližně 1 kg briket na jeden grilovací cyklus.
Při kompletování výbavy na grilování nezapomeňte také na podpalovač, který se dá pořídit v pevném i tekutém skupenství, nebo dostatečné množství tenkých kusů dřeva a papír. A samozřejmě také zapalovač nebo sirky.
Mohlo by vás zajímat
Potřeby na čištění roštu a nářadí
Čistý rošt, zbavený připečených zbytků po předchozím grilování, by měl být samozřejmostí, ne každý ale tato nepsaná hygienická pravidla dodržuje. Pro tyto účely existuje velký výběr speciálních čisticích prostředků a chybu neuděláte ani přibalením kartáče s kovovými štětinami, hadříku a trochy vody smíchané s prostředkem na nádobí. Po použití grilu nezapomeňte vyčistit jak samotný rošt, tak i použité nástroje, grilovací jehly apod.
Mohlo by vás zajímat
Nářadí a potřeby na grilování
Obracení pokrmů na grilu běžným příborem není zrovna nejpohodlnější a nejbezpečnější způsob, oceníte proto kleště, grilovací vidlice a také mašlovačku na potírání marinádou. Na grilovaný steak, rovnoměrně propečený na požadovaný stupeň, se vám bude hodit kuchyňský teploměr vhodný právě na maso. A chybu určitě neuděláte ani velkým ostrým nožem na porcování větších kusů masa.
Další vychytávkou, kterou využijete na grilování menších kousků a zeleniny nebo pro zachycení kapajícího tuku, jsou alobalové misky nebo pevnější alobal, který poslouží stejně.
Každý pravidelný účastník grilovací party ví, že papírových a vlhčených ubrousků není nikdy dost. Budou se vám hodit i na úklid stolů po vaší hostině.
Nezapomínejte ani na osobu, která si vylosuje funkci obsluhy grilu. Díky zástěře a pevným rukavicím bude chráněna prosti popálení i mastnotě z grilu.
Přehled 15 důležitých potřeb na grilování
- dřevěné grilovací brikety (cca 1 kg na 3 hodiny grilování)
- podpalovač
- zapalovač nebo sirky
- čistič grilu
- kovový kartáč
- hadřík
- lahev s vodou smíchanou s prostředkem na nádobí
- grilovací kleště a vidlice
- mašlovačka
- kuchyňský teploměr na maso
- velký nůž
- alobalové misky nebo pevný alobal
- papírové a vlhčené ubrousky
- zástěra
- pracovní rukavice
Zdroje informací:
obi.cz: Správné grilování – tipy k postupu a výbavě
vybavzahradu.cz: Grilovací uhlí a brikety, co se vyplatí použít?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho maso grilovat, aby byl výsledek dokonalý. Každý druh masa potřebuje jiný čas tepelné úpravy
Grilování v Česku: Velký přehled, kde a za kolik si zagrilovat ve městě. Někde to jde zadarmo, jinde od 50 korun na hodinu
Grilování levou zadní: Výběr nejlepších receptů na perfektní maso z grilu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 11 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ozvláštnit grilování? Zkuste ananas ve slanině nebo třeba grilovaná jablka
Jak připravit gril na letošní sezonu: Důležitá je hygiena, znalost návodu i nepodceňovat varování odborníků
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový