V akci: Kysané zelí teď koupíte jen za 13 Kč. Hodit se bude ke svatomartinské huse, do segedínu i na zelňáky
2. 11. 2023 Vaření
Kysané zelí je vitaminová bomba, která vždycky bývala i docela laciná. A za dobré peníze je v akci i tento týden. Půlkilový sáček vás vyjde na necelých 13 korun. V lednici vydrží kysané zelí dlouho, a tak je ideální chvíle udělat si zásoby. Připomeňte si s námi, kam všude zelí využít.
Vzhůru na nákup
V České republice a na Slovensku se kysané zelí často podává jako příloha k různým druhům pečených mas, klobásám či jitrnicím. Tradičně patří i ke svatomartinské huse, kterou budeme připravovat již za necelé dva týdny, konkrétně 11. listopadu. Je tedy pravý čas si kysané zelí pořídit, pokud nemáme zásoby vlastního domácího.
Například Kaufland má aktuálně v akci pytlík bílého zelí za necelých 13 korun, o korunu víc pak dáte za zelí červené, a zhruba na dvacku vyjde zelí (červené nebo bílé) ve sklenici, což už je oproti běžným cenám sleva slušných 57 %!
Mohlo by vás zajímat
Zelí jako příloha
Příprava přílohového kysaného zelí je poměrně jednoduchou záležitostí, která kromě základní suroviny nevyžaduje velké množství ingrediencí. De facto stačí pouze cibule, sádlo, cukr, sůl, kmín a někdy i česnek. V naší i zahraničních kuchyních ovšem existuje mnohem více způsobů, jak zelí využít.
Náš tip: Vyzkoušejte třeba vynikající přílohové zelí moravské.
Ta nejlepší zelňačka
Jestli se nějaká polévka pojí s podzimem a zimou, pak je do hustá a výživná zelňačka, doplněná někdy špekem či klobásou. Receptů na zelňačku je mnoho, každá rodina má obvykle ten svůj oblíbený. My pro vás ale tentokrát máme tip na zelňačku, která zabodovala i u porotců MasterChef Česko.
Náš tip: Připravte si zelňačku podle Péti, účastníka letošní řady MasterChef Česko. Recept najdete v tomto článku:
Mohlo by vás zajímat
V hlavní roli? Zelí!
Z maďarské kuchyně jsme přejali výborný segedínský guláš, Poláci připravují jídlo zvané bigos, které se skládá z kysaného zelí, různých druhů masa a klobás, cibule a hub, Němci podávají sauerkraut s klobásou. Zkrátka hlavních jídel, ve kterých hraje zelí prim, je mnoho, a nejen v české kuchyni.
Náš tip: Zkuste třeba segedínský guláš podle našeho receptu.
Mohlo by vás zajímat
Zelňáky se sýrem
A co taky ještě frčí? Samozřejmě různé placky se zelím. Na přípravu obdoby klasického bramboráku, tedy zelňáků se sýrem, budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 130 g tvrdého sýru, 70 g pršutu, 1 stroužek česneku, 3 vejce velikosti S, 4 lžíce smetany na vaření, 80 g polohrubé mouky, sůl a pepř, sádlo na smažení.
Jak na to?
- Začneme tím, že okapané zelí nakrájíme na menší kousky, pršut (můžete použít šunku) na drobné kousky, sýr a česnek nastrouháme najemno.
- Poté všechny tyto ingredience dáme do misky, přidáme vejce, smetanu a dochutíme solí a pepřem. Vše dobře promícháme.
- Následně přidáme mouku tak, aby vznikla kompaktní směs, která bude držet pohromadě během smažení (podobně jako u bramboráku).
- Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící nabíráme směs, z níž vytváříme placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
- Podávat můžeme například potřené zakysanou smetanou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hospodský guláš podle ČSN: Šťavnaté maso, dušené na sádle s cibulí chutná i dnes a nejen pamětníkům
Listopad změní naši kuchyni: Těšit se můžeme na vydatnější jídla, spoustu zeleniny i svatomartinskou husu
Jak připravit nejlepší pečenou zeleninu: Díky snadným tipům získají dýně i červená řepa vynikající chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
V akci: Kysané zelí teď koupíte jen za 13 Kč. Hodit se bude ke svatomartinské huse, do segedínu i na zelňáky
Jak na maďarské bramborové langoše: Podle originálního receptu jsou uvnitř krásně měkké a zvenku křupavé
Jak se vaří Toprecepty: Nejčtenější kulinární web je tady už 15 let. Nahlédněte s námi pod pokličku!