Vyrobili jsme doma žužu jako z pouti: S jahodovou příchutí vyšlo jen na 20 Kč, chutná skvěle a je bez chemie
5. 3. 2024 Vaření
Žužu je pro mnohé takovým synonymem dětství a bez něj by návštěva pouti, a to nejen té Matějské, nebyla úplná. Právě na ní letos koupíte žužu za cenu 50-60 Kč. Není to ale za trochu cukru v želé podobě moc? Navíc, když si je doma vyrobíte za pár korun a ještě mnohem zdravější.
Žužu - dobrota z pouti
Žužu patří společně s tureckým medem, cukrovou vatou a malými želé pivečky k nejoblíbenějším pouťovým sladkostem. Je jednou z těch pochutin, pro něž musíte vyrazit právě na pouť nebo na nějakou podobnou akci, v normálních obchodech se totiž neprodává. Nebo vlastně prodává, ale v trochu jiné podobě.
Žužu je totiž takovou českou verzí slavných amerických bonbonů marshmallow, přičemž jde o dobrotu, jejíž kořeny sahají až do dávné minulosti. Podobné bonbony se prý totiž vyráběly již ve starém Egyptě, a to z proskurníku lékařského, jenž je nazýván anglicky marshmallow a později tak dal bonbonům jméno (ve Francii je zase nazývají guimauve – pro změnu podle francouzského názvu proskurníku).
Mohlo by vás zajímat
Sladkost v barvách duhy
Žužu je oproti bonbonům marshmallow přesto výjimečné, a to hlavně svým tvarem. Tato želé specialita má podobu pásů, které připomínají podlouhlou pěnovou houbičk. Pláty žužu se pak skládají z pruhů různých barev. Obvykle se střídají růžová, žlutá, zelená a bílá – barva ostatně není nijak důležitá, stejně všechny mají stejnou chuť a jen zvyšují atraktivnost sladkosti.
Už zářivost zvolených barev dává tušit, že zřejmě nepůjde o nic přírodního, což si snadno můžete ověřit, když si prozkoumáte složení žužu. Kromě vepřové želatiny a cukru se žužu skládá hlavně z barviv, např. E133, E124, E102 či E122. Jde o umělá barviva, které je sice povoleno do potravin přidávat, rozhodně nejde o nic zdravého.
Třeba barvivo E122 azorubin je kvalifikováno jako nebezpečná přísada, která může způsobovat hyperaktivitu u dětí, což v kombinace s cukrem v žužu obsaženým je pro každého rodiče téměř vražedná kombinace. Kromě toho může žužu obsahovat i další tzv. éčka jako dochucovadla nebo konzervanty.
Mohlo by vás zajímat
Domácí žužu lze udělat i zdravěji
Vzhledem k tomu, že žužu jinak neobsahuje žádné speciální ingredience, není problém si je vyrobit doma, stejně jako třeba želatinové bonbony. Příprava žužu je navíc snadnější, neboť nepotřebujete speciální formičky, stačí vám jen obyčejný plech, do které nalijete želatinovou hmotu a necháte ztuhnout.
A tak jsme se rozhodli domácí žužu sami vyzkoušet a zjistit, na kolik tato verze vyjde. Protože jsme se chtěli vyhnout umělým barvivům, rozhodli jsme se je obarvit ovocným pyré, konkrétně jahodovým, které navíc dodá žužu ovocnou chuť. Takové žužu je pak i přírodní a mnohem zdravější. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 8 g práškové želatiny, 2 lžíce vody, 100 g jahod nebo jiného ovoce (může být i mražené), 100 g cukru, 2 lžíce glukózového sirupu (použít můžete třeba kukuřičný sirup), 1 lžíci citronové šťávy, kukuřičný škrob nebo bramborový škrob.
- Obdélníkovou formu o rozměrem 15x15 cm vyložte pečicím papírem. Želatinu nasypejte do misky, zalijte dvěma lžícemi vody a promíchejte. Nechte chvíli nabobtnat.
- Ovoce dejte do kastrolku a rozmixujte na pyré. K němu přidejte cukr a glukózový sirup. Dejte na sporák a přiveďte k varu. Pak přidejte citronovou šťávu. Vařte za stálého míchání, dokud směs nedosáhne teploty 105 °C.
- Odstavte, přelijte do misky a přidejte nabobtnalou želatinu. Opět směs promíchejte. Poté metličkami šlehejte asi 5 minut, dokud směs nezesvětlá a není krásně hladká. Poté ji nalijte do připraveného pekáčku, uhlaďte povrch a nechte ztuhnout v lednici.
- Hotové žužu nakrájejte na kostičky nebo na pruhy a zlehka je obalte ve škrobu.
Zkušenosti redakce:
- Výroba domácího žužu byla poměrně snadná, nepotřebujete žádné speciální zkušenosti s želatinou, vše jen jednoduše rozpustíte, pak promixujete a necháte ztuhnout. Směs se šlehá dlouho, vyplatí se proto použít elektrický šlehač.
- Domácí žužu chutná skoro jako to z pouti, na autentičnosti mu dodává i obalení ve škrobu. Jeho předností navíc je, že má přirozenou chuť ovoce, je i o trochu svěžejší.
- Kromě jahod můžete použít i jiné druhy ovoce, třeba maliny, ale i jiná dochucovadla, např. kakao, matcha prášek (kterým vytvoříte zelené žužu) či perníkové koření. Směsí můžete vytvořit více v různých příchutích a pak je nalít do formy a udělat pruhované žužu jako to z pouti.
- Na kolik nás domácí žužu vyšlo? Želatina (cca 13 Kč), mražené jahody (14 Kč), cukr (3 Kč), sirup (cca 3 Kč), citron (4 Kč), škrob (2 Kč). Dohromady jsme za všechny ingredience zaplatili 39 Kč. Množství odpovídalo přibližně 2 menším žužu z pouti, kde koupíte jedno za cca 50 Kč.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Marshmallow
Dtest.cz: Éčka
Náš tip: Oblíbenou pochutinou z pouti jsou i zvířátka z marcipánu. Ty si můžete vyrobit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Matcha je superčaj, který můžete pít i jíst. Vyrobte z něj zdravé lívance nebo skvělý koláč
Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék
Vyzkoušeli jsme za vás: Domácí turecký med v oplatce je krásně měkký a vyjde jen na 10 Kč! Příprava je snadná a zvládne ji každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobili jsme doma žužu jako z pouti: S jahodovou příchutí vyšlo jen na 20 Kč, chutná skvěle a je bez chemie
Dobroty s jahodami: Od krémů až po zmrzlinu jahody chutnají vždy a všude
Na Matějskou jen s plnou peněženkou: Cukrová vata za 250 Kč, smažák za 185 Kč a perníkové srdce stojí 450 Kč