Kokosový likér coquito: Vánoční drink s kouzlem exotiky voní rumem a kokosem, nahradí vaječňák a příprava je snadná
3. 12. 2023 Vaření
Různé likéry k vánočním svátkům patří. Hodí se jako neobvyklé vánoční dárky, navodí pohodu u stromečku a báječně chutnají s cukrovím. Likér coquito připomíná u nás tradičnější vaječný koňak, nadchne však milovníky kokosu a klasickým českým Vánocům dodá trochu toho tropického kouzla.
Místo vaječňáku likér z kokosu
Vánočních likérů je spousta, kromě klasického vaječňáku se připravují různé alternativy na Baileys a další smetanové likéry ochucené třeba kakaem, čokoládou, karamelem nebo mandlemi. Pokud likéru dodáte aroma kokosu, rázem se můžete aspoň v představách přenést od vánočního stromečku na prosluněnou pláž Karibiku. Sníh tam sice nepadá a ozdobit si tam můžete leda tak palmu, přesto je kokosový likér coquito místním tradičním vánočním nápojem.
Mohlo by vás zajímat
Vaječný likér z Portorika
Likér coquito pochází z amerického ostrova Portoriko, který leží v Karibském moři, a je místní verzí vaječného koňaku, jenž je neoddělitelnou součástí amerických Vánoc. V Americe mu říkají eggnog a prodává se tam již hotový v nealkoholické variantě v krabicích stejně jako u nás mléko. To, zda si do něj pak přidáte brandy, bourbon, koňak, rum či jiný alkohol, pak už záleží jen na vás. Z Ameriky se eggnog rozšířil jako oblíbený vánoční nápoj do celého světa a v některých zemích si vytvořili své vlastní verze – coquito je právě jednou z nich.
Mohlo by vás zajímat
Likér vylepšený rumem
I když se coquito považuje za portorický národní nápoj, není jisté, zda odsud přímo pochází. V každém případě se podobné kokosové drinky připravují i na dalších karibských ostrovech a usuzuje se, že se vyvinuly právě z vaječného koňaku, který sem přivezli španělští osadníci v době kolonialismu. Ti jej pak obohatili místním rumem a coquito bylo na světě.
Tradiční vánoční nápoj
Coquitu se často přezdívá portorický vaječný koňak, vejce však v původní verzi nejsou. Místo nich mu chuť dodává kokosové mléko (název likéru v překladu ostatně znamená „malý kokos“), které doplňuje portorický bílý rum. V nejnovějších verzích se sice objevují i vejce, ale ty v originálním receptu chybí. Coquito se navíc často dochucuje vanilkou, skořicí, muškátovým oříškem, někdy i hřebíčkem či badyánem. Když vše smícháte dohromady, získáte lahodný, voňavý, krémový nápoj, který v Portoriku nesmí chybět na žádné oslavě.
A protože v Karibiku není třeba se zahřívat, podává se likér obvykle ve sklence doplněný kostkami ledu. Coquito se často používá do slavného karibského koktejlu Piña Colada, stačí je jen smíchat s ananasovým džusem, smetanou a bitterem a ozdobit třešničkou maraschino. Coquito je možné i různě dochucovat, třeba nutellou, kávou, jahodami, pistáciemi, citrusy a zázvorem, nebo i dýněmi na Den díkuvzdání.
Recept na pravé karibské coquito
Máte-li chuť kokosu v oblibě, určitě tento likér vyzkoušejte. Kokosové mléko nebo krém dnes koupíte v každém supermarketu, sladkou chuť navíc likéru dodává klasická ingredience využívaná i do českých likéru – slazené kondenzované mléko, které si můžete připravit i domácí. Hotový likér si pak můžete stylově dát třeba ke kokoskám, ale klidně i k vanilkovým rohlíčkům. A jak na něj?
Budete potřebovat: 1 plechovku kondenzovaného mléka, 1 plechovku salka, 1 plechovku kokosového krému, ¼ lžičky skořice, ⅛ lžičky muškátového oříšku, 1 lžičky vanilkového extraktu, 1 a ½ šálku bílého rumu (množství alkoholu můžete snížit na 1 šálek a pak případně přidávat), tyčinky skořice na ozdobu.
- Všechny ingredience nalijte do mixéru a promixujte při vysokých otáčkách. Likér přelijte do láhve a nechte v chladničce odležet minimálně 1 hodinu.
- Před podáváním dobře protřepejte. Likér podávejte studený v malé sklenici ozdobené celým kouskem skořici.
- V lednici likér vydrží 4 až 6 měsíců. Jen počítejte s tím, že odležením se stává chuť alkoholu silnější. Pokud část kokosového tuku ztuhne, nechte likér 10 minut odstát při pokojové teplotě a před podáváním ho pořádně protřepejte. Likér snadno připravíte i bez alkoholu, stačí rum nahradit kokosovým mlékem a přidat rumový extrakt podle chuti.
Náš tip: Vyzkoušet můžete třeba i likér z ledových kaštanů podle našeho video receptu.
Wikipedia.org: Coquito
Thenoshery.com: Authentic coquito recipe | puerto rican coconut nog
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Když se spojí whisky se smetanou…vznikne dokonalý sváteční likér irish cream
Holka u plotny radí: Jak domácí bounty kokosové kuličky? Stačí pár surovin a čokoláda na zdobení a hotovo je do 10 minut