Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta bez kynutí: S ořechovou náplní chutnají výtečně
6. 11. 2023 Vaření
Svatomartinské posvícení se pomalu blíží, pokud ho chcete oslavit se vším všudy, nesmí na vašem svátečním stole chybět nejen husa, ale i svatomartinské rohlíčky. Ty původní se pekly z kynutého těsta, pokud ale na jeho přípravu nemáte tolik času, můžete zkusit jednodušší těsto s tvarohem.
K svatomartinskému posvícení patří rohlíčky
Svátek svatého Martina je jedním z nejvýznamnějších z řady podzimních svátků. V současnosti si ho spojujeme nejvíc s vínem. V tento den se totiž podle tradice otevírají první láhve letošního vína, což je akce, kterou s napětím očekávají nejen vinaři, ale všichni milovníci vína.
Ke svatému Martinovi, respektive svatomartinskému posvícení, ale patří ještě další speciality. Kromě pečené husy jsou to svatomartinské rohlíčky, které mají připomínat podkovy bílého koně známého světce. Na něm by totiž měl v tento den přijet a přivézt první sníh. Zatím to sice na sněhovou nadílku nevypadá, svatomartinské rohlíčky si ale můžete upéct i tak.
Mohlo by vás zajímat
Původní rohlíčky byly kynuté
Při příležitosti posvícení se za starých časů pekly vždy koláče, pro to svatomartinské však bylo vyhrazeny navíc ještě speciální rohlíčky. Ty se často dávaly pocestným jako almužna, rozdávaly se i čeládce jako odměna za práci.
Říká se rovněž, že tvar připomínal rohy dobytky, o které se služebnictvo staralo. V minulosti se rohlíčky pekly z bohatého kynutého těsta podobného tomu na buchty a často se i jako buchty plnily podobnými náplněmi. Mohly být ovšem i neplněné.
Jednodušší nekynuté rohlíčky
Vzhledem k tomu, že je pečivo z kynutého těsta trochu náročnější na přípravu a kynutí trvá poměrně dlouho, vyvinuly se v průběhu let jednodušší recepty na rohlíčky, díky nimž je zvládnou i úplní pekařští začátečníci, a hlavně poměrně rychle.
Jedním z nich jsou rohlíčky z tvarohového těsta. Ty jsou velmi snadné na přípravu, navíc je těsto krásně vláčné a křehké. Tyto rohlíčky jsou vynikající třeba s makovou náplní, klidně je ale můžete udělat třeba i s povidly, tvarohem nebo s ořechovou náplní.
Podobně fungují také rohlíčky z jednoduchého těsta šlehačkového, které na našem webu patří k nejoblíbenějším. Udělat si je můžete podle našeho receptu.
Recept na nekynuté rohlíčky
A jak tedy rohlíčky připravíte? Budete potřebovat:
- Do mísy dáme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto. Těsto můžeme zpracovat i v robotu.
- Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.
- Mezitím připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy. Hotovou náplň uložíme do lednice.
- Odpočaté těsto zvážíme a rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule. Těsto rozválíme dokulata na tloušťku zhruba 3 mm. Nožem vykrájíme trojúhelníky.
- Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.
- Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 20 minut dozlatova. Upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.
Náš tip: Na přípravu se taky můžete podívat na našem videu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
Svatomartinské rohlíčky podle staročeského receptu chutnají skvěle a provoní celý dům. S ořechovou náplní jsou dokonalé
Svatomartinské rohlíčky bez droždí: Nekynutá dobrota se jen rozplývá na jazyku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů