České kynuté buchty s tvarohovou náplní: Krásně nadýchané a provoněné vanilkou zachutnají každému
5. 9. 2023 Vaření
Nejen pohádkový Honza se bez nich cestou do světa neobejde. Na českou kynutou buchtu s různými náplněmi čas od času dostane chuť asi každý z nás. Jejich příprava je možná trochu náročnější, ale výsledek stojí za to.
Proč se nebát pustit přípravy do kynutých buchet
Česká kuchyně je plná nejrůznějších vynikajících slaných i sladkých jídel. Voňavé a nadýchané kynuté buchty jsou pověstné už od dob hloupého Honzy. Jsou takovou třešničkou na stupíncích kuchyňského umění, ať už použijete kteroukoliv z náplní. Pokud jste se je chtěli naučit péct a netroufali si, směle do toho.
Mohlo by vás zajímat
Které kvasnice použít na kynuté buchty
Na kynuté buchty je ideální použít čerstvé kvasnice. Dají se ale připravit i ze sušených. V tom případě se nepřipravuje kvásek (není kvásek jako kvásek), ale hned se dávají dohromady všechny ingredience na těsto. To se pak nechává kynout.
Jak vytvarovat buchty
Vykynuté těsto dejte na vál a rozválejte ho na obdélníkový plát o tloušťce zhruba centimetr. Kulatým nožem vykrájejte čtverce a do středu každého dejte trochu náplně. Rohy čtverce vytáhněte a spojte ve středu jako pytlíček. Prsty utěsněte mezery a rukama kus natvarujte do tvaru buchty.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak upéct české kynuté buchty
Na kynuté buchty budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného), 300 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 4 lžíce cukru krupice, ½ vanilkového cukru, 50 g másla, 1 žloutek, 1 lžička citronové šťávy a ½ -¾ lžičky soli. Náplň: 350 g netučného tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 3 lžičky vanilkového pudinku, cukr krupice (podle chuti), hrst rozinek a 1 žloutek. Dále: máslo na vymazání a potření a rum.
Jak na to? Do hrnku rozdrobte čerstvé kvasnice, přisypte lžíci cukru krupice a zalejte troškou vlažného mléka (z celkových 300 ml). Zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Dejte povolit máslo. Nesmí být chladné.
Do velké mísy nasypte mouku, cukry, sůl, citronovou šťávu, žloutek, zbytek vlažného mléka, máslo a nakonec kvásek. Všechny suroviny smíchejte dohromady a hnětačem dobře propracujte. Vzniklé těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte vykynout na teplé místo. Trvá to zhruba hodinu.
Ke konci kynutí si můžete připravit tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh, cukr a pudinkový prášek. Vajíčko rozklepněte tak, že bílek dáte do vyšší mísy stranou a žloutky přidáte k tvarohu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho ke směsi. Nakonec přidejte rozinky. Nejlepší budou spařené. Vše dobře promíchejte.
Připravte si vál. Dobře vykynuté těsto vyválejte na obdélník vysoký asi centimetr. Ten rozkrájejte na čtverce. Do každého dejte tvarohovou náplň a těsto uzavřete.
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si pekáček a vymažte ho máslem. Buchty dávejte spojem směrem dolů volněji vedle sebe a každou potřete máslem, aby se k sobě nepřilepily. Pak ještě buchty omastěte nahoře. Hotový pekáček dejte do trouby a pečte asi 5 minut, pak snižte teplotu na 150-160 °C. Během pečení můžete navrch pekáčku dát alobal. Pečte asi 30-35 minut dozlatova. Hotové buchty vyndejte na podložku, a potřete je rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Pak je posypte moučkovým cukrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké nebe v hubě: Nejlepší kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší!
Cukrář Josef Maršálek radí: 5 triků, jak připravit dokonale nadýchané a jemné kynuté těsto, a na co si dát pozor
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 12 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51