Beskydský paličák má říz, rozplakal i televizní redaktorku, říká o unikátním česneku jeho pěstitel Václav Martynek
29. 8. 2023 Ostatní
Farmář Václav Martynek měl celý život pocit, že česnek, který pěstovala už jeho babička, je jiný než ten ostatní. Letos zjistil, že je dokonce unikátní. Takzvaný Beskydský paličák totiž nikdo v zemi nepěstuje a z drobného pěstitele se tak stala vyhledávaná osoba, jejíž produkt chtějí věhlasné restaurace.
Náhodné zjištění
O tom, že pěstuje unikát, neměl Václav Martynek v momentě, kdy svůj česnek poslal otestovat, ani ponětí. „Netušil jsem to ani v nejmenším. Myslel jsem si, že tato odrůda již existuje a že mi Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně pouze sdělí její název,“ říká pro Toprecepty.cz farmář.
Zkušenost s jiným česnekem sice měl, ale vždy došel k závěru, že na ten jeho žádný jiný nemá. „Kdykoliv jsem přišel do styku s jinými druhy česneku, ať už v restauracích, nebo v závodní jídelně, v podvědomí jsem srovnával chuť a velikost stroužků s naším česnekem,“ přiznává Martynek.
Mohlo by vás zajímat
Zarputilá chuť a říz
Speciálnost svého česneku vidí především v menším počtu stroužků, kterých je pět nebo šest. „Jedinečná je také jeho chuť - řízná a zarputilá, která je odrazem krajiny, kde je pěstován,“ říká farmář s tím, že Beskydský paličák pěstovali už jeho předkové. „Česnek si s sebou vzala babička, když se stěhovala na Bocanovice k dědovi z 20 kilometrů vzdálené Filipky. Od té doby až do své smrti ho pěstovala pro celou naši rozrůstající se rodinu,“ vzpomíná Martynek.
Rozplakaná televizní redaktorka
Tři roky po odchodu babičky ho napadlo, že začne česnek pěstovat ve větším množství a za další tři roky ho ze zvědavosti odeslal do Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně. Letos v dubnu se pak dozvěděl, že má v rukou „poklad“.
„Říz, to je to, co ho proslavilo. K tomu mám jednu historku z natáčení reportáže o našem česneku. Paní redaktorce jsem ho nabídl k ochutnání a ta se se slovy, že česnek jí ráda s chutí zakousla do stroužku. Spustily se jí takové slzy, že jí rozmáčely řasenku,“ vypráví s úsměvem Václav Martynek.
Poptávka je extrémní
V současné době se farmář nestačí divit, jaký poprask jeho česnek způsobil. Všechen česnek se rozprodal prakticky během dvou dní od první zmínky v médiích. „Je o něj mimořádný zájem. Zejména velmi známé české restaurace nás žádají o pravidelné dodávky. Ale spolupráce takovéhoto rozměru je teprve otázkou příští doby,“ popisuje pro Toprecepty.cz Martynek.
„Jsme zatím farmáři začátečníci a veškerou práci kolem česneku děláme „postaru“, to znamená primitivním způsobem, ale to je to, co nás na tom baví. Chceme si to u česneku užít, mít z jeho pěstování radost,“ dodává.
Skladování
Pro naše čtenáře má Václav Martynek radu ohledně skladování česneku: „Musí být dobře vysušený na stinném a vzdušném místě, poté je skladování naprosto standardní, tedy v suchu a temnu, kde jeho čerstvost vydrží po dlouhou dobu“.
Jak vypadá zázrak z Beskyd se podívejte do naší fotogalerie:
Česnek se hodí třeba i do skvělého dipu, který si můžete vyrobit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Beskydský paličák má říz, rozplakal i televizní redaktorku, říká o unikátním česneku jeho pěstitel Václav Martynek
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů