Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
16. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Film Císařův pekař a pekařův císař ho představuje jako bláznivého vladaře, který nutil alchymisty vyrábět zlato. Císař Rudolf II. byl sice kapku svérázný vladař, ale také podporovatel kultury a milovník dobrého jídla.
V podzámčí kaše a kozy
Rufolfinská doba je známá jako období především kulturního rozkvětu českých zemí. Císař Rudolf II., který si za své sídlo zvolil Prahu, byl známý požitkář a rád si dopřával i dobré jídlo. A co bylo tehdy na jídelníčku?
Určitě byl rozdíl mezi tím, co se jedlo na zámku a v podzámčí. Pro obyčejné poddané jeho veličenstva, tedy pro drobné řemeslníky a zemědělce byly základem jídelníčku především kaše, a to většinou z hrachu nebo fazolí a ovesné. Maso se jedlo jen jednou týdně. Nejčastěji to bylo maso z kozy.
Mohlo by vás zajímat
Hospodářská zvířata musela dlouho sloužit
Pokud rolník na venkově choval hospodářská zvířata, krávy a kozy byly zdrojem mléka, z ovcí se stříhala vlna a slepice byly na vajíčka. Zvířata se porazila až tehdy, když byla stará a přestala sloužit.
Maso z nich tedy bylo většinou tuhé. Ze slepic, které už nesnesly vajíčka, se vařily vydatné a silné polévky, maso se pak využívalo v omáčkách. Slepice na paprice to ale nebyla (paprika se k nám dostala až později), oblíbené byly sladké omáčky – jablečné, ze švestek, s medem apod.
Sekané telecí známkou luxusu
V sídlech bohaté šlechty a na dvoře císaře Rudolfa II. se na jídle nešetřilo. Servírovalo se jen to nejlepší a na stůl postupně přicházelo několik chodů. Vařilo se z místních a sezónních zdrojů.
Začínalo se většinou polévkou, kromě masových vývarů se podávaly i ty zeleninové. Pak následovalo několik chodů z masa. Maso, to byla velice často zvěřina, které se lovila v panských lesích, a to včetně tzv. pernaté – divoké husy a kachny, tetřevi a tetřívci, ale také bažanti či koroptve.
Známkou luxusu bylo sekané hovězí nebo telecí maso. To mimo jiné i proto, že vykostit, zpracovat a jemně nasekat takové zvíře bez kuchyňských přístrojů bylo dost pracné a trvalo to dlouho.
Maso bez přílohy
Běžně se také konzumovali bobři či medvědi, ale i veverky. A jak se připravovalo maso? Často se peklo na roštu, kuchaři ho také podlévali vínem nebo octem či pivem a dusili. Přidávala se i cibule, ale nesmažila tak, jak jsme dnes zvyklí, pouze se vařila ve šťávě z masa. Maso se podávalo s různými omáčkami. Kromě těch sladkých to byla i pouze chlebem jednoduše zahuštěná šťáva z masa.
K masu už nebyla žádná příloha, maximálně chleba. Připomeňme, že některé dnes známé a běžné potraviny teprve byly „na cestě“, proto brambory nebo snad dokonce rýži nenajdeme ani na panském jídelníčku. Jedlo se rukama (jídlo se bralo do tří prstů) a lžící.
Palačinky ze štičích jiker
Pátek byl den půstu, který se přísně dodržoval i na císařském dvoře. Nesmělo se jíst maso, vejce, sádlo ani máslo. Na jídelníčku byly ryby, většinou štiky, kapr byl pro chudší.
Mezi postní jídla se překvapivě řadili i vodní práci, raci, hlemýždi, želvy či bobři. Na stole býval také úhoř, dochoval se recept na dva úhoře z jednoho. Kuchaři úhoře opatrně zbavili kůže. Tu naplnili směsí masa z jiných ryb, především z kapra, a pekli tak najednou „dvě“ ryby – jednu bez kůže, druhou s kůží.
V době půstu se také připravovaly palačinky ze štičích jiker, které se zdobily sladkou marmeládou, většinou z hrušek.
A když jsme u sladkého, třtinový cukr se dovážel a byl drahý. Na dvoře Rudolfa II. se ovšem kaše cukrem sladily a cukrem se také „kořenilo“ maso a ryby.
Zdroje informací:
dvojka.rozhlas.cz: Jak jedli páni i kmáni a co jim chutnalo
archiv.hn.cz: O jídle a vaření v době rudolfínské
Pavel Juřík: Encyklopedie šlechtických rodů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Etiketa na talíři v historii: Vidličky se nelíbily církvi, na návštěvy si lidé nosili vlastní nože a lžíce a muži krájeli jídlo dámám
Chutě posledních Rožmberků: Oblíbený byl bobří ocas s omáčkou i štičí jikry nebo medvědí tlapy na víně