Oslavy MDŽ v retro stylu: Recepty na originální ruská vejce, vlašák nebo šunkovou rolku vás vrátí do minulosti
8. 3. 2024 Vaření
Za časů socialismu probíhaly oslavy Mezinárodního dne žen značně pompézně. V práci se rozdávaly karafiáty a bonboniéry a stoly se prohýbaly pod tíhou zákusků, chlebíčků a jiných dobrot. Připomeňte si to s námi recepty na ty největší šlágry socialistické éry.
MDŽ - svátek původem americký
Mezinárodní den žen, který připadá na 8. března, je stále vnímán jako komunisty zprofanovaný svátek, v posledních letech se ale k jeho oslavám opět vracíme a připomínáme si ho v jeho původním významu.
Ostatně MDŽ s minulým režimem nijak nesouvisel, ve skutečnosti se zrodil v Americe a připomínal stávky švadlen v New Yorku bojujících za zlepšení životních podmínek žen pracujících v továrnách a za volební právo žen.
Mohlo by vás zajímat
Chlebíčky s „vlašákem“
Původně prvorepubliková specialita, za níž vděčíme slavnému pražskému lahůdkáři Paukertovi, byla za socialismu asi nejoblíbenějším pohoštěním, a to nejen na oslavách MDŽ. Chlebíčky se prodávaly hlavně v tehdejších bufetech, ale i v cukrárnách.
K nejoblíbenějším patřily ty s vlašským salátem, slavným hitem tehdejších „bufáčů", který byl tak oblíbený, že uspokojil chutě strávníků, i když byl servírovaný jen v papíru a doplněný rohlíkem.
Na chlebíčcích jej často zdobila šunka, sýr, případně plátek natvrdo vařeného vajíčka.
Náš tip: Připravte si vlašský salát podle normy ČSN.
Ruské vejce
Vlašský salát byl základem i další speciality, ruského vejce. Hit vyhlášeného automatu Koruna v Praze na Václavském náměstí sice vznikl původně z nouze a ve snaze nějak spotřebovat suroviny, jimž končila doba spotřeby, oblíbený je však dodnes.
Kromě salátu bylo základem této „bufáčové“ speciality vejce vařené natvrdo a zalité majonézovým přelivem. Pak už se přidal jen plátek salámu či šunky, kyselá okurka, nakládaná kapie, plátek rajčete a snítka petrželky na ozdobu. To vše se dalo do plastové misky a podávalo nejlépe s rohlíkem.
Náš tip: Zavzpomínejte v kuchyni a udělejte si ruské vejce podle originálního receptu.
Šunková rolka
Plátky šunky stočené do ruličky nebo do kornoutku a plněné šlehačkou ochucenou křenem si většinou spojujeme se svatebním menu, šlo ale i o oblíbené pohoštění na různých oslavách.
Našlehaná smetanová pěna výborně zvýrazňuje chuť jemné šunky - křen je nejlepší použít čerstvý, dá se ale nahradit i krenexem (nakládaným křenem).
Pokud je na vás křen příliš štiplavý můžete do náplně použít tavený či strouhaný sýr nebo česnek, případně se hodí i vajíčkový salát.
Náš tip: Klasické retro šunkové rolky podle našeho receptu zvládne i začátečník.
Česnekové jednohubky
Tradičním pohoštěním na oslavách byly i jednohubky. Jejich předností bylo, že byly připravené za chviličku, stačilo jen nakrájet rohlík na kolečka a potřít pomazánkou.
Ta se nejčastěji používala česneková, na ozdobu pak nesměla chybět mandarinka nebo kousek ananasu z kompotu.
Náš tip: Retro česnekové jednohubky podle našeho receptu uvítá na návštěvě každý.
Mohlo by vás zajímat
Punčové řezy
Po slaném pohoštění byl čas na nějakou sladkou tečku. K nejoblíbenějším zákuskům patřily tehdy punčové řezy. Možná i proto, že díky rumu byly předzvěstí bujarých oslav, které se s MDŽ pojily.
Barevný moučník z korpusů obarvených na červeno a na žluto navíc působí lákavě a díky prolití rumovým či punčovým rozvarem je krásně vláčný a šťavnatý.
Náš tip: Milujete tento retro zákusek? Punčové řezy jako z cukrárny připravíte podle našeho videa.
Alžírská káva
K zákusku se samozřejmě podávala káva, tehdy oblíbený „turek“ s lógrem na dně. Pokud si člověk chtěl trochu víc dopřát, stačilo kávu ozdobit šlehačkou a vznikla tzv. vídeňská káva.
Kávovou delikatesou pro labužníky pak byla alžírská káva – tedy káva s vaječným likérem. Tu si v současnosti můžete připravit z kávy překapávané, ještě lepší však je z espressa.
Náš tip: Návod na dokonalou alžírskou kávu najdete zde.
Inspiraci na retro pohoštění k MDŽ najdete v naší fotogalerii:
Fotogalerie - HOTOVO Jak se dřív slavilo MDŽ: Zavzpomínejte si společně s námi a rovnou si k tomu dejte něco dobrého
Něco extra: Retro vajíčkové chlebíčky si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Koktejl Modrá laguna frčel nejvíc v devadesátkách, ale populární je dodnes, navíc v horku skvěle osvěží
Oslavy MDŽ v retro stylu: Recepty na originální ruská vejce, vlašák nebo šunkovou rolku vás vrátí do minulosti
Poctivý punčák vonící rumem. Upečený podle receptu Josefa Maršálka bude lepší než z cukrárny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkové (rakvičkové) cukroví je dalším oblíbeným druhem. Naučíme vás ho péct i bez formiček
Domácí ruské vejce: Na retro svačinku je kromě vejce potřeba bramborový salát, zelenina a speciálně upravená majonéza
Vlašský salát podle normy ČSN: Důležité je dodržet správný poměr surovin, dochucovat postupně a výsledek bude perfektní