Frgály z tortilly od Andrey z Pardubicka dobyly internet: Chutnají jako ty pravé, navíc je můžete mlsat i při dietě
20. 2. 2024 Vaření
Právě touha zhubnout vedla k tomu, že netradiční valašský frgál Andrea Ondová vymyslela. Nejenže si na nich můžete pochutnávat téměř bez výčitek, navíc je zvládnou i ti, kteří nemají žádné pekařské zkušenosti. Nemusíte na ně totiž připravovat žádné těsto, to totiž nahradí obyčejná placka tortilla.
Pravé frgály z Valašska
Frgály, kynuté koláče z Valašska jsou asi nejslavnějším regionálním moučníkem u nás. Prodávají se snad na každém trhu a pouti, a to po celé republice. Tyto velké koláče, jimž se někdy pro jejich tvar přezdívá valašská pizza, jsou zkrátka dokonalé a je těžké je nemilovat.
Na frgálech je úžasné hlavně spojení tenoučké vrstvy těsta, kterou zakrývá silná vrstva náplně. Obvykle to co do oblíbenosti na plné čáře vyhrávají ty hruškové, které jsou vždy mezi prvními vyprodané.
Ještě jednu věc ale nelze frgálům upřít, a to, že rozhodně nejde o žádnou dietku. Ty správné poctivé valašské frgály by měly být plné másla a cukru a dalších dobrot, které je činí tak dokonalými. Jde zkrátka o specialitu, na kterou je lepší, pokud chcete zhubnout, zapomenout.
Mohlo by vás zajímat
Koláče ve zdravější podobě
Na to ale Andrea Ondová ze Zderazi na Pardubicku odmítla přistoupit a vytvořila speciální frgál z tortilly. Andrea je maminkou dvou holčiček a k tomu shodit nějaké to kilo se odhodlala před čtyřmi lety. Tehdy vážila téměř 100 kilo, nyní je o 27 kilogramů lehčí, za což vděčí hlavně zdravému jídelníčku, jenž spočíval třeba i v tom, že klasická jídla české kuchyně upravovala do zdravější podoby.
Ale protože i při dietě je dobré si dělat radost, vymyslela Andrea speciální frgál, na který místo běžného kynutého těsta použila tortillu. Se svým výtvorem se pochlubila ve FB skupině Hubneme a jíme zdravě s kalorickými tabulkami a ihned se kolem něj strhla mela. Tuto zdravou sladkost chtěl totiž každý vyzkoušet.
S mákem a tvarohem
Andrea na svůj speciální frgál dala makovou a tvarohovou náplň. Do tvarohové náplně pak navíc přidala vanilkový protein, který je rovněž při dietě přínosný. Vše pak osladila čekankovým sirupem, který je považován za zdravější alternativu cukru. Když navíc použijete tortillu celozrnnou, vytvoříte zdravou dobrotu, kterou si i při dietě můžete vychutnat bez obav. A jak tedy ten slavný frgál připravíte?
Budete potřebovat: 2 tortilly (celozrnné nebo klasické). Na tvarohovou náplň: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 odměrku proteinu (vanilkového), 50 g čekankového sirupu na oslazení. Na makovou náplň: 80 g máku, 250 ml mléka, 30 g čekankového sirupu. Na drobenku: 60 g vloček, 30 g másla, sladidlo, nasekané ořechy. Dále: domácí marmeládu podle chuti (lze vynechat).
- Kulatou formu (například na cheesecake) vyložte papírem na pečení a položte na ni tortillu.
- Oba tvarohy vyšlehejte s vejci, proteinem a čekankovým sirupem. Množství sirupu volte dle své chuti. Na makovou náplň uvařte mák v mléce až do zhoustnutí. Jakmile směs vychladne, přidejte ji na tvarohový základ. Můžete také libovolně kombinovat s domácí marmeládou, ovocem či povidly dle chuti, ale pak bude frgál kaloričtější.
- Na drobenku smíchejte drcené ovesné vločky se sladidlem, máslem a drcenými ořechy.
- Koláč zasypejte připravenou drobenkou a pečte při 180 °C cca 50 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Závin i bez těsta? Rychlé jablečné rolky z tortilly voní karamelem a skořicí a na stole jsou do půlhodinky
Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?
Lahodné valašské frgály s mákem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a tipy, jak na to, aby se koláče vždycky povedly na jedničku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Osvěžující poháry s mraženými borůvkami
Přidáno před 1 hodinou
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 7 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 7 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 9 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Galetky jsou francouzské pohankové palačinky nebo máslový koláč s ovocem
V Praze si můžete sami natočit „zmrzku“. Nás vyšel plný kelímek zhruba na dvě stovky a takhle to probíhalo
Domácí kuřecí stripsy jako z KFC máte hotové hned: Hrníčkový recept na oblíbenou klasiku baví internet