Čalamáda „ve vlastní šťávě“ má lehce kyselou pikantní chuť, je skvělou přílohou k masu a zavařená vydrží i několik let
31. 8. 2023 Vaření
Výborným způsobem, jak zužitkovat poklady ze zahrádky a uchovat je alespoň do příští sklizně, je zavařování a nakládání. Určitě stojí za to připravit i čalamádu. Tradiční pikantní směs určitě přijde chuti.
Co je čalamáda
Naše čalamáda má původ v maďarských zeleninových směsích (csalamádé). Čalamáda je zelenina nakrájená na nudličky a naložená do octového nálevu. Bývá pikantní. Obvykle se připravuje ze zelí, cibule, barevných paprik a mrkve.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do čalamády
Ale v čalamádě může být kromě výše uvedených druhů i další zelenina, kterou jsme sklidili na zahrádce, nebo třeba koupili na trhu. Může jít o cuketu, okurky, feferonky, hodí se i nedozrálá rajčata, ačokča, celer, kedlubny, fazolové lusky, a také květák. Využitím různobarevné zeleniny získáme vizuálně přitažlivé jídlo, které skvěle chutná. Nezbytné ovšem je to, že kusy, které dáme do směsi, budou zcela zdravé a v bezvadném stavu.
V níže uvedeném receptu se nálev nevyužívá. Někdy se ale připravuje podobný nálev jako na okurky s bobkovým listem, semínky koriandru, zrnky černého pepře a hořčičnými semínky.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít čalamádu
Čalamáda je pikantní směs, díky které si sezónní výpěstky můžeme uschovat i na zimu. Hodí se jen tak na uzobávání, ale také třeba jako příloha k pečenému i grilovanému masu. Vynikající je také k zapečeným jídlům. Skvěle se může uplatnit i jako náplň do sendvičů a burgerů. Čalamádu nejlépe uskladníte na delší dobu díky sterilování. V níže uvedeném receptu se nechává směs odstát do druhého dne (alespoň 12 hodin) a už pak je výborná k jídlu, na krátkodobou konzumaci čalamádu není třeba zavařovat.
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…
Jak připravit čalamádu
Na čalamádu budete potřebovat: 1 velkou hlávku zelí (cca více než 2 kg), 2 zelené papriky, 2 žluté a 2 červené papriky, 3 cibule, 5 mrkví, 400 ml octa, 300 ml oleje, 400 g cukru krystalu a 140 g soli.
Jak na to? Všechnu zeleninu očistěte. Ze zelí sundejte vrchní ošklivé listy, zbytek zelí nakrájejte do mísy. Papriky rozřízněte a vyberte semeníky, a pak je nakrájejte na proužky a dejte do mísy. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na půlkolečka, mrkev nakrájejte na proužky (nebo nastrouhejte nahrubo). Přidejte cibuli a mrkev do mísy, stejně jako cukr, sůl, ocet, olej, a vše dobře promíchejte. Zakryjte a nechte odležet do druhého dne.
Nálev nebudete potřebovat, protože zelenina pustí šťávu. Připravte si dokonale čisté skleničky a víčka. Zeleninu dejte do skleniček (není ji třeba zbytečně pěchovat) a až pak do nich nalijte šťávu. Kdybyste zeleninu pěchovali, šťáva by ještě zbyla. Skleničky dejte do zavařovací nádoby a zavařujte 25 minut na 80 °C.
Jak skladovat čalamádu
Nesterilovaná čalamáda vydrží v chladu a temnu několik dnů. Sterilovanou čalamádu dáme do chladu a temna, kde vydrží až několik let bez toho, aby změnila chuť a křehkost.
Náš tip: Připravte si čalamádu ze zelí, mrkve a paprik podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
Jak nakrájet zelí jako v restauraci. Obdobně zpracujete i kapustu
Historie rajčat: V 18. století se jimi otrávilo několik aristokratů, v roce 1893 kvůli rajským jablkům dokonce zasedal Nejvyšší soud
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Přehledný manuál: Jak správně skladovat potraviny, abyste ušetřili peníze i čas. Tyhle jednoduché zásady fungují pro všechny
Znáte ačokču? Tuhle zdravou „paprikookurku“ si můžete zasadit na zahrádce!
Jak připravit zelný salát z čerstvého zelí? Je skvělou přílohou k obědu i ke grilovaným pokrmům