Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
14. 10. 2023 V kuchyni s VIP
Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu opět ukázal, že k výrobě dokonalého moučníku není třeba mnoho ingrediencí. Na skotské máslové sušenky shortbread potřeboval pouze čtyři, přitom vytvořil dokonalé sladkosti.
Bez vanilky to nejde
Vanilka, druhé nejdražší koření na světě, je nezbytnou součástí mnoha tradičních receptů. Patří k nim také skotské sušenky shortbread, v překladu „krátký chleba“. Ten má svůj původ ve skotských horách, kde se pasou krávy produkující mléko, které je pak zpracováno na máslo, klíčovou ingredienci tohoto sladkého pečiva.
Důležitá je však i vanilka. „Pokud však nemáme lusk, můžeme ho nahradit vanilkovým cukrem s pravou vanilkou,“ vysvětlila divákům moderátorka Tereza Bebarová.
Mohlo by vás zajímat
Speciální mouka
Další nezbytnou složkou pro výrobu skotských sušenek je mouka na křehké pečivo. „Je jinak upravená při mletí a je ideální na drobné tvary, jako je čajové pečivo. Zkrátka všude tam, kde budete potřebovat vyvalovat a vykrajovat," vysvětluje zkušený cukrář Josef Maršálek.
Podle Bebarové je těsto na shortbread něco na způsob lineckého těsta. „Jen do lineckého se přidávají vejce,“ dodal Maršálek.
Příprava křehkého těsta
Cukrář zároveň vysvětlil, že existují dva základní způsoby přípravy křehkého těsta. „Buď začněte s máslem a cukrem a utřete je dohromady, pak přidáte mouku a tekutiny. Nebo můžete těsto udělat jako drobenku a pak přidat tekutiny,“ radí Maršálek. Tak či tak, klíčem k úspěchu jsou kvalitní suroviny a pečlivé zpracování těsta.
Máslové sušenky shortbread
Na výrobu chutných a jemných sušenek budete potřebovat: 200 g másla, 100 g cukru krupice, 300 g hladké mouky na křehké těsto, 3 g soli a vanilkový lusk.
Jak na to?
- Vanilkový lusk rozřízneme a špičkou nože z něj vyjmeme zrníčka.
- Máslo nakrájíme do mísy na menší kousky, k nimž přidáme vanilková zrníčka.
- Přisypeme cukr a sůl a necháme v kuchyňském robotu důkladně utřít do hladké pěny. Poté přidáme mouku a necháme minutu v robotu zamíchat.
- Těsto rozdělíme na dvě půlky a z každé vytvoříme váleček o průměru zhruba 4 centimetry. Válečky vyválíme v krystalovém cukru.
- Z válečků nakrájíme asi centimetrové plátky.
- Na plech si připravíme pečicí papír, na který pokládáme kolečka dále od sebe, protože během pečení se lehce „rozjedou“.
- Plech vložíme do trouby předehřáté na 150-160 °C horkovzduch. Pečeme do lehce zlatavé barvy a hlavně dokřupava.
Rady slavného cukráře:
- Třetina mouky by se dala nahradit kukuřičným škrobem a sušenky by byly ještě jemnější.
- Do těsta můžete přidávat velké kousky ořechů, kůru z citrónu, levanduli nebo čokoládu.
- Obalovat se sušenky nemusí pouze v cukru, ale třeba v ořeších, máku nebo v nahrubo nastrouhané čokoládě.
Jak probíhalo natáčení Buchet na ráno, zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
Valašské frgále podle Petry z MasterChefa: Recept na koláče, které rozplakaly i drsného porotce Radka Kašpárka
Lívance nadýchané jako peříčko: Ukrajinské oladyi od Inny z Charkova jsou fantastické hlavně díky jedné ingredienci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké dýňové máslo si zamilují dospělí i děti: Voní skořicí a vanilkou, připravené je zhruba do hodiny
Jak připravit vanilkový extrakt? Máme pro vás jednoduchý recept na jeho výrobu
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář